Tippek, trükkök arra, hogy ne forrjon fel az agyvizünk!

A nyár általában egyet jelent a hőséggel, ami időnként már elviselhetetlennek tűnik. A következőkben olyan ismert, és kicsit szokatlanabb tippeket találsz, amik segíthetnek átvészelni a meleget.
Talán egyértelműnek tűnik, de fontos megfontolnunk, hogy mikor hagyjuk el a lakásunkat. Délelőtt 11 és délután 2 között nem ajánlott a napra menni az ultraibolya sugárzás miatt, valamint a hőmérséklet is ilyenkor a legmagasabb, így ezt az időszakot célszerű egy klimatizált, de legalábbis árnyékos és fedett helyen tölteni. A kora esti órákra már lehűl annyira az idő, hogy kellemes legyen kimerészkedni, akár a szabadban sportolni is, így, ha van lehetőséged rá, igazítsd a napi rutinodat a kinti hőmérséklethez!

Az étkezési szokásaink változtatása is segíthet. A legfontosabb, hogy hidratáltak maradjunk. A megfelelő folyadékpótlás mellett a fagyi és egy hideg turmix is sokat segíthet. Egy kevésbé ismert tipp, hogy együnk csípős ételeket. Ez azért működhet, mert a csípősségért felelős kémiai anyag, a kapaszicin, irritálja az emberi szervezetet, így izzadni kezdünk, ami segíti, hogy a testünk lehűljön.  Szóval, ha bevállalós vagy, akkor érdemes kipróbálni egy-két jalapeñoval vagy cayennel ízesített fogást. További étkezéssel kapcsolatos javaslat, hogy csökkentsük a sós és protein-dús élelmiszerek fogyasztását, természetesen csak az egészséges határokon belül. Az emésztés során ezek az élelmiszerek anyagcsere-hőt okoznak és vízveszteséghez vezetnek. Ezek helyett ajánlott sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Egy saláta jó opció egy forró nyári napon, hiszen ezt nem felmelegítve fogyasztjuk, viszont a megfelelő alapanyagokból készítve minden szükséges tápanyagot tartalmaz.A víznek az iváson kívül számtalan már módon is nagy hasznát vehetjük nyáron. A legtöbbünknek nincs otthon medencéje, amiben elmerülhetünk, viszont már egy hideg zuhany is sokat segít. Még a zuhanyzásnál is kevesebb vizet vesz igénybe, ha a testünk megfelelő pontjait hűtjük hideg vízzel vagy jégkockákkal. Ilyen pontok például a csuklónk és a nyakunk, mivel itt az erek közel vannak a bőrfelszínhez, ami gyorsítja a test lehűlését.

Amennyiben van otthon
ventilátorod, és fagyasztód a következő tippel még többet ki tudsz ezekből hozni. Egy fém tálba tegyél jégkockákat, vagy rögtön fagyaszd ebbe a vizet. A jeges tálat tedd a ventilátor elé, úgy, hogy a levegő a jég felszínére menjen. Ez lehűti a levegőt, és még többet segít, mint csak a levegő keverése.A ruháink is fontos szerepet játszanak abban, hogy elviselhetőbb legyen a meleg. Fontos, hogy olyan anyagból készült ruhadarabokat viselj, amik jól szellőznek, például pamutot vagy lent. A műszálas és vastag anyagokat inkább kerüld, mert ezek csak bent tartják a testhőt. Ha máskor nem is, nyáron mindenképpen viselj sapkát, amikor elhagyod a házat, mert enélkül könnyen napszúrást kaphatsz. Könnyen gondolhatjuk azt, hogy minél kevesebb és rövidebb ruhát viselünk, annál kevésbé lesz melegünk, de ez nem feltétlenül igaz. Ez hosszú, de jól szellőző nadrág például megakadályozza, hogy a Nap közvetlenül a bőrödet süsse, így nem csak a leégéstől véd meg, de kicsit a napsütést is visszaveri.Ha még este is meleged van, ez a tipp segíthet az alvásban. Egy enyhén nedves törölköző vagy takaróhuzat alatt alvás enyhíti a meleget. Az anyag folyamatosan szárad a melegtől, viszont amíg nedves, folyamatosan hűti a testedet, így egy forró estén is könnyebb elaludni.

Reméljük, hogy ezek a tippek segítettek, és még jobban tudod élvezni a nyarat anélkül, hogy felforrna az agyvized, vagy más tartós egészségkárosodást szenvednél.


Források: 
cbc.ca, urbancultivator.net Képek forrása: unsplash.com, pexels.com, pixabay.com


További híreink
November hónap dolgozója Budapesten: Bendő Emese
december 19.
1 perces olvasmány

Budapesten a november hónap dolgozója Bendő Emese lett, aki egyszerre rengeteg tevékenységet művel az egyetem mellett. Hiszen nem csak, hogy 3 helyen dolgozik,
365 nap alatt a Föld körül
november 08.
5 perces olvasmány

A hétköznapok monotonitásába süllyedve, a sok tanulás, munka közepette jó néhányunknak eszébe jutott már, hogy de jó lenne itt hagyni ezt az egészet és elmenni világot látni.
November hónap dolgozója: Kakuk Nikolett
december 11.
1 perces olvasmány

A november hónap dolgozója Kakuk Nikolett lett, aki főként hétvégenként, illetve alkalmi munkákat végez.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!