Szakmák, amiket már csak hírből ismerhetünk

A beadandóinkat már nem írnokok írják, de a csapatépítő bowlingozáson sem kisfiúk állítják fel a bábukat. Hoztunk nektek pár olyan állást, amire már nem tudjátok beadni az önéletrajzotokat.

A technikai fejlődés miatt folyamatosan új szakmák teremtődnek, emellett viszont rengeteg régi állás merül feledésbe.

Nyomdai szedő

Régen a szedők tették a kicsi ólombetűket a sajtó kalodájába a kinyomtatandó szöveg szerint, illetve a végső helyesírási ellenőrzést is ők végezték. Magyarországon még a ’70-es években is készültek így sajtótermékek, például az Autó – Motor magazin. Végleg csak a ’90-es években tűnt el ez a módszer.
Bowling pálya felállító

Sokáig fiatal fiúk végezték a bábuk felállítását, amit ma már gépekkel oldanak meg.
Emberi ébresztőóra – ha nem a kakasszó ébreszt minket

Az ébresztőóra elterjedése előtt valódi embereket alkalmaztak a tehetősebbek ébresztőként. Ezek a munkások minden reggel, adott időpontban bekopogtattak munkáltatójuk ablakán egy hosszú pálcával vagy feldobott kavicsokkal.
Faúsztató

Az építkezésekre a 19.század előtt a folyón úsztatva szállították a faanyagot, mivel ez volt a legolcsóbb. A faúsztatók összekötötték a törzseket egy tutajjá, majd azon egyensúlyozva elúsztatták a faanyagot a kívánt helyre. Ez egyébként elég kockázatos volt a munkásoknak és a célba érkezés után még sokáig szárítgatni kellett a fát a felhasználás előtt.
Végül a vasút elterjedése vetett véget ennek a mesterségnek.Jégvágó

Az árammal működő hűtő és fagyasztó feltalálása előtt nagy jégtömbök tartották hidegen az ételeket az akkori hűtőszekrényekben. Ehhez a jégvágók vágták ki a jeget a befagyott tavakból, amit aztán kivittek a megrendelőknek. Ez a szakma egyáltalán nem volt életbiztosítás.

Légi fülelő

Még a radarok elterjedése előtt emberek kémlelték és hallgatták az eget, várva az ellenséges gépek zaját. A képeken látható szerkezetek erősítették fel a környezet zajait, hogy a figyelő füle minél hamarabb meghallja a hangot.
Patkányfogó

A patkányokat már régen sem szerették, így az elfogásukra is volt egy külön szakma (amit még őriznek a mesék). Ez sem volt veszélytelen, hiszen egy fertőzött patkány harapása könnyen halálos lehetett.
Lámpagyújtogató

Bár napjaink közvilágítása már nem igényel emberi lámpagyújtókat, a mesékből még sokan ismerhetik ezt a foglalkozást. Budán 1777, Pesten pedig 1790-ben indult a közvilágítás, áram híján olajmécsesekkel. Ezeket gyújtották meg szürkületkor és oltották el pirkadatkor a munkások.
Telefonközponti kezelő

Az operátorok kapcsolták össze a vonalakat a telefonközpontban, még a mobilok automatizálása előtt. Ebben a korban még gyakran összekeveredtek a vonalak, és a félrekapcsolások sem számítottak ritkának. Persze ha ők nincsenek, nem tudták volna felhívni egymást telefonon az emberek.
Egyetemi hullatolvaj

Az orvosi egyetemek még a 19.században sem tudtak maguknak tudományos célokra testeket kérni, de a diákoknak akkor is tanulniuk kellett. Ezért aztán hullatolvajokat alkalmaztak, akik kiásták a friss holtesteket.

Gyári felolvasó

Ez a munka Európából már teljesen eltűnt, de a távolkeleten még találni egy-két ilyen gyárat. Ezeknek a munkásoknak az volt a feladatuk, hogy szórakoztassák a gyárban dolgozókat, akik talán nem is tudtak olvasni. A palettán voltak hírek, könyvek, de pártpropaganda is.

Írnok

Az emberiség történelmében évezredeken át nem volt evidens az írás és az olvasás ismerete, ezért aztán a tehetősebbek és az uralkodók írnokokkal jegyeztették le gondolataikat és leveleiket, egyfajta közvetítő közegként funkcionáltak.
Miután Mária Terézia bevezette itthon a kötelező népoktatást, az írnokok még jó száz évig hivatalban maradtak, mert a hivatalos levelekhez, szerződésekhez sokáig szükség volt rájuk példánymásolatok készítése miatt.

Források: erdekessegek.hu, ritkanlathatotortenelem.hu; Képek forrása: canva.com, erdekesvilag.huTovábbi híreink
Mémgyár: top legjobbak szerintünk
augusztus 05.
2 perces olvasmány

Sokszor használjuk őket a mindennapok során, vannak kedvenceink, ámde tudjuk, hogy mik is azok a mémek és honnan is erednek?
Szeptember hónap dolgozója Budapesten: Sánta Adrienn
november 05.
1 perces olvasmány

A szeptember hónap dolgozója Budapesten Sánta Adrienn lett, aki már lassan 2 éve dolgozik a Pepco munkatársaként az egyetem mellett.
Gyógyteákkal a világ ellen
november 08.
4 perces olvasmány

Az őszi időszakban mindenki egy kicsit többet van az otthon melegében egy pohár forró italt kortyolgatva. De tudod, hogy mit is iszol?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!