Mentesen is teljesen

Ahogy ez a teljes év, így ez a szilveszter kicsit más lesz, mint a többi. Bár nem tudunk nagy összejöveteleket csapni, de egy családias hangulatú társasozásra vagy beszélgetésre mégis találkozhat a csapat, család az ünnepek alatt.

 

De mit is fogyasszunk vagy készítsünk akkor, ha van diétázó, ételérzékeny is a társaságban? Hogyan lehet mentesen is teljesen étkezni ekkor is? Mutatjuk!Az alapszabályok

Ahhoz, hogy mindenkinek jól teljen az este, érdemes körbekérdezni, hogy ki, mit nem fogyaszthat allergia vagy diéta miatt. Ilyenkor érdemes egy-két szóban a segítségüket is kérni, hogy az étkezésükhöz passzoló ételeket hol szokták beszerezni, melyik boltban olcsóbbak, hol elérhetőek.

 

Amit nagyon fontos észben tartanunk, hogy az ételek hátoldalán lévő címkét is alaposan olvassuk el, mert sokszor találunk elméletileg mentes termékek hátulján „nyomokban tartalmazhat…” feliratot. Ezek az érzékenyeknek ugyanolyan problémát okoznak, mintha allergént tartalmazó terméket fogyasztanának. Így a legjobb, ha alaposan megnézzük, mit teszünk a kosarunkba.

 

A boltokban számtalan mentes (glutén-, laktóz-, tej-, tojás- és cukormentes) étel található már, elérhető áron. Amennyiben tejfehérje érzékeny a baráti társaság vagy a család bármely tagja keressétek a „vegan” feliratú termékeket, ezek garantáltan állati eredetű termékektől mentesek.Csoki fondü házilag

Ez a recept azért igazán jó, mert rendkívül egyszerű, olcsó és ha cukormentes csokoládét vásárolunk, akkor még kalóriaszegény is. Azon kívül, hogy kevés olyan embert ismerünk, aki nem szereti a csokit, még nem is olyan nehéz elkészíteni ezt az édességet, ráadásul igen jól variálható is.

 

Vásároljunk olyan gyümölcsöket, amiket szeretünk és nem is drágák. Javasoljuk a banánt, ananászt, narancsot, almát. Ezeket megmosás, hámozás és felszeletelés után tálaljuk ki. Körülbelül falatnyi darabokra vágjuk a gyümölcsöket. A csokoládét törjük össze kockára és tegyük be a mikróba körülbelül 2-3 percre. Fél percenként nézzünk rá, vegyük ki, alaposan keverjük meg, különben odaég nagy hő hatására!

 

Szúrjunk fogpiszkálókat a gyümölcsdarabokba vagy süteményes villákkal tálaljuk.Teljesen mentes datolyás ropogós

Ebben a receptben az a jó, hogy nem tartalmaz tejet, tojást, cukrot és glutént sem. A vegánoknak ez az alaprecept nem jó opció, mert méz viszont található benne. De ha 3-4 teáskanál chia magot forró vízzel leöntünk, pár órára állni hagyjuk, akkor ugyanolyan állagot kapunk, mint a méz, és ez segít majd összertartani a tésztánkat. Egy kis édesítőszer hozzáadásával még az íze is passzolni fog az eredetivel.

Hozzávalók egy 20x20-as sütőformához:

  • 25 dkg aszalt, magozatlan datolya
  • 1 dl víz
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • ½ teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál szerecsendió
  • 25 dkg darált dió
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg méz
  • 10 dkg kókuszolaj
  • + 4 dkg aprított dió a díszítéshez

Elkészítés:

A datolyát kimagozzuk, a vízzel és a narancs levével felforraljuk majd 5 percig kis lángon főzzük. Hozzáadjuk a fahéjat, a szerecsendiót és turmixgéppel alaposan pürésítjük.

 

Tipp: érdemes közben többször megkeverni a hozzávalókat az aprítóban vagy a turmixban, ha nehezebben viszik a kések.

 

Ezután összekeverjük a többi hozzávalót: vagyis a darált diót, a kókuszreszeléket, a mézet és a folyékony kókuszolajat. Ez lesz a tésztánk.

 

A darált diós-kókuszreszelékes tészta felét a sütőpapírral bélelt tepsi aljába simítjuk, majd erre a rétegre jöhet a datolyás püré. Ennek a tetejére jöhet a maradék tészta. Az egészet megszórjuk az aprított dióval.

 

A süteményt süssük 30 percig 175 fokon. Sütés után hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, ezután szeletelhető és fogyasztható.Mogyoróvajas-csokoládés cupcake

Hozzávalók 12 darab muffinhoz:

  • 12 dkg kókuszolaj
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 6 evőkanál méz
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 24 dkg rizsliszt

A krémhez:

  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 50 dkg földimogyoróvaj
  • 40 dkg lágy kókuszolaj
  • 40 dkg méz

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. A kókuszolajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a kakaóport, a vanília kivonatot, a mézet, a tojást és a vizet, majd kézi habverővel alaposan összedolgozzuk. A rizslisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a folyékony masszához adjuk.

 

A tésztával háromnegyedik megtöltjük a papír-vagy szilikonkosárkákkal kibélelt muffin formákat és 175 fokon kb. 20 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

 

A krémhez a földimogyoróvajat, a kókuszolajat és a mézet habosra keverjük. Egy órára hűtőbe tesszük majd nyomózsákból a muffion tetejére nyomjuk. Ha nincs ilyenünk, akkor kanál segítségével a tetejére kenjük.

 

Tálalásig hűtőben tároljuk.Házi zöldségchipsek mártogatóssal

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 darab nagyobb édesburgonya
  • 3-4 darab burgonya
  • kókusz- vagy olíva olaj
  • só, bors, fokhagymapor

A mártogazósokhoz:

  • 1,5 doboz laktózmentes joghurt
  • mustár
  • kb. fél doboz paradicsompüré
  • 1 tk méz
  • só, bors, bazsalikom, oregánó

A zöldségeket alaposan megmossuk, meghámozzuk és hasábokra vagy karikákra szeleteljük. A sütőt előmelegítjük.

 

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zöldségeket, meglocsoljuk a felolvasztott kókuszolajjal vagy olíva olajjal és megszúrjuk a zöldségekkel. Alaposan átforgatjuk, hogy mindegyik hasábra jusson. Kb. 180 fokon 10-12 percig vagy pirulásig sütjük. Ha karikákra szeleteltük a zöldségeket, akkor érdemesebb nagyobb hőfokon, de rövidebb ideig sütni.

 

Amíg a zöldség sül, elkészítjük a mártásokat. 2 féle mártást ajánlunk nektek.

Fokhagymás: ehhez a laktózmentes joghurtot sóval, borssal, fokhagymaporral és egy kis teáskanál mustárral összekeverjük, és a hűtőbe tesszük fogyasztásig.

A paradicsomos alapú mártáshoz házi ketchupot fogunk készíteni. A paradicsompürét, amennyiben ketchup állagú, nem kell hígítanunk. Ha sűrűbb, akkor érdemes egy kis vízzel hígítani. A paradicsompürét a mézzel, sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval összekeverjük. Ízlés szerint fokhagymát is adhatunk hozzá.

 

A zöldségeket hűlés után a szószokkal tálaljuk.Egyszerű sajtos ropogós 2 hozzávalóból

Ez egy laktóz, glutén, cukor, tojásmentes gyors és egyszerű recept, ami 10 perc alatt kész.

Hozzávalók 12 db-hoz:


  • 40 g laktózmentes ementáli sajt
  • 10 g friss snidling (metélőhagyma)

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A sajtot reszeljük le kislyukú reszelőn, a friss snidlinget mossuk meg, majd vágjuk apróra, majd keverjük össze a reszelt sajttal. Ha nincs otthon friss snidlingünk, akkor a szájízünk szerint bármilyen száraz fűszer is jó lehet.

 

Készítsünk 12 darab korongot a sajtos keverékből és halmozzuk sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kb. 5 cm-re a korongokat. Körülbelül 10 perc alatt süssük készre. Időnként nézzünk rá a sütés során is, nehogy odaégjen! Amikor a sajt megolvadt, kivehetjük a sütőből, és hagyjuk rácson kihűlni, mert csak ekkor fog szilárdulni. Magában, de akár a fenti mártogatósokkal is kínálhatjuk.Jó étvágyat és jó ünnepi készülődést kíván a Meló-Depó csapata!

Forrás: Dr. Balogh Bóna Klára - Finoman glutén nélkül - 1X1 konyha; glutenerzekeny.hu; Képek: Pixabay.com

További híreink
Legjobb filmek halloweeni rettegéshez
október 28.
7 perces olvasmány

Vélemény a Stranger Things 3. évadról - spoilermentesen
július 19.
3 perces olvasmány

Hogy mi lesz ezután? Tippelni sem lehet…
Néhány tipp, hogy a téli megfázás messziről elkerüljön!
január 17.
3 perces olvasmány

Néhány tipp, hogy a téli megfázás messziről elkerüljön!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!