Bankszámlanyitás diákként - Mire figyelj oda?

Amennyiben vállaltál már diákmunkát, esetleg egyetemista vagy, akkor minden bizonnyal rendelkezel már saját bankszámlával. Ha a fentebb említettek valamelyike igaz rád, akkor az sem ér váratlanul, hogy bizony mind az egyetemen elnyert összegeket, mind a diákmunka során megszerzett pénzt, bankszámlára folyósítják. Arra az esetre, ha még nincs saját számlád, összeszedtük neked a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel jobb, ha tisztában vagy a számlanyitás előtt!

Junior bankszámla nyitására már 14 éves kortól lehetőséget biztosítanak, és egészen a 24. életéved betöltéséig alkalmazhatod a kapott kártyát, illetve számlát. Abban az esetben, ha még nem töltötted be a 18. életéved, akkor mindenképpen szükséges egy törvényes képviselő (szülő, gyám, gondnok), aki segédkezni tud a folyamat elindításában.

Első, és egyben legfontosabb lépés, hogy válaszd ki a számodra legmegfelelőbb bankot, amelynek a feltételei, valamint a kínált szolgáltatásai a legjobban passzolnak a saját elképzelésedhez, elvárásaidhoz. Amennyiben a döntés megszületett, akkor nincs más dolgod, mint meglátogatni a kívánt pénzintézetet: nem szükséges a személyes felkeresés, hiszen a legtöbb helyen lehetőség van már az online számlanyitásra is. Amennyiben a személyes interakciók híve vagy, akkor mindenképpen érdemes időpontot foglalni, így várakozás nélkül nyithatod meg a számládat. Az időpontfoglalás roppant egyszerű: válaszd ki a számodra legoptimálisabb helyszínt, válassz időpontot és add meg az adataidat! Ha ezzel kész vagy, akkor máris rendelkezel a lefoglalt idősáv felett. Fontos, hogy mindenképpen vidd magaddal a fontos személyes irataid (személyi igazolvány, lakcímkártya, stb.)!  

A legtöbb bank már számos kedvezménnyel várja a potenciális érdeklődőket. Junior számla esetén nem kell foglalkoznotok a bankkártya kiállítási és éves díjával, ezenfelül díjmentes a számlavezetés, valamint az internetbank és a mobilalkalmazás is teljesen ingyenesen igénybe vehető. Jelentős plusz, hogy sokkal alacsonyabb pénzfelvételi- és utalási díjra számíthattok. 

Néhány fontos tipp:

1.      PIN kód: találj ki minél bonyolultabb kódot, és ne add meg senkinek! Ezzel csökkentheted az esetleges visszaélések számát.

2.      Segéd: amennyiben fiatalkorú vagy, meg kell nevezz egy személyt, aki a nevedben is intézkedhet, ha te valamilyen okból kifolyólag nem tudsz: fontos, hogy olyan személyt adj meg, akiben teljes mértékben megbízol (szülő, testvér, stb.)!

3.      Tárolás: abban az esetben, ha felírod a pontos PIN kódod egy papírra, semmiképpen ne tárold egy helyen a bankkártyáddal! Ezzel zöld utat adsz a lehetséges megtalálónak.

4.      SMS és tiltás: kérj SMS szolgáltatást, így minden tranzakció után üzenetben értesítenek az elköltött összegről, az időpontról, valamint a helyszínről. Nem csak könnyedén számon tudod tartani a kiadásaid, de mihamarabb intézkedni tudsz, ha a kártya már nincs a tulajdonodban, és egy visszaélés áldozatául esnél! 


További híreink
Július hónap dolgozója Szegeden: Karvák Beatrix
augusztus 07.
2 perces olvasmány

A júliusi hónap dolgozójának Szegeden Karvák Beatrixot választottuk, aki régóta kiváló munkát végez éttermi kisegítőként a Meló-Depó szervezésében.
Március hónap dolgozója Budapesten
május 08.
1 perces olvasmány

A március hónap dolgozója címet Verhóczki Milán nyerte el kitartó munkájáért, amit már több partnercégünknél is megcsillogtatott. Olvasd el a vele készített interjút!
Hány évesen és hogyan vállalhatok diákmunkát?
július 13.
2 perces olvasmány

A 18 év feletti és 18 év alatti diákokra más szabályok érvényesek.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!