Mit ér a nyelvtudásunk?

Avagy hogyan válasszunk idegen nyelvet?


Napjainkban a globalizáció hatására egyre több munkahelyen elvárás az egy vagy akár több idegen nyelven való kommunikáció. Ahhoz, hogy nyelvtudásunkkal elkápráztathassuk a munkaadókat, nem csupán a tanulásra és gyakorlásra kell odafigyelnünk, hanem arra is, hogy olyan nyelvet válasszunk, amit később a munkahelyünkön is kamatoztatni tudunk.Az angol nem elég?

 

Az első és egyben legnépszerűbb idegen nyelv mind hazánkban, mind a világ más tájékán egyértelműen az angol. Manapság egyre gyakoribb, hogy a cégek az angol nyelvtudást elvárásként foglalják bele az álláshirdetéseikbe, mintsem előnyként. Minél magasabb szinten beszéljük azonban a nyelvet, annál nagyobb esélyünk van elnyerni a HR-esek tetszését. Sokszor nem csupán a nyelvvizsga-bizonyítványunk az, ami előrébb visz, hanem a gyakorlati tapasztalat, a nyelv éles helyzetben való alkalmazása.

 

Az angol nyelv népszerűsége miatt meg kell fontolnunk egy második vagy akár harmadik idegennyelv elsajátítását. Ez nem csak a munkánk során lehet hasznos számunkra, hanem már az önéletrajzunk leadásakor is előnyhöz juttathat minket. A tanulandó nyelv kiválasztásakor azonban több dolgot is szem előtt kell tartanunk.

Mit tanultunk az iskolában…


A középiskolák nagy része és már egyre több általános iskola tanterve is két idegennyelv tanulását írja elő a diákok számára. Ha rendelkezünk bármilyen alapfokú nyelvismerettel, amit az iskolai éveink alatt sajátítottunk el, mindenképpen jó választás, ha ezt a nyelvet erősítjük a későbbiekben is, hiszen az alapok már ott vannak a fejünkben.


Nemzetiségi iskolák esetében a diákok nagyobb óraszámban tanulnak egy bizonyos nyelvet. Ha a lakhelyünk esetleg nemzetiségi település, az ott élő kisebbség nyelvét már az iskolában elsajátíthatjuk. Ezzel a nyelvtudással pedig könnyebben kaphatunk munkahelyet a környéken, vagy akár kisebbségi önkormányzatoknál.
 Létezik divat a nyelvekben?


Természetesen az idegen nyelvek között is vannak jobban és kevésbé kedveltek. A fiatalok körében népszerűbbek a nyugati nyelvek, mint a francia, a spanyol vagy a német. Utóbbi az angol mellett a második leggyakoribb iskolai tantárgy hazánkban, ami nem véletlen.

 

Az angol nyelv a diákok közötti népszerűségét annak köszönhetni, hogy könnyebben tanulható, és kevesebb logikát igényel alapfokon. A német azonban ragozó nyelv, ami odafigyelést és precizitást igényel.


Miért érdemes mégis foglalkozni vele? A német nyelvtudással rengeteg hazai és külföldi munkalehetőség nyílik meg előttünk, nem beszélve arról, hogy akár német nyelvterületű egyetemeken is megálljuk a helyünket.
A kevésbé egyszerű, ám annál hasznosabb szláv nyelvek tanulását is meggondolnunk. Mivel hazánk fiatalabb generációi már kevésbé beszélik az orosz nyelvet, egy stabil tudás nagy előnyt jelenthet a HR-esek szemében. A szlavisztika az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, az ilyen szakokról kikerülő fiatal felnőtteknek pedig számos remek munkalehetőség áll rendelkezésére.

 

A szláv nyelvterületű országok közel fekszenek hazánkhoz. Nem csupán a velük való kapcsolat miatt érdemes beszélni a nyelvüket, hanem azért is, mert nagy területet foglalnak el. Így egyetlen nyelv használatával akár több országban is meg tudjuk értetni magunkat.

Gazdasági Ki Mit Tud?

Nem utolsó sorban érdemes megvizsgálnunk, hogy hazánk mely országokkal ápol gazdasági kapcsolatot, illetve milyen külföldi kézben lévő vállalatok és gyárak működnek hazánkban.

 

Ha például az autóiparban szeretnék elhelyezkedni, akár alkatrész, akár gumigyártás esetében is több idegen nyelven beszélő vezetőséggel találjuk szembe magunkat. Érdemes utánanézni, hogy az álltalunk választott karrier, munkaterület milyen cégekkel és milyen országokkal áll kapcsolatban, s ez alapján választani ki az általunk tanuló idegen nyelvet.Akármit is választunk, fontos szem előtt tartanunk a következőt: talán egy idegen nyelv valóban nem elég, de mégis a minőségre törekedjünk, ne a mennyiségre. Minél igényesebben beszélünk egy nyelvet, annál sikeresebben alkalmazhatjuk azt a munkák során is.


Képek: pixabay.com

További híreink
A passzív státusz nem akadály!
március 30.
1 perces olvasmány

Tudtad, hogyha szünetelteted tanulmányaidat, ugyanolyan lehetőséged van diákmunkát vállalni, mint az aktív státuszú tanulóknak?
Változik az OKJ rendszer: erre számíthatunk
szeptember 24.
2 perces olvasmány

Majd nem 90 képzéssel kevesebb indul majd 2020-tól az átalakuló OKj rendszerben.
A Meló-Depósok legjobb nyaralásai
június 24.
10 perces olvasmány

Szemezgessetek, és merítsetek ötletet, ha esetleg még nem tudjátok, hogy hová mentek idén nyaralni.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!