Nyelvvizsga amnesztia 2021

A 2020-as év jelentős könnyítést hozott azok számára, akik nyelvvizsga nélkül álltak a diplomájuk átvétele előtt. A járványügyi helyzet okozta gazdasági válság és a nyelvvizsga központok bezárása miatt az Innovációs és Technológiai Minisztérium úgy döntött, hogy „amnesztiát ad” a hallgatóknak, így az is átvehette a diplomáját, aki nem rendelkezett igazolt nyelvtudással.


 De mi a helyzet az idei évvel?

 

Hosszas dilemma után, de végül sokak örömére idén is hasonló döntés született.

 

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a HÖOK áprilisi felmérése szerint az idén végző diákok akár 35%-a eshetett volna el a diplomájuk kézhez kapásától (ez körülbelül 25 ezer főt takar). A HÖOK fontosnak tartotta a nyelvvizsga szabályt, mégis azt javasolták, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel a tavalyi évhez hasonlóan járjon el a minisztérium. Követelésüket többek között olyan érvek támasztották alá, mint a nyelvvizsgaközpontok zárva tartása.

 

A HÖOK azt is hozzátette, hogy a nyelvvizsgával nem rendelkezők nagy része olyan szakokon tanul, amelyekre szükség lenne a munkaerőpiacon, ezért is fontos, hogy kezükbe kapják a diplomájukat.

 

Ilyenek például a pedagógusképzésen és agrárszektorban tanulók, de az orvosi és egyéb egészségügyi szakos hallgatók 40%-ának sincs a diploma átvételéhez szükséges nyelvvizsgájuk.Bár korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem számolt az amnesztiával, meghallgatták a HÖOK javaslatát, és 2021. június 23-án döntés is hoztak, mely két nap múlva, pénteken meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A kormány elfogadta a HÖOK javaslatát, és felfüggeszti a nyelvvizsga-követelményt a 2021. augusztus 31-ig végzőkre.


Így idén sem szükséges nyelvvizsga a diploma átvételéhez- jelentette be a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Facebook-oldalán.

 

A gazdasági újraindítási terv részeként tavaly 110 ezer olyan diplomát adtak át, amely nyelvvizsga hiányában „bentragadt” volna.

Az amnesztia nem csak az alap, de a mesterszakos hallgatókra is vonatkozik, ugyanúgy a keresztféléves képzésen tanulókra.

Képek: pixabay.com, Forrás: eduline.hu

További híreink
Best of Mr Bean
április 22.
3 perces olvasmány

Emlékeztek gyerekkorotokból a mindig vicces, de folyton szerencsétlenül járó Mr. Beanre, aki kedves kis bugyutaságával belopta magát a szívünkbe?
Főzz, ha már otthon vagy! #2
május 04.
5 perces olvasmány

Amennyiben Te is elkészítetted valamelyik finomságot, oszd meg velünk #depokonyha hashteggel vagy küldd el nekünk üzenetben!
Tényleg elindult a Skynet? Az AI napjainkban
augusztus 07.
5 perces olvasmány

Skynet? Pontosan miről is van szó? – tehetitek fel a kérdést, azonban aggodalomra semmi ok, hiszen elhoztuk Nektek a választ!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!