Egészségügyi problémák és azok ellenszerei az irodai környezetben

Irodai diákmelót keresel? Ezekre érdemes lesz odafigyelned munkavégzés közben!

Nagy lehet az esélye, hogy a folytonos, elmélyült irodai munka közepette, bele sem gondolunk, hogy milyen veszélyei, az egészségre káros hatásai lehetnek a nem helyes munkavégzésnek. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legelterjedtebb egészségügyi problémákat és azok ellenszereit. Amennyiben Te is irodai munkát végzel, és nem fordítasz figyelmet az egészségedre, akkor mindenképpen tarts velünk! 

Mondanunk sem kell, hogy a legjellemzőbb problémát az egész napos ülés jelenti. Az ülés ugyanis jobban terheli a gerincet, mint az állás, ha pedig rossz testtartással is párosul, akkor az könnyedén mozgásszervi betegségekhez vezethet. A nem megfelelő ülésmód megfeszíti testet, így a hátfájás garantált mellékhatása lesz.

A leggyakrabban elkövetett hibák a következők:

- görnyedt testtartás

- keresztbe rakott lábak,

előrenyújtott áll,

váll és fej közt tartott telefon és

az egészségtelen géphasználat.

Ehelyett: pontosan a monitor és a klaviatúra középpontjába kell pozícionálni magunkat, és egyenes lábtartással a talpunkat a padlóra helyezni. A combok ideális esetben vízszintesen vannak, míg a csuklók gépelés közben természetes helyzetben állnak. Ha ezt mind betartjuk, akkor könnyedén kiküszöbölhető a helytelen munkavégzés.
Ha már szót ejtettünk az egészségtelen számítógéphasználatról, akkor érdemes arra is kitérni, hogy milyen az optimális elhelyezés: a monitort úgy kell pozícionálni, hogy körülbelül karnyújtásnyira álljon tőlünk, és a képernyő felső része legyen szemmagasságban. A komputer nem csupán a testtartásunkra, ellenben a szemünkre és a csuklóinkra is nagy hatással bír. Érdemes lehet a fényerőt az iroda fényviszonyaihoz mérten állítani, hogy elkerüljük a túl éles fényeket. Ezeken túl csökkenthetjük a szervezet terhelését, ha odafigyelünk a következőkre:

- túl kicsi betűméret: görnyedt testtartást eredményez, nem mellesleg a szemeknek sem tesz jót.

csuklótartás: a behajlított vagy túl feszes pozíció tartós fájdalomhoz vezet.

szünet: érdemes óránként szünetet beiktatni, így elkerülhetőek a szem előtt összefolyó betűk és a kényszertartás.

Most, hogy a közvetlen környezeti veszélyeket áttekintettük, hasznos lehet kicsit kintebb tekinteni, és szót ejteni az irodai klímaberendezésekről. Amennyiben nem vagy nem megfelelően tisztítják és fertőtlenítik a készüléket, az betegségeket okozó baktériumokat és vírusokat juttathat a levegőbe. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor a nyári hőség előtt mindenképpen érdemes szakemberek segítségét igénybe véve, kitisztítani a hűtőberendezést.
A rendszeres és megfelelő tisztításon túl, a túlzásba vitt használatuk sem kifizetődő, hiszen, ha túl nagy a hőmérsékletkülönbség a benti és a kinti hőmérséklet között, vagy huzat lép fel, az könnyen megfázáshoz vezethet. Aki közvetlen a légkondicionáló alatt dolgozik, az az ízületeiben is érezheti annak hatásait. Érdemes úgy beállítani a rendszert, hogy a kinti hőmérsékletnél körülbelül 5-7 fokkal hidegebb levegőt biztosítson. A klímán túl, érdemes odafigyelni a padlószőnyeg rendszeres tisztítására is, hiszen az abban megtelepedett por kellemetlenséget, allergiás tüneteket okozhat.

Forrás: webbeteg.hu; bhc.hu
Képforrás: freepik.com 


További híreink
Milyen munka illik hozzád?
október 28.
5 perces olvasmány

Megpróbálunk nektek egy kis segítséget nyújtani azért, hogy esetleg körvonalazódjon, hogy milyen az ideális munkahely számotokra.
El Clasico 2018
október 25.
4 perces olvasmány

Ha valaki nem is követi napról napra a futballvilág eseményeit, akkor is bizonyára hallott már az El Clasicóról.
Így grillezz a kertben!
augusztus 21.
4 perces olvasmány

Nyári és őszi esték kedvelt családi, baráti programja a grillezés. Együtt készülődni, majd várni a finomságok elkészültét már eleve közösségépítő hatású.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!