Manapság egyre több
táplálkozási trend üti fel a fejét: de nincs olyan ember, aki ne tudna találni
magának egy jó kis éttermet, ami megfelel az aktuális vagy életvitelszerű
táplálkozásának.
Ennek
ellenére, szerintünk annak is számos
előnye van, ha otthon készítjük el az ételeket, például lehet egy jó közös
program a párunkkal, barátainkkal is.
Elhoztunk nektek néhány
receptet, amelyekben találtok vegetáriánus és húsban gazdag ételeket is.
Kezdjük
a vegetáriánus ételekkel:
Mexikói sült babos, pirított rizsHozzávalók:
·
1 db babkonzerv
·
1 csokor friss koriander
·
1 db kisebb piros kaliforniai paprika
·
2 gerezd fokhagyma
·
1 fej lilahagyma (kicsi)
·
100 g főzött rizs
·
olívaolaj
·
1 tk őrölt füstölt pirospaprika
·
1 tk fokhagymapor
·
1 mk őrölt római kömény
·
A tálaláshoz:
·
2 db tortillalap
·
2 db tojás
Elkészítés:
A tojásokból egy
serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon tükörtojást sütünk, és félretesszük.
Ugyanebbe a serpenyőbe rakunk még 2 evőkanál olajat, és 3-4 percig pirítjuk a
leszűrt babot benne. Rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és ha
kicsit összeesett, belerakjuk a felkockázott paprikát is. 3-4 perc pirítás után
megszórjuk a fűszerekkel, elkeverjük benne a rizst és még pár percig pirítjuk.
Végezetül megszórjuk korianderrel, majd tortillával és a tojásokkal tálaljuk.
BrokkolifasírtHozzávalók:
·
1 fej brokkoli (nagy)
·
4 gerezd fokhagyma
·
só, bors
·
200 g reszelt trappista sajt
·
2 db tojás
·
1 szerecsendió
·
3 ek zsemlemorzsa
·
2 ek olívaolaj
A mártogatóshoz:
·
300 ml tejföl
·
1 csokor koriander
·
só, bors
·
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A brokkolit és fokhagymát
aprítógéppel összezúzzuk, összekeverjük a finomra reszelt trappista sajttal,
sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele, és hozzáadjuk a tojást.
Alaposan összekeverjük, majd kis lapított golyókat formázunk, és beleforgatjuk
a zsemlemorzsába. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a fasírtokat, és
mindegyiket megöntözzük pár csepp olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben
25 perc alatt megsütjük.
A mártogatóshoz
felaprítjuk a koriandert és összezúzzuk a fokhagymát, majd alaposan
összekeverjük a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk, és a brokkolifasírt mellé
kínáljuk.
És
jöjjenek a „húst-hússal” ételek:
Cigánypecsenye hagymás burgonyával:Hozzávalók a cigánypecsenyéhez:
·
600 g sertéstarja
·
120 g füstölt szalonna
·
4 gerezd fokhagyma
·
1 tk durvára őrölt bors
·
1 tk pirospaprika
·
2 tk dijoni mustár
·
3 ek étolaj
·
1 csapott ek só
Hozzávalók a hagymás tört
krumplihoz:
·
1 kg krumpli
·
4 fej vöröshagyma
·
6-8 gerezd fokhagyma
·
100 ml víz
·
80-100 ml olaj
·
só, bors
·
1 ek pirospaprika
·
1 tk majoranna
Elkészítés:
A zúzott fokhagymát, a
borsot, sót, pirospaprikát, mustárt és az olajat összekeverjük. A hússzeleteket
egy húslapítóval, vagy egy nehezebb lábassal kilapítjuk, majd a szeletek
mindkét oldalát bekenjük a páccal, és legalább egy órára hűtőbe tesszük (de
akár egy éjszakára is bent hagyhatjuk). Sütés előtt egy órával kivesszük a
húst.
A szalonnából vastag
csíkokat vágunk, és centinként bevagdossuk. Forró serpenyőben kisütjük a
szalonna zsírját, alacsony lángon, kb. percenként megfordítva. A kisült zsírban
megsütjük a hússzeleteket, gyakran forgatva, míg szép pirosra sülnek.
A krumplikat meghámozzuk,
nagyobb kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. A hagymát felkockázzuk, az
olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük a
vízzel, és hozzáadjuk a pirospaprikát és a majorannát. Ha elfőtt a folyadék, a
még forró krumplit rádobjuk a hagymás alapra, majd szétnyomkodjuk a krumplikat,
sózzuk, borsozzuk, és pár percig még együtt pirítjuk.
A sült tarjára fektetjük a
ropogós szalonnát és a hagymás krumplival tálaljuk.
Krémsajttal, lilahagymával töltött csirkemellHozzávalók:
·
1 kg csirkemellfilé
·
25 dkg tejszínes krémsajt
·
2 fej lilahagyma
·
4 gerezd fokhagyma
·
bazsalikom, rozmaring, kakukkfű
·
őrölt fehér bors, só
·
panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk,
vékony szeletekre vágjuk, és enyhén kiklopfoljuk. A krémsajtot egy tálban
elkeverjük a fűszerekkel, beletörjük a fokhagymát, jól összeforgatjuk, majd fél
órára hűtőszekrénybe tesszük.
A csirkemellet meghintjük
sóval, majd megkenjük a fűszeres krémsajttal, rászórjuk a szeletekre vágott
lilahagymát, majd óvatosan feltekerjük. A tekercsek végeit benyomkodjuk, ha szükséges,
hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük. Ezt követően lisztbe, tojásba és
zsemlemorzsába forgatjuk, majd a panírozott roládokat forró, bő étolajban
megsütjük.
Reméljük, meghoztuk a
kedveteket egy kis sürgés-forgáshoz a konyhában!
Nagyon gyorsan, nagyon finom dolgokat lehet összedobni.
Jó
szórakozást és étvágyat!
Források: streetkitchen.hu, femina.hu, nosalty.hu, mindmegette.hu
Képek forrásai: streetkitchen.hu, femina.hu, nosalty.hu, mindmegette.hu