A mémek szerzői jogi kérdései, avagy a fotós vagy a makákó a szerző?

A mém! De pontosan mi az a mém!?

Ezek az egyes eseményeket, személyeket, történéseket kifigurázó alkotások igen nagy teret hódítottak az interneten, illetve a különböző közösségi média felületeken az évek során. Csak, hogy egy egyszerű példával éljek: Hide the Pain Harold, avagy Arató András stock fotói. A lehető legtöbb módon, formában összefuthattunk vele az internet bugyraiban.
A következő pár sorban tegyünk tisztába, hogy miről is van szó! A mém egy olyan eszme, viselkedés vagy stílus, amely utánzás útján terjed személyről személyre, és gyakran egy adott jelenséget vagy témát reprezentáló szimbolikus jelentést hordoz. Átinterpretálva az interneten belülre: felhasználóról felhasználóra terjednek a világhálón. Hogy legyen mihez hasonlítani, gondoljunk egyszerű szokásokra, történetekre, amelyek szintén szájról szájra, hagyományok útján terjednek, avagy a folklórra. Tekinthetünk a mémekre egyfajta internetfolklórként!

Abból adódóan, hogy különböző alapanyagként szolgáló fotók elérhetőek bárki számára az interneten, a kifigurázandó elemek pedig adottak a hétköznapi környezetünkből, így a lehetőség mindenki számára fennáll, hogy mémszerző, mémkészítő legyen. Ezek az alkotások hasonlóképpen a folklórhoz, folyamatos változáson mennek keresztül. Ebből adódóan általában nem lehet pontosan megnevezni, hogy egy-egy mém elkészülte mögött ki áll, avagy kit illetnek meg a szerzői jogok.  

De mi van olyan esetben, ha a szerző ismert, a mém készültének körülményei pedig teljesen evidensek? A képlet igen egyszerű: adott egy természetfotós, egy makákó és egy lopott kamerával készült fotó.  Igen, egészen hihetetlennek hangzik az eset, de valós történésekről van szó. A sztoriról röviden: a korábban említett fotós, David Slater, egy teljesen hétköznapi utazásra indult Indonéziába, hogy megörökítse az ott honos üstökös makákókat, viszont olyan dolog történt, ami az egész eseményt a feje tetejére fordította, ugyanis az egyikük hirtelen kivette David kezéből a kamerát, és szelfiket kezdett készíteni vele. Mondani sem kell, a képek pillanatok alatt bejárták az internetet, és kerültek a képzeletbeli mémlista legfelső fokára. 

A Wikipédia a nagy sikerek láttán elhatározta, hogy az elkészült képeket feltölti saját adatbázisára, így mindenki számára teljesen ingyenesen hozzáférhetővé téve azokat. A fotók leírásában továbbá említést tettek a szerzőről, vagyis a majomról is. Ezt követően hatalmas vita alakult ki David, valamint a Wikipédia között a jogdíjakat illetően. A fotós szerint őt illeti a jogdíj, hiszen az ő felszerelésével készültek a képek, ő finanszírozta az utazást, így a kép az ő munkájának gyümölcse. A Wikipédia szóvivője szerint pedig senki tulajdonába nem bocsátható a tulajdonjog, és ennek apropóján került a közkincs kategóriába a szóban forgó fotó. 
Az egyik amerikai hírportál által megkérdezett jogász viszont egészen pontos és tiszta képet adott arról, hogy ilyen esetben mi a teendő, ugyanis, az amerikai törvényeknek megfelelően, a szerző az a személy lehet, aki hozzájárult a tartalom elkészültéhez, és jogi szempontból személy csak természetes személy, vagy gazdasági társaság lehet, röviden: egy ember. Másrészt az állatok az ottani törvények szerint tulajdonnak, és semmiképpen sem személynek minősülnek. Ennek értelmében a makákó semmilyen esetben nem lehet a kép szerzője.

A per azonban több érdekes kérdést is felvet a szerzői jogok kapcsán. A természetfotós érve, miszerint az ő felszerelésével készült a kép megdől, mihelyst a makákó helyére egy jogi értelemben vett személyt teszünk. Ugyanis nem azt illeti meg a jog, akinek a felszerelésével készült a kép, hanem azt, aki az adott szellemi terméket előállította.

Forrás: jogtudo.uni-miskolc.hu; origo.hu Képforrás: pinterest.com; pexels.com
Írta: Kis Zoltán


További híreink
Bankszámlanyitás diákként - Mire figyelj oda?
augusztus 04.
3 perces olvasmány

Amennyiben vállaltál már diákmunkát, esetleg egyetemista vagy, akkor minden bizonnyal rendelkezel már saját bankszámlával, de ha most nyitnál, akkor mutatjuk mire kell odafigyelned!
Május hónap Depósa nem más, mint Fekete Edina!
június 21.
3 perces olvasmány

Május hónap Depósa nem más, mint Fekete Edina!
5+1 társas, ami fejleszti a kreativitást!
június 22.
4 perces olvasmány

A társasok nem csak kiváló társasági élményt nyújtanak, de néhányuk még a kreativitást is fejleszti. Mutatjuk, hogy mik a kedvenceink!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!