Kortárs nyári könyvajánló fiatal nők tollából

Legyen szó hónapokon keresztül tartó iskolai szünetről diákként vagy jól beosztott szabadnapokról munkavállalóként, a nyár a kikapcsolódással és pihenéssel köthető össze. Ilyenkor találunk időt és szándékot azokra a célokra, hobbikra, amikkel év közben nincs kapacitásunk foglalkozni. Sokak számára ilyen az olvasás is. Feküdjünk a tengerparton, egy kerti függőágyba vagy éppen a kanapén, a lehetőség adott, hogy kikapcsolódjunk és elmerüljünk egy másik világban. Ehhez össze is állítottunk egy kissé eklektikus és változatos listát néhány kortárs szerzőből és alkotásaikból.
Kezdjük is egy fiatal ír írónővel. Az elmúlt években Sally Rooney több regénye is megjelent az eredeti angol verzión túl sok nyelvre, köztük magyarra is lefordítva. A könyvek nagy sikerre tettek szert és sorozat adaptációik is készültek. Regényei a megjelenés sorrendjében: Baráti beszélgetések (Conversations with Friends), Normális emberek (Normal People) és Hová lettél, szép világ (Beautiful World, Where Are You). Rooney már  sajátos stílusban ír, mégis képes regényről regényre újat hozni. Főszereplőiben közös, hogy fiatal ír értelmiségiek, gyakran írók, akik még keresik a helyüket a világban, párkapcsolatokban, szakmájukban. A könyvek nem csak egysíkú szerelmi történetek, ahol már az első néhány oldal után sejthetjük a végkifejletet. Mentális betegségekkel, családon belüli bántalmazással, vagy a közösségbe való beilleszkedés nehézségével küzdő szereplők is előkerülnek, de ezek nem karikatúrái vagy sablonos ábrázolásai ezeknek az élethelyzeteknek, hanem érezhetjük olvasás közben is a nüanszokat, és a helyzet valódiságát. A szereplők tisztában vannak magukkal, saját fájdalmukkal, nehézségeikkel, és időnként ebbe mi is belelátunk. A baráti vagy párkapcsolati beszélgetések sem csupán a hétköznapi eseményekre korlátozódnak Sally Rooney regényeiben, hanem előkerül a kapitalizmus, környezetváltozás, vallás, hit, a jelenlegi rendszer összeomlása. Bár a szereplők társadalmi környezete sokban hasonlít, mégis különböző élet szakaszokban vannak. A Normális emberek főszereplőit, Mariannet és Connell-t a középiskola utolsó éveitől az egyetem második évéig követjük, A Baráti beszélgetések baráti párosa Frances és Bobbi már egyetemista éveiben kerül az olvasó elé, a Hová lettél szép világ négy központi figurája pedig már harmincas éveiben jár. Ezzel mindannyian találkoznak hasonló problémákkal, mint a kapcsolataik nehézkes és aggodalommal teli megélése, de vannak jelentős eltérések is, van, aki még csak felnőtt életét kezdi, míg a másik könyvben már karriertervezésről és családalapításról is szó esik. Sally Rooney karakterei komplexek és valódiak, bármelyikünk ismerhet ilyen embereket, ilyen problémákkal és gondolatokat, ezért könnyű hozzájuk kapcsolódni is. A történetvezetése szintén magával ragadó, beszippantja az olvasót és nehéz letenni. Eredeti nyelven vagy magyar fordításban is tökéletes nyári olvasmány Sally Rooney bármelyik regénye felnőtteknek. További jó hír, hogy ha beleszeretsz a stílusába, szeptemberben érkezik következő regénye.  

A következő szintén egy fiatal szerző, a brit írónő, Holly Jackson. Fiatal felnőtt és nyomozós, titokzatos regényeket ír. A három év alatt megjelentetett trilógia sorozata hozta meg számára a szakmai és olvasó elismerést és hírnevet. A jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz (A Good Girl’s Guide to Murder) című sorozat a gimnázium utolsó évét teljesítő Pip körül forog, aki végzős projektjeként elhatározza, hogy kinyomozza kisvárosa néhány évvel korábbi gyilkosságát. Ebben a történetben is van szerelmi szál, ami annyira jelentős, mint a baráti kapcsolatok és családi szálak. A nyomozás a központi szál mindhárom regényben, és a történetvezetés annyira izgalmas, hogy a sorozat bármelyik darabját nehéz letenni. A karakterek személyiségének több eleme is megjelenik. Az teszi igazán izgalmassá a regényeket, hogy a karakterek élete és személyisége összefonódik a nyomozással, így nem csak az tárul fel az olvasó előtt lépésről lépésre és fejezetről fejezetre, hogy kinek volt oka véget vetni egy másik fiatal lány életének, hanem azt is látjuk, hogy mindez hogyan hat Pipre és környezetére. A könyvek szerkesztése is izgalmas és érdekes, mert Pip digitálisan gyűjti a nyomokat, így a könyvben is úgy jelennek meg a képek, hangfelvételek átiratai vagy egyéb leírások, mintha egy digitális albumot néznénk végig. A történetvezetés tehát mozgalmas és izgalmas, a könyv szerkezete pedig igazán érdekes. Olyan gyorsan lehet olvasni, hogy akár egy nyári hét alatt is végére érhet valaki a több száz oldalas sorozat egészének is. Holly Jackson ezen kívül két önálló regényt is írt, a 2022-ben megjelent Five Survive-t és az idei The Reappearancce of Rachel Price. A sorozat magyarul is elérhető, míg a két különálló regény csak angol nyelven
Az eddigiektől sokban eltérő verseskötetet is ajánlunk. A kanadai Rupi Kaur első kötete a tej és méz egy évtizede jelet meg először. Ezt néhány évvel később követte a nap és az ő virágai, majd 2020-ban az otthon test, majd két éve a gyógyító szavak. Már az első kötettel New York Times bestseller szerző lett és a további kötetek is hasonlóan népszerűvé váltak. Több, mint 40 nyelvre, ezek között magyarra is lefordították őket, a tej és méz a 21. század egyik legnagyobb példányszámban eladott verseskötete lett. Ezek a versek számos témát feldolgoznak a szerelemtől a családig és a költőnő személyes tapasztalataiból, élményeiből merítve alkot. A könyveket Kaur maga illusztrálta is. A szöveg tördelésének és virtuális megjelenítésének érdekessége, hogy nincsenek nagybetűk a szövegben, se mondatkezdéskor, sem tulajdonneveknél; a költőnő saját nevét is rupi kaur-ként írja. A versek rendkívül személyesek, bensőségesek és feltárják a szerző sebezhetőségét, sérülékenységét, így olvasók tömegei tudnak kapcsolódni ezekhez. A nap és az ő virágait öt fejezetre osztotta: hervadás, elhullás, gyökerezés, növekedés, virágzás. A versek olyan mély témákat dolgoznak fel, mint nőiesség és női szerep a társadalomban, család, trauma és bántalmazás, veszteség és szeretet, gyógyulás, maga a női test, és elsősorban szülei látva a bevándorlók életére és helyzetére. A versek rövidek, így akár gyorsan is olvashatók ezek a kötetek, viszont elgondolkodtatnak és érzelmeket váltanak ki, így egy-egy néhány soros alkotás akár napokra is az olvasóval maradhat. Érdekes magyarázat a kisbetűk használatára, hogy az írónő anyanyelve a punjabi, aminek két írásmódja van, viszont ezekben nincsenek külön kis és nagybetűk, mindegyik karakter egyforma jelentőségű, ezért ezt ülteti át a latin betűs szövegeiben is. Rupi kaur kötetei minden felnőttnek és fiatalnak érdekes és megindító, elgondolkodtató olvasmány lehet nyáron vagy bármelyik másik évszakban is. 
Végül elsősorban tanulóknak és hallgatóknak ajánlunk egy hatékony tanulással kapcsolatos könyvet. Jade Bowler The Only Study Guide You’ll Ever Need című gyűjteménye egyelőre csak eredeti nyelven, angolul olvasható, de Magyarországon is elérhető. Jade eredetileg tanulással kapcsolatos YouTube videókat készített, hogy saját tapasztalatai alapján segítsen más diákoknak is sikeresen teljesíteni az oktatási rendszerben és megküzdeni a stresszel. Egyetemi tanulmányai alatt is foglalkozott a sikeres tanulási technikákkal és a tanulás módszertanával, tudományos vizsgálatával. Mindezekre alapozva készült el a Study Guide. Közérhető stílusban magyarázza el a komplex agyi működéseket és a modern oktatási rendszer alapjait, amik meghatározzák, hogy miért ilyenek a tananyagok és a vizsgák csak úgy, mint azt, hogy hogyan lehet ezekkel sikeresen megküzdeni. Saját tapasztalatai alapján kipróbált és bejáratott módszereket közöl, illetve fejezetenként egy-egy tanulással foglalkozó YouTuber vagy más ezzel foglalkozó személy levele és tippje az olvasókhoz. Elsősorban vizsga-alapú oktatási rendszerben hasznosak ezek a javaslatok, viszont mindenkinek hasznos lehet, ha a tanulás tudományáról többet megtud. A nyári szünet kifejezetten jó időszak arra, hogy az új tanévre felkészülve valaki végigolvassa és átgondolja az összegyűjtött tanulási tippeket, hogy aztán a saját dolgát is megkönnyítse és sikeresen teljesítse a még előtte álló vizsgákat.

Változatos témájú és stílusú könyveket gyűjtöttünk össze. Reméljük, hogy kellően izgalmasnak tűnnek, hogy egy könyvtári kölcsönzésre vagy akár könyv vásárlásra motiváljanak, és érdekes, egy történetben elmerülős pillanatokat okoznak majd.   

képek forrása: unsplash.com, pexels.com


További híreink
Páros játék: társasok a karanténra
április 22.
5 perces olvasmány

Hoztunk most három olyan társasjátékot, amit mi is nagyon szeretünk, és csak ketten (vagy ketten is) játszhatjátok anélkül, hogy halálra unnátok magatokat.
Nehezen tartod be újévi fogadalmadat? Segítünk!
február 19.
7 perces olvasmány

Nehezen tartod be újévi fogadalmadat? Segítünk!
Az előző hónap Depósa nem más, mint Dobos Elizabet!
június 29.
2 perces olvasmány

Az előző hónap Depósa nem más, mint Dobos Elizabet!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!