Hogyan NE a stresszről szóljon a karácsony, miközben már a vizsgaidőszak is dübörög?

Bár a karácsonyt a szeretet és összetartozás ünnepeként marketingelik, felnőttként egyre nehezebb ezt az év felhőtlen és kellemes időszakának megélni miközben lépten-nyomon stresszes helyzetekbe kerülünk.  Az alábbiakban igyekszünk tippeket és trükköket mutatni arra, hogy mivel könnyítheted meg a dolgodat és őrizheted meg a lelki békédet idén az ünnepek alatt.

Az egyik fő stresszfaktor a különböző programok összeegyeztetése és megszervezése lehet. Sokszor nem vonhatjuk ki magunkat bizonyos rokonok melátogatása alól, de a szervezés ezen is segíthet. Természetesen érdemes az egymáshoz közel lakó ismerősöket egymás után meglátogatni és okosan útvonalat tervezni. Ami talán többet segít a kevésbé kellemes találkozásoknál, ha előre limitáljuk az együtt töltött időt. Tisztázhatjuk előre a vendéglátóinkkal vagy a vendégekkel, hogy egy ebédre, egy teljes napra, vagy akár többre tudjuk őket meglátogatni vagy fogadni, így mindannyian azonos elképzelésekkel indulunk neki a találkozásnak. Ez segíthet abban, hogy több szerettünkkel találkozzunk néhány nap alatt, de abban is, hogy ne nyúljon hosszabbra a közösen töltött idő, mint amit a mentális egészségünk elvisel.A karácsony legtöbbször elsősorban a családról szól, viszont ez nem zárja ki, hogy barátainkkal, ismerőseinkkel is együtt ünnepelhessünk. Már a megelőző időszakban megszervezhetjük a közös baráti vacsorákat vagy ajándékozásokat, így a karácsonyra hangolódva is szánunk időt a számunkra fontosakra. Az ilyen összejövvetelekkor a szervezéssel járó stresszt csökkenthetjük azzal, hogy batyus étkezést szervezünk, amire mindenki visz magával egy keveset, hogy mindenkinek jusson, de senkire se nehezedjen túl sok feladat. Ráadásul így belekóstolhatunk egymás kedvenc vagy épe saját készítésű ételeibe is.

A szervezés és minden találkozás összeegyeztetése mellett a másik nagy stresszfaktort az ajándékok szokták jelenteni. Kinek mit adjunk, milyen értékben, mit kapunk és még számtalan másik felmerülő kérdésbe ütközhetünk. A „mit” kérdés megválaszolásában hatalmas segítség, ha előre megírt listákat készítünk és cserélünk egymással. Mindenki felírja akár papírra, akár egy közös digitális felületre, hogy mit szeretne, minek örülne igazán, esetleg mi az, amire szüksége van, és az ajándékozók ezen elemek közül tudnak válogatni. Ezzel mindenki nyer, hiszen olyan ajándékot adunk és kapunk, amit szerettünk volna, így nem kell az esetleges visszaváltások vagy negatív reakciók miatt aggódni. Természetesen nem muszáj a listáról minden egyes elemet megvásárolni, tökéletesen elég egy-egy kérést teljesíteni. 
Fontos lehet az ajándékozásra szánt keretösszeg megállapítása is sok szituációban, hiszen ezzel elkerülhetjük, hogy nagyon különböző árkategóriájú ajándékokat adjunk egymásnak és azt is, hogy olyan magas költségekbe verjük magukat, amit valójában nem igazán engedhetünk meg, de megtesszük, hogy ne okozzunk csalódást. Mindenképpen költséges sok embernek ajándékot venni, ételeket készíteni, fát díszíteni és mindent beszerezni az ünnepekre, ezért érthető, hogy a szokások megtartása mellett költséghatékonyan valósítanánk meg mindezt. Egy olcsóbb, de jelentéssel teli ajándék sokkal többet ér, mint egy nagyon drága, de hozzákapcsolódó érzelmeket vagy értékeket nem hordozó. Mindazonáltal nem ér annyit az ajándékozás, hogy komoly anyagi nehézségek és ezzel összefüggő stresszt okozzunk magunknak vagy másoknak. Egyetemistaként pedig általában nem vet fel a pénz, így érdemes ilyen apró fogásokkal könnyíteni a dolgunkon.

A meghatározott keretösszeg mellet különösen baráti társaságoknál működhet jól, ha nem minden egyes tagot ajándékozunk meg külön-külön, hanem ajándékozó kört hozunk létre. A csoporttagok neveit felírjuk, ebből mindenki egyet húz, és a kihúzott ember számára készít ajándékcsomagot. Így mindenki kap ajándékot, viszont nem kell senkinek túlzott összeget vagy időt ajándékvásárlásra áldoznia. Itt is remekül működnek az előre megírt listák, hiszen mindenki csak egy személynek vesz ajándékot, így ég attól sem kell tartani, hogy többen teljesítik ugyanarról a listáról ugyanazt az ajándékkérést. 
A helyzetek többségében megelőzhetjük a stresszt azzal, hogy előzeteseb tervet készítünk. Nem kell percre pontosan beosztani mindenkinek az idejét, hiszen ez nem enged teret az esetleg felmerülő problémák rugalmas orvoslására, viszont nagy vonalakban hasznos lehet látni, mire is számíthatunk. Dolgozzunk együtt azokkal, akikkel közösen ünneplünk, hogy mindenki osztozzon a feladatokban, de senkit se nyomjanak agyon a terhek. Feloszthatjuk a konyhai előkészületeket és főzési, sütési teendőket, a karácsonyfa beszerzését, ajándékok becsomagolását, takarítást, vendégszobák elkészítését, képeslapírást, és egyéb felmerülő feladatokat. Mindenkinek vannak erősségei, amikben remekelni tud és olyan feladatok, amiknek már csak a puszta gondolata is idegességgel tölti el. Ezeket figyelembevéve előre megegyezhetünk a feladatok elosztásában, ami segíti a hatékonyságot és a stressz elkerülését. Ezeket közösen egyeztetve látjuk, hogy mindenkinek van feladata, így nem érezzük azt sem, hogy csak mi teszünk az ünnep tökéletességéért, míg mások lustálkodnak. A csapatmunka mindent megkönnyít ilyenkor. 
Általánosan hasznos persze, hogy az egyéni feladatainkban is gondolkozzunk előre és ütemezzük be például az ajándékvásárlást a karácsonyt megelőző hetekbe, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen boltról boltra rohanni. Vizsga utáni mentális kimerültség mellett például nehéz a következő vizsgára készülni vagy gondolni, de megvásárolhatjuk a szüleink listájáról a számukra ideálisnak ítélt ajándékot.

Nem csak a karácsonyi napok rokonlátogatásait érdemes előzetesen megtervezni, de a ránk váró vizsgákat is. Fontos, hogy ezekhez és a megtanulandó anyagmennyiséghez realistán álljunk hozzá. A korábbi évek alapján már tudhatjuk, hogy van-e például időnk az ünneplés közepette tanulni a január eleji vizsgákra, vagy inkább csak élveznénk a másokkal együtt öltött pillanatokat és január közepéig nem is néznénk a tananyagok felé. Már decemberi vizsgaalkalmakra is le lehet csapni, hogy csökkentsük a későbbi terheket, de mindenképpen fontos a saját képességeinket és lehetőségeinket felmérve választani időpontot és arra készülni, nem pedig rózsaszín felhők között járva mindent bevállalni, amire aztán nem tudunk megfelelően felkészülni és csak rengeteg stresszel járnak. 
Mindemellett természetesen ajánljuk a hagyományos stresszkezelési módszereket is, legyen az napindító vagy záró meditáció, esetleg egy ebéd utáni séta a természetben vagy családi filmnézés a kanapé kényelméből, az ünnepek alatt is számos lehetőséget találunk a mentális kikapcsolódásra és megnyugvásra. Ezúton is sikeres vizsgaidőszakot és stresszmentes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

írta: Csóka Anna

képek forrása: unslpash.com

 


További híreink
5 gyakori dolog, amit gyűjtenek az emberek
június 11.
4 perces olvasmány

Biztosan mindenkivel előfordult, hogy gyűjtött már valamit, vagy észrevette, hogy mindenféle előjel nélkül bizonyos típusú tárgyakból rengeteg lett otthon.
Férfi Bajnokok ligája: nyolcaddöntők
április 02.
3 perces olvasmány

Ahogy azt már megszokhattátok, ismételten jelentkezünk a világ kézilabda eseményeinek magyar vonatkozású mérkőzéseivel.
2x7 tipp az olcsó(bb) nyaralásért
július 02.
6 perces olvasmány

Attól függően, hogy a családoddal, a pároddal vagy a barátaiddal mész nyaralni, különféle mértékben tudsz hatni a nyaralással kapcsolatos kiadásokra.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!