Spórolási kisokos by Meló Depó

Ez már legalább a harmadik megtakarítási tanácsokat osztogató cikk, ami a jelenleg tomboló megélhetési válságban szembejött veled? Ha a válaszod igen, akkor se lépj tovább, inkább vedd fontólara a tippek megfogadásán túl azt a szemléletet is, amit igyekszünk átadni: a felesleges költekezés nem boldogít.

Kezdjük a legalapvetőbbel, ami talán klisé, mégis sokan vannak azok, akik nem élnek a kuponok és a hűségprogramok adta lehetőséggel. A legtöbben azért utasítják el ezt a megtakarítási formát, mert gyakran olyan dolgok vásárlására ösztönöz, amire igazából nincs is szükségünk. Ebben pedig sajnos van igazság, ám ha okosan használod, és ha valahol valóban törzsvásárlónak számítasz, akkor ne hagyd veszni ezt a spórolási praktikát. Az akciós áruk vásárlása is idekapcsolódik, habár az akciók kifogásához nem árt egy jó nagy adag szerencse sem, de megéri átböngészni az akciós újságokat, hiszen kiváló vételekre csaphatunk le esetenként. Viszont itt is figyeljünk arra, hogy ne vegyünk meg valamit csak azért, mert nagyon jó vétel lenne, csupán akkor, ha valóban szükségünk van rá.

Enni azonban muszáj, az akciós élelmiszerek nem csak a gyomrunk éhségét, de a takarékoskodás utáni szomjunkat is olthatják. Kiváló példája ennek a magyar fejlesztésű, rendkívül sikeres ételmentő applikáció, a Munch. Ezt használva garantáltan jobban esik a falat, hiszen nem csak olcsón szerezted be az aznapi fejadagod, de még környezettudatos is voltál. Ennél is jobb alternatíva, ha te magad ragadsz fakanalat, és vágsz bele a főzésbe. Sokat megtakaríthatsz azzal, ha előre megtervezed a heti menüt, és hogy milyen hozzávalókra lesz szükséged, így kevesebb maradékkal számolhatsz. Ennél is jobb, ha tudod, hogy mihez kezdj a maradékokkal, egy kiszáradt sült csirkéből például még ínycsiklandó salátát vagy tésztát is készíthetsz. A kenyeret pedig érdemes még frissen lefagyasztani, ha nem akarod, hogy megszikkadjon. Hidd el, a fagyóból kiolvasztva olyan lesz, mint újkorában.
Az a legjobb, ha már eleve bevásárlólistával a kezedben érkezel meg a boltba, és ahhoz szigorúan próbálod magad tartani. Ez segíthet elkerülni az impulzusvásárlásokat, vagyis azt, hogy hirtelen felindulásból haszontalan dolgokat vegyél. Az élelmiszerek esetében pedig ne hagyd, hogy az áruház megtévesszen. Mindig a kilónkénti árat hasonlítsd össze, és ne a cédulákon nagybetűkkel hirdetettet, ugyanis az utóbbi nem valós árakat mutat, és az összehasonlításhoz sem ad jó alapot. A legtöbb élelmiszer ára felment, de különösen igaz ez a húsokra és a feldolgozott termékekre, ha teheted, ne fogyassz belőlük olyan sokat, heti egyszer is elég húst enni, zöldségekkel kiválóan helyettesíthető. Szintén pro tipp, a legnagyobb kiszerelés sokszor kedvezőbb áron kapható, ám hogy ne legyen pazarlás, a megvétel után szépen be kell osztani az adott fogyasztási cikket, egy wc-papírnál mondjuk erre adottak a feltételek.

Nem csak az élelmiszerárak, de a rezsi költségek is alaposan megemelkedtek az elmúlt hónapok során, de ez ellen is léteznek hatékony praktikák. A gázfogyasztásodat nyilvánvalóan csökkentheted, ha lentebb tekered a fűtést, ebben a változékony időjárásban érdemes lehet akár teljesen kikapcsolni a konvektorokat a melegebb napokon. A konyhapultban a vízforraló segítségével szintén megspórolhatsz némi gázt, plusz egy csomó időt is. Persze az elektronikai eszközök terén is változtathatsz a szokásaidon, érdemes lehet a használaton kívüli kütyüket áramtalanítani. Hiszen a tévé, a telefontöltő vagy akár a Wifi-router készenléti állapotban is áramot fogyaszt.
Költségvetés vezetésével is rengeteget megtakaríthatsz, mivel ezen keresztül láthatod át csak igazán a kiadásaidat, és hogy miből lehetne lefaragni. Szerencsére ma már ezt is vezetheted telefonon, számos alkalmazás segít ebben. Ahhoz azonban, hogy félre tudj tenni, nem elég csökkenteni a kiadásaid, mert úgy még nem lesz garantált a siker. A pénz köztudottan égeti a zsebet, így akkor jársz a legjobban, ha már hó elején, azonnal elkülönítesz egy kisebb összeget a fizetésedből. Csakhogy ebben az inflációban nem éri meg a számlán vagy a párnád alatt tárolni ezt a megtakarítást, ha teheted, inkább fektesd be valahova. Jó lehetőséget kínálnak erre a viszonylag kockázatmentes állampapírok, amik némi kamattal is kecsegtetnek, így legalább nem falja fel az infláció a pénzedet. Továbbá ha a bankoddal sem vagy megelégedve, akkor egyszerűsített bankváltással átmehetsz egy kedvezőbb feltételeket kínáló szolgáltatóhoz. Természetesen a biztosítóváltáson is ugyanígy elgondolkozhatsz, spórolhatsz azáltal is.

Mindezeken túl a virtuális térben is hasznos, ha van egy védőpajzsunk a felesleges költekezés ellen. Ilyen pajzs lehet az, ha kikapcsoljuk azon alkalmazások értesítéseit, amelyek csak vásárlásra ösztönöznek. Illetve az is segíthet a megelőzésben, ha sehol nem mentjük el a bankkártyaadatainkat, így nem tudunk impulzusvásárolni, és még a pénztárcánk biztonságára is jobban ügyelünk vele. Szintén ilyen halogató technika lehet, ha várunk egy napot az online vásárlással, addig is legalább jól átgondolhatjuk, hogy valójában mennyire van szükségünk az adott dologra.

Ez utóbbi gondolat ugyanis kulcskérdés abban, hogy ne költekezzünk túl. Az önmérséklet elengedhetetlen része a spórolásnak. Továbbá fontos tudni, hogy a vásárlás nem tesz boldoggá, sőt, az, ha tárgyakra szórjuk el a vagyonunk, hosszabb távon csalódottsághoz vezethet. Áltatlában addig örülünk valaminek, amíg új, később, ahogy csökken az értéke és az újdonság varázsa, a képzelt boldogságunk is elúszik. A tárgyak helyett sokkal jobb befektetések az élmények, mert ezek olyan emlékké fakulhatnak, amit bármikor boldogan tudunk felidézni. Az adományozás pedig ha nem is éppen spórolási technika, mindenképpen jó érzéssel tölt el, ráadásul nem kerül sokba, már az is elég ha a nem használt tárgyainkat, ruháinkat adjuk tovább. Nem véletlenül nagyon népszerű a minimalista életmód az utóbbi pár évben, ezzel is spórolhatunk, ráadásul a környezettudatosság felé is megteszünk egy jó nagy lépést általa.

 

Források: divany.hu, penzcentrum.hu, wmn.hu
Képek forrása: freepik.com


További híreink
5+1 alvási tanácsunk éjjeli baglyoknak
március 31.
4 perces olvasmány

Nehezedre megy esténként az elalvás, mert kavarognak a gondolataid, nehezedre megy a kikapcsolás? Hoztunk Neked néhány tippet, ami segíteni fog!
Célkitűzés hatékonyan
július 07.
7 perces olvasmány

Azt mondanunk sem kell, hogy az életünk célok nélkül elég kilátástalan fordulatot vehet, így mindenképpen érdemes rövid és hosszabb távú célokat is kitűznünk magunk elé!
Alternatív karácsonyfák, ha már unod a megszokottat!
december 22.
2 perces olvasmány

Hoztunk néhány alternatív karácsonyfát azoknak, akik ilyen-olyan okok miatt nem akarnak fenyőt állítani!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!