Hogyan spórold ki az albi árát?

Akár az egyetemi tanulmányok megkezdésekor, vagy éppen a befejezés után költözöl először albérletbe, nem egyszerű hirtelen több tízezer forintot előteremteni havonta csak a lakhatásra. Alapvetően a megfelelő jövedelem és annak lehető leghatékonyabb beosztása a megoldás, de természetesen ehhez is tudunk részletesebb tippeket és trükköket mutatni. 
Sajnos a tanulmányi és szociális ösztöndíj jellemzően nem elég a havi megélhetés fedezésére, viszont minden bejövő összeg segít, így ezeket sem érdemes kihagyni. Oktatási intézménytől függ, hogy a szociális ösztöndíjra való jelentkezés össze van-e kötve a kollégiumi szállással vagy akár városi tömegközlekedési bérlet jogosultsággal. Minden esetben érdemes feltölteni a szükséges dokumentumokat és igényelni az ilyen formájú támogatást, hiszen szemeszterenként változnak a ponthatárok, így aki az egyik félévben nem jogosult ezekre a támogatásokra, a következőben lehet, hogy már részesül ilyen segítségben. A tanulmányi ösztöndíjra ennél nagyobb hatásunk van hallgatóként. Az egyetem előre megszabja a keretösszeget, amit szétoszt, így az adott szakon tanuló hallgató átlagát mind egymáshoz viszonyítják, így a  többiektől is függ, hogy a következő félévre sikerül-e tanulmányi ösztöndíjat szerezni, viszont minél jobb az átlag, annál nagyobb esély van egy magasabb havi összeg biztosítására. Mivel csupán a tanulmányi ösztöndíjból nem lehet megélni, nem érdemes minden energiánkat a kredit- és óraszám maximalizálására és az átlagok tökéletesítésére szentelni. Igyekezz hatékonyan tanulni és jól teljesíteni a felvett tárgyaidat, de ne egyedül a tanulmányi ösztöndíjat célozd meg, hiszen vannak más, biztosabb és munka-fizetés arányban jobb lehetőségek is. Viszont a kiemelkedő hallgatóknak kutatási területtől, intézménytől és kartól függően kínálnak kiválósági, kutatási ösztöndíjakat is, így akinek kiemelkedő eredményei vagy tudományos ötletei vannak, érdemes ezeket a lehetőségeket áttekintenie, nehogy lemaradjon a jelentkezésről.
Az ösztöndíjak mellett stabil kereseti lehetőség a diákmunka vagy egy részmunkaidős állás. Bár a diákmunkák órabére nem kifejezetten magas, félállásnyi ledolgozott órából már egy havi költést fedezni lehet. Diákként jó pénzkereseti lehetőség vagy kiegészítés a korrepetálás is, hiszen ilyenkor még közeli tapasztalat az érettségi, és az erre megtanult anyag, így gimnazistáknak és általános iskolás korosztálynak is lehetséges segíteni. Különböző idegennyelvek, de természettudományos tárgyak is nagyon keresettek, hiszen ezekhez iskolai felzárkóztatás vagy akár érettségi felkészüléskor is jól jön sokaknak némi külső segítség. Hallgatóként ráadásul ezek azért is jók, mert rugalmasan az órarendhez igazíthatók.

A jövedelem megnövelése tehát egy jó lépés az albérlet és más kiadások fedezésére. Tovább segíti a folyamatot a kiadások csökkentése is. Egy új életszakasz megkezdése, új helyre költözés a költési szokások megváltozásával is jár. Az első külön költözésnél például hirtelen meg kell tanulni heti bevásárlásokat lebonyolítani úgy, hogy az valóban egy hétre elég legyen. Ki kell tapasztalni, hogy milyen gyakran ér rá valaki otthon főzni és mennyi időre elég az alapanyagokból elkészített fogás. Mindez, és az egyéb kiadások először magasak, de idővel meg kell és meg is lehet tanulni ezeknek a menedzselését. Érdemes háromhavi kiadásunkat megnézni, és ebből megállapítani, hogy átlagosan mennyit költünk egy hónapban, ami aztán segít ezeket a költségeket csökkenteni, vagy kiszámolni, hogy milyen kereset mellett tudjuk fenntartani magunkat és az albérletünket. 
Először le kell bontani a havi kiadásokat különböző alkategóriára. Mennyit költöttünk lakhatásra, élelmiszervásárlásra, étteremre vagy rendelésre, szórakozásra, egyéb kiadásokra, és mennyit tudtunk félre tenni. Főleg alacsony jövedelem esetén érdemes a szórakozási költségeket csökkenteni, hiszen bár a tartós boldogsághoz fontos, hogy ne csak dolgozzunk, hanem szabadnak is érezzük magunkat, de ennek is lehet olcsóbb alternatíváit választani. Például a rendszeres bulizás a belépőjegyek és különösen a túlárazott alkoholfogyasztás miatt nagyon megdobhatja a kiadásokat. Amikor spórolni kell, ezt lehet kéthetente vagy havonta egy alkalomban maximalizálni, hiszen így még megmarad ez a fajta szórakozás, de sokkal többet félre lehet tenni az albérletre. Hasonló igaz az étteremben evésre és ételrendelésre is. Sokszor megkönnyíti az ember életét, ha nem kell főznie, mégis meleg ételt ehet legalább egyszer, viszont ennek a költségei nagyon gyorsan összeadódnak és jelentősen megemelik a havi költségvetést. Amikor már kialakult egy napi és heti rend, elég pontosan ki lehet számolni, hogy mikor van idő bevásárlásra és főzésre, ezek az ételek meddig állnak el, és melyik az a nap a héten, amikor mindenképpen készétel vásárlásra van szükség. 
Nem minden esetben olcsóbb otthon főzni, viszont többnyire a nagy kiszerelésben megvásárolható alapanyagok kedvezményes árúak, így az egyszeri nagyobb kiadás után több alkalommal vagy több héten keresztül is főzhetünk ugyanabból. Természetesen fontos változatosan étkezni, viszont, amikor az albérlet árának kispórolásáról van szó, ezen a téren is lehet lemondásokat tenni, amik könnyebbé teszik ezen nagy költség fedezését. Amikor kevés összetevőből készítünk nagy mennyiségű ételt, az egységárában olcsóbban jön ki és kevesebb ételhulladékhoz vezet, mint sok összetevős recepteket főzni kis mennyiségben. Például a zöldborsó főzelékhez szükséges egy zacskó fagyasztott zöldborsó, fűszerek, mint só és bors. Igény szerint liszt és tejföl keverékével lehet sűríteni, de a sűrítést az alap zöldborsó egy részének összeturmixolásával is megtehetjük. Ehhez lehet húst vagy tojást sütni feltétként, de már kész is van néhány összetevőből egy ebéd. Ha túl nagy az adag, egy részét le lehet fagyasztani későbbre, illetve több napon keresztül lehet ugyanazt ebédelni. Viszont nem romlik meg semmi megmaradó alapanyag. Ehhez képest egy különleges és egzotikus alapanyagokra építő recepthez már az összetevők is drágák, illetve gyakran előfordul, hogy fél avokádót vagy néhány kanál lime levet, esetleg negyed káposztát kér a recept, viszont ezeket nem lehet ilyen kiszerelésben kapni a boltban. Segíti a spórolást tehát ha nem ezeket a recepteket választjuk, vagy az, ha a megvásárolni szükséges összetevők köré tervezzük a heti menüt. Az említett példával élve, ha mindenáron egy káposztás receptet akarunk készíteni, keressünk másik ételt is, amihez a maradékát fel tudjuk használni. 
A költekezés visszafogása mellett érdemes észben tartani és kifejezetten keresni az olyan helyeket, ahol kedvezmények vannak. Az élelmiszer üzletekben vannak újságok, amik a heti akciókat mutatják be, így vásárolhatunk aktuálisan olcsóbb alapanyagokat, és szervezhetjük ezek köré a heti étkezést. Emellett bizonyos vendéglátó ipari egységekben, boltokban és múzeumokban vannak diákkedvezmények is, így ezekre érdemes lehet rákérdezni, és később már tudjuk, hogy mik azok a helyek, ahol szeretjük az árut és még kedvezményesen is jutunk hozzá.

A sport és szépség kiadásokon is lehet spórolni. Edzőterem bérlet helyett ingyen el lehet menni futni, sétálni, és rengeteg online videó van, amiket otthon ingyenesen megnézhetünk és követhetünk. Szépészeti költségek szempontjából lemondhatunk a gyakori fodrászról és műkörmösről. Ezek olyan kiadások, amiket teljesen eltávolíthatunk, ha nagyon pénz szűkében vagyunk, viszont, ha valakinek ez az önkifejezési formája, és nagyban hozzájárul a boldogsághoz, akkor érdemes ugyan ritkábban, de mégis élni ezekkel.

A bevételek növelésével és a kiadások átszámolásával, csökkentésével tehát lehetséges nem csak az albérlet árát előteremteni, de a teljes megélhetést is fedezni. Mindenképpen érdemes a kiadásokat számon tartani, hogy egyáltalán tisztában legyünk azzal, hogy pontosan hova megy el a pénzünk. Az pedig segíthet a lemondásban és a motivációban, hogy a spórolás csak átmeneti, szakmai előrelépésekkel lehetőség lesz arra, hogy ne csak a legszükségesebbekre költsünk, hanem a szórakoztató és pusztán örömet okozó szolgáltatásokat, tárgyakat is ki tudjuk fizetni. A kezdetekben kicsit nehéz, de bele lehet jönni a spórolásba, és ki fog jönni az albérlet ára.

képek forrása: unsplash.com, pexels.com


További híreink
Elérkezett az új év, az új én ideje!
január 11.
2 perces olvasmány

A sok-sok szilveszteri babona és hagyomány közepett általában nem felejtünk el összeállítani a fejünkben egy listát, ami a következő évre vonatkozó fogadalmakból áll.
A repülőautó nem csak a mesékben létezik, de ott többen használják
szeptember 26.
4 perces olvasmány

Megvan a kép a filmekből, ahogy autók suhannak az égen teljes természetességgel? De vajon mi a valóság, hol tart most a repülőautó a megvalósítás légterében?
Hatalmasat ment Dűne, de ki is pontosan a rendezője?
július 08.
5 perces olvasmány

Elképesztő sikereket ért el a Dűne, de ki is pontosan a rendezője, Denis Villeneuve?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!