Karácsonyi varázslat a konyhában: Így készíts tökéletes bejglit otthon!

A karácsony egyik legikonikusabb süteménye a bejgli, amely mákkal vagy dióval töltve szinte minden ünnepi asztalon helyet kap. Azonban sokan tartanak az elkészítésétől, mert nehéznek tűnik a tökéletes tészta és a repedésmentes tekercs megvalósítása. Ebben a cikkben nemcsak egy kipróbált receptet osztunk meg, hanem tippeket is adunk, hogy a te bejglid legyen a legszebb és legfinomabb az ünnepen!

Bejgli recept

Hozzávalók (4 rúdhoz):

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • Egy csipet só

A töltelékhez:

  • Mákos:

    • 25 dkg darált mák
    • 15 dkg cukor
    • 1 dl tej
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 evőkanál méz
  • Diós:

    • 25 dkg darált dió
    • 15 dkg cukor
    • 1 dl tej
    • 1 csipet fahéj
    • 1 vaníliás cukor

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 tojásfehérje

Az elkészítés lépései

  1. A tészta összeállítása:
    A tejben futtasd fel az élesztőt egy kevés cukorral. A lisztet morzsold össze a vajjal, majd add hozzá az élesztős tejet, a tojássárgáját, a porcukrot és a csipet sót. Gyúrj belőle egységes, rugalmas tésztát, amit 4 részre osztasz. Letakarva hagyd pihenni hűvös helyen kb. 30 percig.

  2. Töltelék készítése:
    A mákos és a diós töltelék hozzávalóit egy-egy lábasban, alacsony lángon főzd össze, amíg krémes állagot nem kapsz. Fontos, hogy hagyd őket teljesen kihűlni a felhasználás előtt, hogy ne repesszék meg a tésztát.

  3. Bejgli összeállítása:
    Nyújtsd ki a tésztát vékony téglalap alakúra. Egyenletesen oszd el rajta a tölteléket, majd tekerd fel szorosan, és a végeket hajtsd alá. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire.

  4. Kenés és pihentetés:
    A rudakat először tojássárgájával kend meg, majd hagyd száradni hűvös helyen. Ezután kend át tojásfehérjével, és pihentesd tovább, amíg márványos mintázat nem alakul ki a felszínén.

  5. Sütés:
    Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. A rudakat szurkáld meg villával, hogy ne repedjenek meg, majd süsd 30-35 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

Tippek a tökéletes bejglihez

  • Repedésmentes tészta: A töltelék és a tészta hőmérsékletének hasonlónak kell lennie. A hideg töltelék kisebb eséllyel okoz problémát.
  • Nyújtás: Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert sütés közben könnyen kiszakadhat.
  • Tárolás: Az elkészült bejgliket csomagold fóliába, így megőrzik puhaságukat akár napokig is.

A hagyomány és az újítás találkozása

Ha szeretnéd különlegesebbé tenni a bejglit, kipróbálhatod új ízekkel is. Például aszalt szilvás-diós, gesztenyés vagy akár csokoládés töltelékkel is kísérletezhetsz. A lényeg, hogy az ünnephez méltóan készítsd el, szeretettel és gondossággal.

Jó étvágyat és boldog karácsonyt!


További híreink
A szeptember hónap Depósa Budapesten: Siska Máté Péter
november 05.
4 perces olvasmány

Siska Máté a szeptember hónap Depósa mesélt diákmunkás tapasztalatairól és tanácsairól, melyeket az elmúlt években gyűjtött partnercégünknél!
Színészlegendák és leghíresebb mondásaik!
július 08.
4 perces olvasmány

Biztosan Te is tudnál több dolgot is idézni kedvenc filmjeid szövegkönyvéből, mi is elhoztuk kedvenceinket!
Június hónap dolgozója: Dalanics Rebeka
július 16.
1 perces olvasmány

Azért választottuk Dalanics Rebekát a hónap dolgozójának, mivel már jó ideje végez kitűnő munkát pénzügyi gyakornokként a Meló-Depó Iskolaszövetkezet által.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!