Ments ételt!

A környezettudatos, vagy úgynevezett „zöld” életmódnak rengeteg különböző eleme van, sokra ezek közül talán nem is gondolnánk. A fenntarthatóság egyik legfontosabb eleme a hulladékmentesség, amire jó példa az ételmentés.

A legalapvetőbb ételmentési taktika, hogy az étterembe magunkkal visszük a saját dobozunkat így, ha elvitelre kérjük, vagy a maradékot szeretnénk elcsomagoltatni, nem kell az étterem - gyakran feláras - műanyag tárolóit használnunk. Nem csak az éttermekben spórolhatjuk meg a szemetet a saját dobozainkkal, hanem a megfelelően átgondolt bevásárlásokkal is. Számos újrahasznosítható alternatíva létezik a gyümölcsök, zöldségek és pékáruk csomagolására, szállítására. Például egy otthonról vitt vászontáskába vagy hálóba vásárolt gyümölcsökkel megspórolhatunk műanyag zacskókat.

Vannak csomagolásmentes boltok is, ahol a koncepció lényege, hogy mindent az otthonról magunkkal vitt tárolókba csomagolva vehetünk meg. Ezekben az üzletekben magvakat, száraz tésztát, aszalt gyümölcsöket, újrahasznosítható csomagolásban árusított kozmetikumokat és hasonló árucikkeket találunk. Szegeden több csomagolásmentes bolt is található. Ezek a Mars tér 9 alatt található Csipetke és a Tebe Hulladékmentes Bolt és Kávézó, ami a József Attila sugárút 8-ban várja vendégeit. Csomagolásmentes boltok már az ország számos más nagyvárosában és Budapest több kerületében is jelen vannak. Természetesen nem minden élelmiszercikk érhető el ezekben a boltokban, viszont érdemes ezeket kipróbálni, és ha tehetjük bizonyos alapanyagokat inkább innen beszerezni.A csomagolásmentes vásárlással hulladékot spórolunk, viszont a már elkészült élelmiszerekkel is lehet takarékoskodni. Különböző felmérések mutatják ki minden évben, hogy az élelmiszer hulladék nagyon jelentős a fejlett országokban. Ez elkerülhető azzal, ha a meg nem romlott maradékokat megesszük vagy másokkal megosztjuk, ahelyett, hogy fogyaszthatóságuk ellenére a szemétbe dobnánk őket, pusztán azért, mert minden nap új ízekre vágyunk. Azzal, ha maradékot eszünk nem csak a hulladékunkat csökkentjük, de pénzt is spórolunk, hiszen egyszer már fizettünk az alapanyagokért vagy magáért a kész ételért. Időt is spórol ez, hiszen nem kell újra időt tölteni a főzéssel, vagy a vásárlással, esetleg rendeléssel.

Az eddigiek mind az egyéni erőfeszítésekre koncentráltak, viszont az ételmentésnek vannak szervezett formái is. Ezek elsősorban a nagy mennyiségű ételek előállítóit célozzák. Az egyik ilyen alkalmazás a Munch. Ez egy magyar fejlesztésű alkalmazás, amin keresztül vendéglátóhelyek és boltok kedvezményesen értékesíthetik a megmaradt, de jó minőségű termékeiket. Ez rászorulóknak is sokat segíthet, de bárki, aki szeretne olcsóbban hozzájutni jó alapanyagokhoz vagy készételekhez, hasznosnak találhatja. 

A másik, szintén magyar kezdeményezés a Budapest Bike Maffia ételmentési programja. A szervezetet önkéntes futárok alkotják, akik vállalják, hogy szabadidejükben elszállítják a felajánlott, megmaradt ételeket rászorulóknak. Ilyenre lehet példa, amikor egy fogadás után megmarad sok adag étel, és a futárok ezeket elszállítják például hajléktalanszállókba vagy melegedőkbe. Ezeknek az intézményeknek mindig szükségük van ételre, hogy elláthassák a hozzájuk betérőket, így szívesen fogadják a felajánlásokat. Azért, hogy az ételek ne romoljanak meg a szállítás során a Budapest Bike Maffia az oldalán lefektet szabályokat az alapanyagokról és az ételek minőségéről, amit hajlandóak elszállítani.
Az étellel való takarékoskodásnak és az ételmentésnek tehát számos módja van, amelyekben bárki részt vehet. Az ebbéli tudatosság időnként a saját pénztárcánkra van jótékony hatással, de mint a példák mutatják, sokszor ilyen módon lehet segíteni mások mindennapi túlélését is. Ez egy olyan területe az életnek, ami nem igényel különösen nagy odafigyelést, csak a rutin néhány egyszerű átalakítását, lásd környezetkímélő csomagolás és a maradékok elfogyasztása mielőtt megromlanak. Legyünk tudatosak, tegyünk jót magunkkal és a környezetünkkel!

Képek forrása: unsplash.com
Írta: Csóka Anna


További híreink
Hogyan tanulj hatékonyan? (2. rész)
november 22.
5 perces olvasmány

Folytatásként álljon itt még néhány olyan pont, melyek teljesülése esetén még az is lehet, hogy a vizsgaidőszak végén nem csak a szabadság közeledte fog boldoggá tenni!
Diák vagyok, dolgozni akarok! :)
május 30.
2 perces olvasmány

Jön a nyár, a sok szabadidő, és egyre többen kerestek meg minket azzal, hogy milyen feltételekkel, hány éves kortól tudtok diákmunkát vállalni. Összegyűjtöttük nektek a legfontosabb tudnivalókat.
Gazdálkodj okosan! - Hogyan érdemes beosztani a fizetésünket?
december 22.
6 perces olvasmány

Gazdálkodj okosan! - Hogyan érdemes beosztani a fizetésünket?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!