Tényleg elindult a Skynet? Az AI napjainkban

Skynet? Pontosan miről is van szó? – tehetitek fel a kérdést, azonban aggodalomra semmi ok, hiszen elhoztuk Nektek a választ!

A Skynet lényegében egy olyan mesterséges intelligenciának feleltethető meg, amely gonosz és a világot elpusztítani akaró szoftver és robot formáját ölti. A Skynet evolúciója még a kezdeteknél tart csupán, ámbár a modern hadseregek is bevonták már a működésükbe. Igaz, az irányítást nem adták a mesterséges intelligencia kezébe, azonban a seregek parancsnokait egy ideje a különböző szoftverek segítik a lehető legoptimálisabb döntés meghozatalában.
Felmerülhet a kérdés, hogy abban a Terminátoroktól mentes alternatív valóságban, ahol a T800-101-es modell Kalifornia kormányzója, és amelyben mi is tengetjük mindennapjainkat, előfordulhat-e, hogy egy számítógép egyszer csak tömegpusztító szuperhatalommá fejleszti magát.

A válasz igen egyszerű, illetőleg kifejezetten lényegre törő: nem! Ahogy említettük, a modern harcászat már igénybe veszi a mesterséges intelligencia adta valamennyi lehetőséget, azonban a robotok már sokkal korábban is jelen voltak, mint ahogy azt gondolnák. A második világháború során a német csapatok már bevetették – a nevével nem igen párhuzamba hozható – alig derékig érő Góliát névre keresztelt távvezérelhető minitankokat, amelyek képesek voltak robbanószert cipelni az ellenséges vonalakon túlra, míg válaszképpen a szovjet erők teletankokkal vágtak vissza, amelyek átalakított T-18-as és T-22-es tankok voltak, és szintén biztonságos távolságból lehetett őket irányítani.

Az első robotokat a Skynet ébredése előtt három évvel, már 1994-ben helyezte hadrendbe az amerikai hadsereg légiereje: a Predátort. Kezdetben felderítő feladatokat végzett el, majd később rakétákkal szerelték fel, és vetették be terepen a Balkánon, Afganisztánban és Irakban is. Az RQ1-Predátorok hasonlóan a korábban említett tankokkal, távvezérléssel működtethetőek, nem mellesleg a fejlett robotpilótának köszönhetően bármely szélviszonyban és terepen képes tartani az előre betáplált célt. Ez azonban a mesterséges intelligenciától messze áll, hiszen a robotpilóták egyelőre nem tudnak önállóan reagálni egy támadásra, maximum az előre beprogramozott eshetőségekre képes reakciókat adni.
Azt említeni sem kell, hogy számtalan hadsereg irreálisan magas összeget költ a harci robotokra és egyéb hadászati eszközökre, azonban felmerülhet egy újabb kérdés, miszerint miért nem vetik be ezeket éles helyzetben. A válasz pofon egyszerű: azért nem kerülnek alkalmazásra olyan berendezések, amelyek maguk választanak célpontot, és önállóan reagálnak, mert a mesterségesintelligencia-kutatás sem tart azon a szinten, illetőleg súlyos etikai aggályokat vet fel ezen eszközök igénybevétele éles bevetés alkalmával.

A robotokat ezen túl azért sem vetik be, mert a hidegháború utáni, erős médiajelenléttel bíró háborúk esetében alapvető szempont, hogy a hátország tagjainak körében minél pozitívabb képet fessenek a hadseregről, míg a robotoktól az emberek többsége viszolyog.

Azonban nem véletlen, hogy a hadseregek olyan nagy energiát fektetnek az automata fegyverrendszerek fejlesztésébe, ugyanis lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy emberi áldozat nélkül következzen be a nagy összecsapás. Nem utolsó sorban, ezek a rendszerek elképesztő sebességgel képesek lefuttatni az egyes lehetőségeket, amelyre egyetlen katona sem lenne képes, éles bevetés során végképp nem. Lényegében sokkal jobban átlátják a harci helyzeteket, mint egy hús-vér katona.

Ezeket a rendszeresek pontosan az első Terminátor film megjelenésének környékén, azaz a 80-as évek közepe táján kezdték el használni, és azóta igénybevételük fellendült. Mivel egyre több a feldolgozásra váró információk mennyisége, ezért a harcászati szoftverek egyik fontos feladata, hogy ebből az információhalmazból a vezetés számára is átlátható képet hozzanak létre.


A hadászaton túl, az élet rengeteg más területén jelen van a mesterséges intelligencia:

  • online vásárlás és hirdetések: a mesterséges intelligencia alapját képezni a személyre szabott hirdetéseknek, hiszen a korábbi keresések és vásárlások után a lehető legpontosabb képet alakítja ki a felhasználóról.
  • internetes keresés: a keresőmotorok a felhasználók által rendelkezésre bocsátott hatalmas adathalmazokat elemzik és olyan találatokat mutatnak, amelyek relevánsak.
  • gépi fordítás: a fordító szoftver, legyen szó írott vagy szóban elmondott szövegről, a mesterséges intelligenciára támaszkodik a fordítások biztosítása és fejlesztése érdekében.
  • okosautók: az autók már használják az AI-al működő biztonsági funkciókat. Az Európai Unió hozzájárult különböző automatizált érzékelők előállításához, amelyek észlelik a lehetséges veszélyes helyzeteket és segítenek kivédeni a baleseteket.

Forrás: www.index.hu; www.europarl.europa.eu
Képforrás: pexels.com
Írta: Kis Zoltán


További híreink
Miért vállalj diákmunkát? – előnyök 7 pontban
április 09.
6 perces olvasmány

Mostani cikkünkben összegyűjtöttük Nektek néhány pontban, hogy milyen előnyökkel jár az, ha diákmunkát vállaltok.
A Hónap Depósa januárban nem más, mint Nagy Péter!
február 27.
1 perces olvasmány

A Hónap Depósa januárban nem más, mint Nagy Péter! Mutatjuk, mit dolgozik nálunk Peti és hogyan érzi magát munkájában.
Július hónap dolgozója Budapesten: Girán Kyra Anna
augusztus 06.
1 perces olvasmány

A budapesti július hónap dolgozója Girán Kyra Anna lett, mivel munkahelyén hatalmas segítségére van a csapatnak.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!