Jövőre ne a fáradtságról szóljon a tavasz és a nyár eleje!

Általános igazság, hogy könnyebben meg tudunk küzdeni egy problémával, amikor tisztában vagyunk a tüneteivel, okaival. Ilyenkor tudjuk, hogy mi okoz nehézséget, és hogyan tudjuk azt elkerülni vagy kiküszöbölni.
A tavaszi fáradtsággal sincs ez másképp, így az alábbiakban a tünetek magyarázata mellett hasznos, életminőséget javító tippeket is összegyűjtöttük erre a nehézkes időszakra, hogy jövőre ne az ásítozásról szóljon a tavasz és a nyár eleje!
A fáradtságnak önmagában számos oka lehet, viszont a szezonális fáradtság leginkább a hormonháztartás működéséhez köthető. A télről tavaszra váltáskor a két meghatározó hormon az alváshoz kapcsolódó melatonin, és a boldogsághormonként is ismert szerotonin. Télen, amikor rövidebbek a nappalok és kevesebbet süt a nap, megnő a melatonin termelés, ezért álmosabbak vagyunk és több pihenésre, alvásra van szükségünk. Ahogy egyre hosszabbak a nappalok és több fény éri a szervezetet ennek a hormonnak a termelése csökken, ami ideiglenesen fel tudja borítani a szervezet téli rendjét. A szerotonin képződését ezzel szemben a fény fokozza, ezért ebből több kezd termelődni a hosszabb nappalokon. Ez a folyamat viszont lassan zajlik le, így amíg nem emelkedik meg a szerotonin szintje, boldogtalanságot érezhetünk más külső tényezők nélkül is. A boldogtalanságon kívül fárasztja is a szervezetünket a hormonok termelése és arányuk megváltozása, ami a kora tavaszi időszakban előidézi a tavaszi fáradtságot.A hormonok egyensúlyának változása mellett a hőmérséklet változása a vérnyomásra is hatással van. Ahhoz, hogy a hideg utáni felmelegedéshez alkalmazkodni tudjon a testünk kezdetben kitágulnak az erek, amivel együtt leesik a vérnyomás. Ez szintén hozzájárul a fáradtság érzéséhez. Ahogy a hormonok, úgy az erek sem maradnak örökre ebben az állapotban, viszont az átállás időszaka megviselhet mindenkit. Különösen igaz ez, amikor hirtelen nagyon gyorsan melegszik sokat a levegő, hiszen ilyenkor még nagyobb átállási nehézségnek van kitéve a szervezetünk.

A kiváltó okokon tehát nem tudunk változtatni, hiszen a testünk teszi a dolgát a természet törvényei szerint, és nehezen tudunk beleavatkozni. Vannak viszont olyan megoldások, amikkel könnyebbé tehetjük az átállás időszakát, és csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket.A friss levegőn töltött idő rendkívül fontos minden évszakban, így a tavaszi fáradtság elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet. Legyen szó szellőztetésről, vagy természetben tett sétáról, a cél az, hogy ne elhasznált levegőjű szobában üljünk, hanem a kicserélt levegőből több oxigén jusson az agyunkba, ami felpezsdíti a működését.

A testmozgásnak számos pozitív hatása van, amit ilyenkor is ki tudunk használni. Jót tesz a szív- és érrendszernek, hiszen fiatalon tartja és hosszú távon segít elkerülni az ilyen jellegű megbetegedéseket. Ahogy a testünket nehézségek elé állítjuk gyaloglással, futással vagy éppen lépcsőzéssel, aktívabb munkát végez a tüdőnk és több oxigén jut a szervezetebe, ami nem csak az agynak, de minden sejtünknek hasznos és üdítő. A sportolás az izmok és csontos mellett az immunrendszert is erősíti, így hosszú távon segíthet elkerülni például a tavasszal jelentkező megfázást és más betegségeket.

 A hasznos dolgokat össze is köthetjük, amikor a szabad levegőn sportolunk, hiszen ilyenkor a természetes fény tovább segíti a boldogsághormonok és endorfinok termelődését. A sport és a természetben eltöltött idő nagyon hatékony és többnyire teljesen ingyenes módja a hangulatjavításnak, ezáltal a depresszió elkerülésének, leküzdésének.A sport mellett az étrend egy másik kulcsszereplője a tavaszi fáradtság elleni életünknek. Télen általában kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz jutunk hozzá, hiszen ezek ebben a szezonban nem teremnek meg Magyarországon, ideszállításuk pedig költséges és nem egyszerű. Ezzel számos vitaminból és nyersanyagból lecsökkennek a szervezetünkben rendelkezésre álló készletek, ami gyengébb immunrendszerhez és a tavaszi fáradtság súlyosbodásához vezet. Éppen ezért fontos, hogy amint hozzáférünk, igyekezzünk minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hiszen ezek csodálatos hatással vannak egész testünkre.

Emellett szervezetünk jó működéséhez mindig fontos a folyadék, különösen a víz. Ez segít az egyes sejteknek is az anyagcserében. Az anyagcsere során tudják magukból eltávolítani a káros vagy felesleges anyagokat. Tavasszal sincs szükség csupán vízre és gyümölcslére épülő „tisztító kúrára”, hiszen ezzel csak más tápanyagoktól fosztanánk meg a testünket. Hasznos viszont a korábbinál több folyadék bevitele, legyen szó vízről, gyümölcs- vagy zöldségléről.
Nehezebben beazonosítható, de szintén hozzájárulhat a letargiához a vashiány. A számos élelmiszerben megtalálható vas szükséges ahhoz, hogy a sejtek kellő oxigént tudjanak felhasználni, így hiánya nehezíti sejtjeink működését. A húsok, tojás és tenger gyümölcsi mellett számos olyan növény is ismert, amelyeknek magas a vastartalma, így a növényi rostok és vas bevitelét egyszerre teljesíthetjük ilyenek fogyasztásával. Vasban gazdag növény például a spenót, a brokkoli, az édesburgonya, kelkáposzta, borsó vagy a zöldbab és különböző zöldek is.

Számos ajánlás szól a reggeli hideg zuhany mellett is, hiszen ez felépreszti az egész testet. Nem kell azonnal hidegre állítani a vizet, érdemes a váltózuhanyt is kipróbálni. Először langyos víz alá állunk be, majd ezt fokozatosan lehűtjük. A hőmérséklet változtatását többször is meg lehet ismételni, mert ez felfrissíti nem csak a bőrt, de a keringési rendszerünket is. Amennyiben reggel zuhanyozunk, frissen és üdén indíthatjuk a napot.
Nem érdemes mindent az évszakok változására és a hormonokra fogni. Kitartó fáradtságérzés és lehangoltság, depresszió esetén fontos lelki és mentális szempontból is vizsgálni ezeket a tüneteket. A lelki betegségek kialakulását megelőzendő érdemes a mentális egészségünket a fizikaihoz hasonlóan komolyan venni. Érdemes például mentális kiégés helyett inkább néhány nap szabadságot kivenni, vagy a hétvégét pihenéssel tölteni, mert sokkal nehezebb végig szenvedni egy mentális betegséget, és végül kimászni belőle, mint folyamatos odafigyeléssel mentálisan épnek és kiegyensúlyozottnak maradni, vagy szükség eseté ehhez segítséget kérni.

Végül, tavasszal a természet is színbe borul a virágokkal, így boldogságot hozhat az életbe, amikor ezt a ruháinkkal, vagy közvetlen környezetünk dekorációjával is lekövetjük. Legyen szó vidám színű pólókról vagy étkező asztalra állított friss virágos vázára, ezek a mindennapi apróságok is sokat javíthatnak a szezonális levertségen, szomorúságon.

A tavaszi fáradtság tehát több tényezős, viszont nagyon is természetes jelenség, amelyen az emberek már generációk óta évről-évre átesnek. Amikor véget ér, teljesebben tudjuk élvezni a tavasz nyújtotta mindennapi örömöket, ezért érdemes a saját helyzetünket megkönnyítve az összegyűjtött tippek valamelyikét, vagy mindegyikét kipróbálva javítani a tavaszi állapotunkon. 

források: webbeteg.hu, medisana.com, redcrossblood.org

képek forrása: unsplash.com

 

 

 



További híreink
Tippek, trükkök arra, hogy ne forrjon fel az agyvizünk!
július 12.
4 perces olvasmány

Az idő egyre forróbb, Te pedig egyre nehezebben viseled? Itt van néhány tipp, hogy könnyebbek legyenek a tikkasztó nyári napok!
Néhány tipp, hogy a téli megfázás messziről elkerüljön!
január 17.
3 perces olvasmány

Néhány tipp, hogy a téli megfázás messziről elkerüljön!
Hogyan telt a húsvét Európa-szerte?
április 23.
5 perces olvasmány

Cikkünkben arról olvashattok, hogy más országokban hogyan ünneplik a húsvétot. Szemezgessetek, és lőjétek be a jövő évi úti célt!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!