Szakmák, amiket már csak hírből ismerhetünk

A beadandóinkat már nem írnokok írják, de a csapatépítő bowlingozáson sem kisfiúk állítják fel a bábukat. Hoztunk nektek pár olyan állást, amire már nem tudjátok beadni az önéletrajzotokat.

A technikai fejlődés miatt folyamatosan új szakmák teremtődnek, emellett viszont rengeteg régi állás merül feledésbe.

Nyomdai szedő

Régen a szedők tették a kicsi ólombetűket a sajtó kalodájába a kinyomtatandó szöveg szerint, illetve a végső helyesírási ellenőrzést is ők végezték. Magyarországon még a ’70-es években is készültek így sajtótermékek, például az Autó – Motor magazin. Végleg csak a ’90-es években tűnt el ez a módszer.
Bowling pálya felállító

Sokáig fiatal fiúk végezték a bábuk felállítását, amit ma már gépekkel oldanak meg.
Emberi ébresztőóra – ha nem a kakasszó ébreszt minket

Az ébresztőóra elterjedése előtt valódi embereket alkalmaztak a tehetősebbek ébresztőként. Ezek a munkások minden reggel, adott időpontban bekopogtattak munkáltatójuk ablakán egy hosszú pálcával vagy feldobott kavicsokkal.
Faúsztató

Az építkezésekre a 19.század előtt a folyón úsztatva szállították a faanyagot, mivel ez volt a legolcsóbb. A faúsztatók összekötötték a törzseket egy tutajjá, majd azon egyensúlyozva elúsztatták a faanyagot a kívánt helyre. Ez egyébként elég kockázatos volt a munkásoknak és a célba érkezés után még sokáig szárítgatni kellett a fát a felhasználás előtt.
Végül a vasút elterjedése vetett véget ennek a mesterségnek.Jégvágó

Az árammal működő hűtő és fagyasztó feltalálása előtt nagy jégtömbök tartották hidegen az ételeket az akkori hűtőszekrényekben. Ehhez a jégvágók vágták ki a jeget a befagyott tavakból, amit aztán kivittek a megrendelőknek. Ez a szakma egyáltalán nem volt életbiztosítás.

Légi fülelő

Még a radarok elterjedése előtt emberek kémlelték és hallgatták az eget, várva az ellenséges gépek zaját. A képeken látható szerkezetek erősítették fel a környezet zajait, hogy a figyelő füle minél hamarabb meghallja a hangot.
Patkányfogó

A patkányokat már régen sem szerették, így az elfogásukra is volt egy külön szakma (amit még őriznek a mesék). Ez sem volt veszélytelen, hiszen egy fertőzött patkány harapása könnyen halálos lehetett.
Lámpagyújtogató

Bár napjaink közvilágítása már nem igényel emberi lámpagyújtókat, a mesékből még sokan ismerhetik ezt a foglalkozást. Budán 1777, Pesten pedig 1790-ben indult a közvilágítás, áram híján olajmécsesekkel. Ezeket gyújtották meg szürkületkor és oltották el pirkadatkor a munkások.
Telefonközponti kezelő

Az operátorok kapcsolták össze a vonalakat a telefonközpontban, még a mobilok automatizálása előtt. Ebben a korban még gyakran összekeveredtek a vonalak, és a félrekapcsolások sem számítottak ritkának. Persze ha ők nincsenek, nem tudták volna felhívni egymást telefonon az emberek.
Egyetemi hullatolvaj

Az orvosi egyetemek még a 19.században sem tudtak maguknak tudományos célokra testeket kérni, de a diákoknak akkor is tanulniuk kellett. Ezért aztán hullatolvajokat alkalmaztak, akik kiásták a friss holtesteket.

Gyári felolvasó

Ez a munka Európából már teljesen eltűnt, de a távolkeleten még találni egy-két ilyen gyárat. Ezeknek a munkásoknak az volt a feladatuk, hogy szórakoztassák a gyárban dolgozókat, akik talán nem is tudtak olvasni. A palettán voltak hírek, könyvek, de pártpropaganda is.

Írnok

Az emberiség történelmében évezredeken át nem volt evidens az írás és az olvasás ismerete, ezért aztán a tehetősebbek és az uralkodók írnokokkal jegyeztették le gondolataikat és leveleiket, egyfajta közvetítő közegként funkcionáltak.
Miután Mária Terézia bevezette itthon a kötelező népoktatást, az írnokok még jó száz évig hivatalban maradtak, mert a hivatalos levelekhez, szerződésekhez sokáig szükség volt rájuk példánymásolatok készítése miatt.

Források: erdekessegek.hu, ritkanlathatotortenelem.hu; Képek forrása: canva.com, erdekesvilag.hu



További híreink
DepóNaptár 2023
december 23.
1 perces olvasmány

Csináltunk nektek egy naptárat, amikbe már beleírtunk pár pozitív gondolatot és a főbb ünnepeket, de reméljük, hogy hasznát veszitek és ti is írtok majd bele.
Tavaszi dekorációk
március 25.
4 perces olvasmány

A tavasz az irodalomban a megújulásról, az újjászületésről és a pozitív változásokról szól.
Tippek a vizsgaidőszak utánra.
február 01.
2 perces olvasmány

diákmunka,vizsgaidpszak,kikapcsolódás,szabadidő,olvasás,vásárlás,kikapcsolódás,melodepo
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!