Receptötletek: vegáknak és húsimádóknak is

Manapság egyre több táplálkozási trend üti fel a fejét: de nincs olyan ember, aki ne tudna találni magának egy jó kis éttermet, ami megfelel az aktuális vagy életvitelszerű táplálkozásának.

 

Ennek ellenére, szerintünk annak is számos előnye van, ha otthon készítjük el az ételeket, például lehet egy jó közös program a párunkkal, barátainkkal is.

 

Elhoztunk nektek néhány receptet, amelyekben találtok vegetáriánus és húsban gazdag ételeket is.

 

Kezdjük a vegetáriánus ételekkel:

 

Mexikói sült babos, pirított rizsHozzávalók:

·         1 db babkonzerv

·         1 csokor friss koriander

·         1 db kisebb piros kaliforniai paprika

·         2 gerezd fokhagyma

·         1 fej lilahagyma (kicsi)

·         100 g főzött rizs

·         olívaolaj

·         1 tk őrölt füstölt pirospaprika

·         1 tk fokhagymapor

·         1 mk őrölt római kömény

·         A tálaláshoz:

·         2 db tortillalap

·         2 db tojás

 

Elkészítés:

A tojásokból egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon tükörtojást sütünk, és félretesszük. Ugyanebbe a serpenyőbe rakunk még 2 evőkanál olajat, és 3-4 percig pirítjuk a leszűrt babot benne. Rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és ha kicsit összeesett, belerakjuk a felkockázott paprikát is. 3-4 perc pirítás után megszórjuk a fűszerekkel, elkeverjük benne a rizst és még pár percig pirítjuk. Végezetül megszórjuk korianderrel, majd tortillával és a tojásokkal tálaljuk.

 

BrokkolifasírtHozzávalók:

·         1 fej brokkoli (nagy)

·         4 gerezd fokhagyma

·         só, bors

·         200 g reszelt trappista sajt

·         2 db tojás

·         1 szerecsendió

·         3 ek zsemlemorzsa

·         2 ek olívaolaj

 

A mártogatóshoz:

·         300 ml tejföl

·         1 csokor koriander

·         só, bors

·         1 gerezd fokhagyma

 

Elkészítés:

A brokkolit és fokhagymát aprítógéppel összezúzzuk, összekeverjük a finomra reszelt trappista sajttal, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele, és hozzáadjuk a tojást. Alaposan összekeverjük, majd kis lapított golyókat formázunk, és beleforgatjuk a zsemlemorzsába. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a fasírtokat, és mindegyiket megöntözzük pár csepp olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

 

A mártogatóshoz felaprítjuk a koriandert és összezúzzuk a fokhagymát, majd alaposan összekeverjük a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk, és a brokkolifasírt mellé kínáljuk.

 

És jöjjenek a „húst-hússal” ételek:

 

Cigánypecsenye hagymás burgonyával:Hozzávalók a cigánypecsenyéhez:

·         600 g sertéstarja

·         120 g füstölt szalonna

·         4 gerezd fokhagyma

·         1 tk durvára őrölt bors

·         1 tk pirospaprika

·         2 tk dijoni mustár

·         3 ek étolaj

·         1 csapott ek só

 

Hozzávalók a hagymás tört krumplihoz:

·         1 kg krumpli

·         4 fej vöröshagyma

·         6-8 gerezd fokhagyma

·         100 ml víz

·         80-100 ml olaj

·         só, bors

·         1 ek pirospaprika

·         1 tk majoranna

 

Elkészítés:

A zúzott fokhagymát, a borsot, sót, pirospaprikát, mustárt és az olajat összekeverjük. A hússzeleteket egy húslapítóval, vagy egy nehezebb lábassal kilapítjuk, majd a szeletek mindkét oldalát bekenjük a páccal, és legalább egy órára hűtőbe tesszük (de akár egy éjszakára is bent hagyhatjuk). Sütés előtt egy órával kivesszük a húst.

 

A szalonnából vastag csíkokat vágunk, és centinként bevagdossuk. Forró serpenyőben kisütjük a szalonna zsírját, alacsony lángon, kb. percenként megfordítva. A kisült zsírban megsütjük a hússzeleteket, gyakran forgatva, míg szép pirosra sülnek.

 

A krumplikat meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. A hagymát felkockázzuk, az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük a vízzel, és hozzáadjuk a pirospaprikát és a majorannát. Ha elfőtt a folyadék, a még forró krumplit rádobjuk a hagymás alapra, majd szétnyomkodjuk a krumplikat, sózzuk, borsozzuk, és pár percig még együtt pirítjuk.

 

A sült tarjára fektetjük a ropogós szalonnát és a hagymás krumplival tálaljuk.

 

Krémsajttal, lilahagymával töltött csirkemellHozzávalók:

·         1 kg csirkemellfilé

·         25 dkg tejszínes krémsajt

·         2 fej lilahagyma

·         4 gerezd fokhagyma

·         bazsalikom, rozmaring, kakukkfű

·         őrölt fehér bors, só

·         panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa

 

Elkészítés:

A csirkemellet megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és enyhén kiklopfoljuk. A krémsajtot egy tálban elkeverjük a fűszerekkel, beletörjük a fokhagymát, jól összeforgatjuk, majd fél órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

A csirkemellet meghintjük sóval, majd megkenjük a fűszeres krémsajttal, rászórjuk a szeletekre vágott lilahagymát, majd óvatosan feltekerjük. A tekercsek végeit benyomkodjuk, ha szükséges, hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük. Ezt követően lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd a panírozott roládokat forró, bő étolajban megsütjük.

 

Reméljük, meghoztuk a kedveteket egy kis sürgés-forgáshoz a konyhában! Nagyon gyorsan, nagyon finom dolgokat lehet összedobni.

 

Jó szórakozást és étvágyat!

 

Források: streetkitchen.hu, femina.hu, nosalty.hu, mindmegette.hu
Képek forrásai: streetkitchen.hu, femina.hu, nosalty.hu, mindmegette.hu

További híreink
Kiskedvences sportokra fel!
január 18.
3 perces olvasmány

Ne aggódj, segítünk, hogy ilyen helyzetben se kelljen lemondanod a mozgás valamilyen formájáról.
JÚLIUS HÓNAP DOLGOZÓI-Budapest
augusztus 10.
1 perces olvasmány

Július hónap dolgozója címre 4 szorgalmas diák is rászolgált: Fekete Richárd, Nemesbüki Veronika, Rózsa Bálint és Gaál Gergő. Olvassátok szeretettel a velük készült interjút!
Téli tippek bőrápolásra
február 02.
4 perces olvasmány

A hideg időben a legfontosabb, hogy a bőrünk hidratált maradjon.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!