Tényleg elindult a Skynet? Az AI napjainkban

Skynet? Pontosan miről is van szó? – tehetitek fel a kérdést, azonban aggodalomra semmi ok, hiszen elhoztuk Nektek a választ!

A Skynet lényegében egy olyan mesterséges intelligenciának feleltethető meg, amely gonosz és a világot elpusztítani akaró szoftver és robot formáját ölti. A Skynet evolúciója még a kezdeteknél tart csupán, ámbár a modern hadseregek is bevonták már a működésükbe. Igaz, az irányítást nem adták a mesterséges intelligencia kezébe, azonban a seregek parancsnokait egy ideje a különböző szoftverek segítik a lehető legoptimálisabb döntés meghozatalában.
Felmerülhet a kérdés, hogy abban a Terminátoroktól mentes alternatív valóságban, ahol a T800-101-es modell Kalifornia kormányzója, és amelyben mi is tengetjük mindennapjainkat, előfordulhat-e, hogy egy számítógép egyszer csak tömegpusztító szuperhatalommá fejleszti magát.

A válasz igen egyszerű, illetőleg kifejezetten lényegre törő: nem! Ahogy említettük, a modern harcászat már igénybe veszi a mesterséges intelligencia adta valamennyi lehetőséget, azonban a robotok már sokkal korábban is jelen voltak, mint ahogy azt gondolnák. A második világháború során a német csapatok már bevetették – a nevével nem igen párhuzamba hozható – alig derékig érő Góliát névre keresztelt távvezérelhető minitankokat, amelyek képesek voltak robbanószert cipelni az ellenséges vonalakon túlra, míg válaszképpen a szovjet erők teletankokkal vágtak vissza, amelyek átalakított T-18-as és T-22-es tankok voltak, és szintén biztonságos távolságból lehetett őket irányítani.

Az első robotokat a Skynet ébredése előtt három évvel, már 1994-ben helyezte hadrendbe az amerikai hadsereg légiereje: a Predátort. Kezdetben felderítő feladatokat végzett el, majd később rakétákkal szerelték fel, és vetették be terepen a Balkánon, Afganisztánban és Irakban is. Az RQ1-Predátorok hasonlóan a korábban említett tankokkal, távvezérléssel működtethetőek, nem mellesleg a fejlett robotpilótának köszönhetően bármely szélviszonyban és terepen képes tartani az előre betáplált célt. Ez azonban a mesterséges intelligenciától messze áll, hiszen a robotpilóták egyelőre nem tudnak önállóan reagálni egy támadásra, maximum az előre beprogramozott eshetőségekre képes reakciókat adni.
Azt említeni sem kell, hogy számtalan hadsereg irreálisan magas összeget költ a harci robotokra és egyéb hadászati eszközökre, azonban felmerülhet egy újabb kérdés, miszerint miért nem vetik be ezeket éles helyzetben. A válasz pofon egyszerű: azért nem kerülnek alkalmazásra olyan berendezések, amelyek maguk választanak célpontot, és önállóan reagálnak, mert a mesterségesintelligencia-kutatás sem tart azon a szinten, illetőleg súlyos etikai aggályokat vet fel ezen eszközök igénybevétele éles bevetés alkalmával.

A robotokat ezen túl azért sem vetik be, mert a hidegháború utáni, erős médiajelenléttel bíró háborúk esetében alapvető szempont, hogy a hátország tagjainak körében minél pozitívabb képet fessenek a hadseregről, míg a robotoktól az emberek többsége viszolyog.

Azonban nem véletlen, hogy a hadseregek olyan nagy energiát fektetnek az automata fegyverrendszerek fejlesztésébe, ugyanis lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy emberi áldozat nélkül következzen be a nagy összecsapás. Nem utolsó sorban, ezek a rendszerek elképesztő sebességgel képesek lefuttatni az egyes lehetőségeket, amelyre egyetlen katona sem lenne képes, éles bevetés során végképp nem. Lényegében sokkal jobban átlátják a harci helyzeteket, mint egy hús-vér katona.

Ezeket a rendszeresek pontosan az első Terminátor film megjelenésének környékén, azaz a 80-as évek közepe táján kezdték el használni, és azóta igénybevételük fellendült. Mivel egyre több a feldolgozásra váró információk mennyisége, ezért a harcászati szoftverek egyik fontos feladata, hogy ebből az információhalmazból a vezetés számára is átlátható képet hozzanak létre.


A hadászaton túl, az élet rengeteg más területén jelen van a mesterséges intelligencia:

  • online vásárlás és hirdetések: a mesterséges intelligencia alapját képezni a személyre szabott hirdetéseknek, hiszen a korábbi keresések és vásárlások után a lehető legpontosabb képet alakítja ki a felhasználóról.
  • internetes keresés: a keresőmotorok a felhasználók által rendelkezésre bocsátott hatalmas adathalmazokat elemzik és olyan találatokat mutatnak, amelyek relevánsak.
  • gépi fordítás: a fordító szoftver, legyen szó írott vagy szóban elmondott szövegről, a mesterséges intelligenciára támaszkodik a fordítások biztosítása és fejlesztése érdekében.
  • okosautók: az autók már használják az AI-al működő biztonsági funkciókat. Az Európai Unió hozzájárult különböző automatizált érzékelők előállításához, amelyek észlelik a lehetséges veszélyes helyzeteket és segítenek kivédeni a baleseteket.

Forrás: www.index.hu; www.europarl.europa.eu
Képforrás: pexels.com
Írta: Kis Zoltán


További híreink
Munkahelyi beilleszkedés? Nem probléma!
március 31.
2 perces olvasmány

Holnap lesz az első napod az új gyakornoki helyeden, és aggódsz miatta? Nem tudod, hogyan viselkedj? Mivel az első benyomás nagyon sokat számít, fontos, hogy hogyan kezdesz az új munkahelyen.
Legszebb őszi kirándulóhelyek Magyarországon
október 02.
3 perces olvasmány

Rengeteg olyan hely van Magyarországon, ahol még biztosan nem jártunk, azonban érdemes lenne!
Adóbevallás 2021 / Personal Income Tax Return Information
február 03.
4 perces olvasmány

Amennyiben dolgoztál nálunk 2021-ben, adóbevallást kell benyújtanod, ehhez a nálunk szerzett jövedelmedről szóló M30-as nyomtatványt honlapunkról tudod letölteni!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!