3+1 tipp, amit új egyetemistaként mindenképpen fogadj meg tőlünk!

Leérettségiztél, felvettek az egyetemre, és izgatottan várod, hogy elkezdődjön az életednek ez az új fejezete. Ez a folyamat izgalmas és érdekes, de lehet, hogy elsőre ijesztőnek is tűnik, ami teljesen érthető és természetes. A következőkben olyan tippeket olvashattok, amik a saját első éves tapasztalataimon alapulnak.

1. Szocializálódj!

Ez néha könnyen megy, néha nehezebben, és persze nem minden helyzetből távozunk életre szóló barátságokkal, viszont sok olyan kapcsolatnak lehet ez a kezdete, ami később jól jön. Az egyetem kiváló lehetőség arra, hogy nagyon sok, nagyon különböző hátterű és életutat bejáró emberrel találkozzunk. Ezekből a beszélgetésekből rengeteget lehet tanulni, jobban meg tudjuk érteni mások döntésit, a világot, ezáltal pedig nyitottabbá és megértőbbé válunk. A különböző karok hallgató önkormányzatai (HÖK), illetve az összegyetemi HÖK is szervez programokat, ahol más egyetemistákkal találkozhatsz, de az egyetemi órák, és a koli is szuper lehetőség arra, hogy új embereket ismerj meg.

2. Tartsd szem előtt a céljaidat!

Az egyetem sokkal szabadabb, mint a középiskola, így nagyobb az egyéni felelősségünk abban, hogy mivel töltjük az időnket. Vannak, akik a kapcsolati hálójukat akarják elsősorban bővíteni az egyetemi éveik alatt, vagyis minden buliban megtalálhatod őket, ha órákon nem is látod őket. Van, aki már céltudatosan a karrierjére készül, ezért gyakornoki programokban vesz részt, vagy a szaknak megfelelő állást vállal már a tanulmányai alatt. És persze vannak olyanok is, akik keresik az útjukat és élvezik az egyetem nyújtotta szabadságot. Bármelyik működhet, de érdemes egyensúlyt kialakítani a különböző területek között. Fárasztó mindig tanulni, ezért kellenek barátok, akivel meg lehet osztani a nehézségeket, és szünetet tartani, de a tanulást nem lehet teljesen elhanyagolni, hiszen az egyetem célja a tudásátadás.

3. Ismerd meg a várost, ahol tanulsz!

Ha elköltözöl egy másik városba, akkor tekints erre lehetőségként, hogy otthonoddá tedd az új helyet! Az egyetemvárosok tele vannak érdekes közösségi helyekkel, kulturális intézményekkel, nevezetességekkel, és rejtett kincsekkel, amiket csak a helyiek ismernek. Minden város különböző és egyedi, ezért megéri időt tölteni azzal, hogy felfedezzük őket, és átérezzük a hangulatukat. Nincs abban semmi rossz, ha valaki hétvégente hazajár a családjához, de nagyon javaslom, hogy néha tölts egy-egy hétvégét vagy szabad estét a városban, mert miközben új helyeket felfedezel fel, magadat is jobban megismered.

+1. Kísérletezz!

Ez a tökéletes idő arra, hogy jobban megismerd saját magad, és olyan új dolgokat fedezz fel, amikről korábban nem hallottál, vagy csak nem mertél belevágni. Semmi sem kötelező, de ha mindig is vágytál rá, hogy lilára festesd a hajad, piercingeket csináltass, esetleg kipróbáld a sushi-t, vagy ellátogass egy számodra ismeretlen sportág edzésére, itt a tökéletes idő és alkalom, hogy ezeket mind kipróbáld. Az egyetemek többsége sok szabadon választható tantárgyat kínál, amik között könnyen találhatsz nem a szakodhoz kapcsolódó tárgyakat, amik ettől függetlenül érdekelnek. Különböző nyelv- és tesi órákon is részt vehetsz, ezeket az egyetemek többnyire ingyen kínálják a hallgatóknak. A komfortzónánkból kilépni ijesztő lehet, de izgalmas dolgok várnak minket azon túl, és ha valami nem is működik tökéletesen, vagy nem olyan jó, mint amire számítottunk, legalább kipróbáltuk, és újabb tapasztalatokat gyűjtöttünk.

Összességében az átállás, és a költözés valószínűleg nem a legegyszerűbb, de megéri, és bátran vágj bele. Az egyetem és az egyetemista élet tele van jobbnál jobb lehetőségekkel és kalandokkal.

Képek forrása: unsplash.com


További híreink
Tanulási tippek, avagy hogyan vedd rá magad a tanulásra
február 21.
5 perces olvasmány

A tanulást elkezdeni a legnehezebb, de mit kell tenned ahhoz, hogy hatékonyan is menjen ha már elkezdeni sikerült?
Te mit fogadtál meg 2020-ra?
január 06.
6 perces olvasmány

Filmajánló- Nyomd, Baby, nyomd
július 11.
1 perces olvasmány

Filmajánlónk ismét jelentkezik, ezúttal egy érdekes akció-vígjátékkal. Jó szórakozást! ;)
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!