Akik megérdemelnék a veszélyességi pótlékot!

Rengeteg olyan munkakör létezik, ahol a munka elvégzése mellett sok élet-, vagy balesetveszélyes helyzetbe kerülhetsz, ha nem figyelsz oda kellően. Bizonyára mindenki tudna az ismerősei közül olyat említeni, aki megérdemelné a veszélyességi pótlékot. Hogy melyek is a legveszélyesebb munkakörök? Összeállítottunk egy listát:

Ipari alpinista


„Az ipari alpinista általában statikus hegymászó kötélen lógva, ülőpadban ülve dolgozik épületeken, nagy méretű gépeken (például darukon), antennákon, olajfúró tornyokon vagy egyéb, más módszerekkel nehezen hozzáférhető helyeken.”

 

Már csak a munka leírásából is kiderül, hogy itt a tériszony egy alapjában kizáró ok. Rengeteg videó terjed a neten olyan alpinistákról, akiknek elszakad a biztosítókötele, letörik az állvány, amin állnak, vagy csak szimplán a természet hozza őket kellemetlen helyzetbe egy erős széllökéssel, vagy csapadékkal. Ha nem félsz a magasságtól, és egy olyan munkát szeretnél végezni, ahol az adrenalinszint mindig az egekben van, akkor ezt a munkakört mindenképpen tudjuk ajánlani Neked. 

Tűzoltó


Egy égő házból való mentés sosem egy életbiztosítás. Ez a már évszázadok óta létező szakma, ma is az egyik legveszélyesebb munkakörök közé tartozik. Azt már kevesebben tudják, hogy nem csak az égő házakból való mentés a feladatuk, több más teendőjük is van nap, mint nap. Ilyenek például a:


  • Vészhelyzeti egészségügyi szolgáltatások, mentők segítése
  • Veszélyes hulladékok kezelése
  • Katasztrófaelhárítás

A társadalom által rendkívül megbecsült szakma, ahol az a feladatod, hogy életeket ments meg. Amennyiben mások életéért akár a sajátodat is kockáztatnád, ez a munka Neked való.

Építőipar


Az építőiparban rengeteg veszély leselkedhet a segédmunkásoktól kezdve az építésivezetőkig egyaránt, amit kellő körültekintéssel és szigorú biztonsági előírásokkal lehet elkerülni. Mivel nagyrészt fizikai munkáról beszélünk ezért akár egy lakásfelújítás alatti rossz mozdulat is nagy károkat okozhat, nemhogy a hatalmas épületek beruházásai alatt.

 

Az építőipar viszont művészet is, a gyönyörű épületek tervezésre, kivitelezésére rengeteg díjat szoktak kiosztani. 

Haditudósító


Bár itthonról a világ békésnek tűnhet, de sajnos erre a szakmára még ma is szükség van. Főként a világ keleti részén jelenleg is zajlanak országon belüli és országok közötti háborúk. Az elhivatott riporterek pedig életüket kockáztatva utaznak ezekre a helyszínekre, hogy az egész világot informálják.

Magyarország számos kiváló tudósítóval rendelkezik, köztük a világhírű Robert Capa, aki a 20. század egyik legjelentősebb fotósa volt. Megjárta a II. világháború számos csataterét is és végül 1954-ben Indokínában a francia gyarmati harcok alatt esett el.

 

Ez talán az egyik legveszélyesebb szakma, ahol nem csak az életedet kockáztatod, de a pszichét is rendkívül megterheli. Viszont kíméletlenül szembesít az élet igazságaival és olyan szemléletet ad, amire aligha tehetsz szert bármilyen más munkakörben.

Képforrások: borsodonline.hu, szekesfehervar.hu

További híreink
LinkedIn diákként
november 04.
3 perces olvasmány

A LinkedIn is hasonló elven működik, mint más közösségi média platform, viszont ennek szakmai témája van.
Ha tavasz, akkor piknikezés!
április 26.
5 perces olvasmány

Beköszöntött a jó idő, kinek ne lenne kedve egy kis piknikhez egy tanulással vagy munkával töltött nap után a barátokkal?
Az előző hónap Depósa nem más, mint Dobos Elizabet!
június 29.
2 perces olvasmány

Az előző hónap Depósa nem más, mint Dobos Elizabet!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!