Stresszmentes övezet – hogyan csökkentsük a ránk nehezedő súlyt?

Az emberi létnek sajnos alapvető velejárója a stressz. Különböző érzelmi töltésű szituációkat élünk át nap mint nap, legyen szó családról, barátokról vagy a munkahelyünkről. Több fronton kell egyszerre helytállnunk és eltérő intenzitású problémákkal megküzdenünk, ezért nem csoda, ha úgy érezzük, hogy túl vagyunk terhelve. A folyamatos idegeskedés negatív hatásainak következtében testünk erőforrásai kimerülhetnek és gyengülhet az immunrendszerünk, hajlamosabbá téve minket a betegségekre. Többek között ezért is fontos, hogy komolyan vegyük a ránk nehezedő terhek súlyát, és még időben próbáljuk meg kezelni azt. Érdemes lehet olyan praktikákat beépítenünk az életünkbe, amelyek segítenek a mindennapos stressz csökkentésében. 


Légzéstechnikák

A stressz a légzésünkre is kihat, felgyorsul és felületessé válik, ez pedig aktiválja a szimpatikus idegrendszerünket, ami a „küzdj vagy menekülj” állapotba juttat minket. Lényegében ősi, évezredek alatt belénk rögzült reflexek aktiválódnak, a folyamat következtében pedig a légzésünk megváltozásán kívül lassul az emésztés, fokozódik a verejtékezés, nő a szívritmus és a vérnyomás, valamint megváltozik a hormontermelés. A szervezetünk a túléléshez való küzdelemre állítja be magát, ez hosszútávon azonban káros lehet a szellemi és a testi egészségünkre egyaránt. 

Relaxáló technikák által képesek vagyunk befolyásolni a légzésünket, ami segíthet az idegeink lenyugtatásában. Például a 2:1 technika elsajátítása is megfelelhet erre a célra. Szerencsére rendkívül egyszerű, orron keresztül beszív, szájon kifúj. Válasszunk egy számot, ameddig gondolatban elszámolunk a belégzés ideje alatt, majd a kilégzés ennek a duplájáig tartson. Ha mondjuk a négyet választjuk, 1-től 4-ig számolva orron keresztül belélegzünk, majd 1-től 8-ig kilélegzünk.  Ismételjük addig amíg úgy érezzük szükségünk van rá, naponta akár többször is végrehajthatjuk a gyakorlatot, bárhol is vagyunk.

Rendszerezzünk

Sokszor érezhetjük azt, hogy a különböző események, feladatok, határidők egyszerűen a semmiből csapnak le ránk és sosincs igazán időnk semmire. Ahelyett, hogy hagyjuk az élet hullámainak, hogy folyamatosan ide-oda csapjanak bennünket, ragadjuk magunkhoz a kormánykereket. Amint szembesülünk egy dátummal, írjuk a naptárunkba, de ha lehetőségünk van rá, előnyt szerezhetünk azzal, ha megpróbálunk előre kikutatni egyes időpontokat. A naptár által sokkal jobban látjuk, hogy mi, mikor és miután következik, így pedig sokkal pontosabban meg tudjuk határozni, hogy mire mennyi idő áll rendelkezésünkre. 

Fordítsunk a dolgon

Egy nap 24 órájának helyes beosztása rendkívül nehéznek tud bizonyulni. Azonban, ha rendelkezünk némi önismerettel, kicsit megkönnyíthetjük a dolgunkat. Egyénenként eltérőek azok az órák, amelyekben produktívak vagyunk, amikor is képesek vagyunk hosszabb időn keresztül egy dologra koncentrálni. Előfordulhat, hogy reggelente az agyunkat használhatatlannak érezzük, ezért ebben az időszakban próbáljunk meg olyan feladatokat elvégezni, amelyek nem igényelnek különösebb gondolkozást. A testmozgás, a takarítás és a vásárlás például ilyenek. Ha úgy ítéljük meg, hogy délután képesek vagyunk hatékonyan bevetni magunkat a feladatainkba, ne erőltessük a délelőttöket feleslegesen. A számunkra megfelelően működő rendszer megtalálása időt vehet igénybe, ezért fontos, hogy ne féljünk a kísérletezéstől!

Tudatos megfigyelés

Egy stresszes szituációban segíthet, ha megpróbálunk kíváncsisággal fordulni magunk felé. Próbáljuk megfigyelni a reakcióinkat, figyeljünk a légzésünkre, a szívverésünkre. Ha elfogadjuk, hogy igen, most stresszesek vagyunk, és elkezdjük objektíven megvizsgálni, hogy ez milyen hatással van ránk abban a pillanatban, akkor csökkenthetjük azt az érzelmi fogást, azt a félelmet, amit az állapotunk ránk helyez.

Csak egy kicsivel többet

Ahelyett, hogy mindig egy nagy cél elérésére koncentrálunk, próbáljunk meg kis lépésekben haladni. Nem kell rohannunk és nem kell nagyokat lépnünk, egyszerre csak egy dologra fókuszáljunk. Minden kis siker lassan, de biztosan vezet a célkitűzésünk felé. 

Egy kis empátia

Bármilyen helyzetben is találjuk magunkat, mindig figyeljünk oda magunkra. Gondoljunk úgy magunkra, mint egy kedves szerettünkre. Milyen tanácsot adnánk neki, ha a mi helyzetünkben lenne? Valószínűleg azt tanácsolnánk, hogy pihenjen egy kicsit, szánjon időt önmagára és helyezze önnön igényeit előtérbe. Igyekezzünk ugyanazt a kedvességet és megértést nyújtani magunk felé, mint amit mások számára is tennénk.

Ha úgy érezzük egyedül nem boldogulunk, mindenképpen forduljunk szakemberhez! A segítségkérés nem szégyen, hanem a szituációnk kellő felelősséggel és belátással való kezelése.


Forások: hazipatika.com, youtube.com Képek: unsplash.com


További híreink
Okozhat-e robbanást a robbanásszerűen fejlődő mesterséges intelligencia?
június 22.
7 perces olvasmány

Elindul a Skynet, vagy létrejött az internet utáni második legnagyobb fejlesztés az emberiség történetében?
A siker kulcsa sokszor az időbeosztás
január 25.
5 perces olvasmány

Mi a közös a Pomodoro szóban, a youtuberekben és egy naplóban? Mindegyik segíthet tudatosan gazdálkodni az idővel, hogy ne álljon az egész élet halogatások sorozatából!
Bankszámlanyitás diákként - Mire figyelj oda?
augusztus 04.
3 perces olvasmány

Amennyiben vállaltál már diákmunkát, esetleg egyetemista vagy, akkor minden bizonnyal rendelkezel már saját bankszámlával, de ha most nyitnál, akkor mutatjuk mire kell odafigyelned!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!