Turistaként Budapesten

„Budapest, Budapest te csodás..” – Rigó Jancsiék sem tévedtek, amikor ezt elénekelték. Ha látogatóba érkezel, akkor Közép-Európa egyik legszebb városának életébe csöppensz. Ha pedig itt élsz, akkor is érdemes néha megállni egy percre, és rácsodálkozni a városra.

 

Kezdjük a sétánkat Budán!

 

A Budai Vár a város egyik legfőbb kulturális és turisztikai központja, a világörökség része. Az épületben találhatjuk a Magyar Nemzeti Galériát, a Budapesti Történeti Múzeumot és az Országos Széchenyi Könyvtárt is.A várat meg tudjuk közelíteni gyalog, tömegközlekedéssel, de érdemes a Budavári Siklóval felmenni, ha először látogatunk ide. A sikló a Lánchíd budai oldaláról indul felfelé. A felső állomás mellől Magyarország második legnagyobb turulszobra néz le a városra.Szintén a Budai Várban van az egyik leglátogatottabb műemlék, a Halászbástya. Innen igazán csodás panoráma nyílik az egész városra.A Várnegyed szépségei közé tartozik még a Mátyás-templom. A nevét onnan kapta, hogy Mátyás Király mindkét esküvőjét itt tartották.Ha kiélveztük a Budai Vár csodáit, érdemes tovább indulni a város ezen oldalán a Szabadság híd irányába. Budapest legszebb pontjaként emlegetik a Gellért-hegyet, melynek a tetején található a Citadella. 1987-ben a Világörökség részévé vált. Innen is elképesztően szép a kilátás.Lassan át is sétálhatunk a pesti oldalra. Ha a Citadellával fejezzük be a budai túrát, akkor érdemes a Szabadság hídon átmenni a másik oldalra. A pesti oldalon a Fővám térre érkezünk, ahol megtaláljuk Budapest legnagyobb fedett piacát: a Központi Vásárcsarnokot. Az emeleten büfék sora kínálja illatozó hungarikumait: ha bárki egy jó magyaros (bár esetenként túlárazott) töltött káposztára, gulyáslevesre, hortobágyi palacsintára vagy épp lángosra vágyik.Egy finom ebéd után itt fel is tudunk szállni a 2-es villamosra, amely a pesti oldalon megy végig, ezzel gyönyörű kilátást biztosítva a budai oldalra. A következő megálló a Kossuth-tér, ahol a Parlament épületét nézhetjük meg. A közelében rengeteg kávézó és étterem is található, ha kicsit megpihennénk a városnézésben.Innen gyalog tovább - nem messze található az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb temploma, a Szent István Bazilika. A bazilika kupolájában körkilátó létesült, ahonnan káprázatos panoráma nyílik a fővárosra. Lifttel vagy gyalog is felmehetünk a kupola peremén kiképzett kilátóteraszra.Amit még érdemes megnézni, ha a városban jár az ember az a Hősök tere – a főváros egyik fő jelképe - és Vajdahunyad vára.

Városligetben sétálgatni önmagában egy nagyon kellemes élmény. Ha több napot töltünk itt, akkor pedig egy kikapcsolódó program lehet még a Széchenyi Fürdő meglátogatása. A fürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, Pest első gyógyfürdője.Ha esetleg az éjszakai életre is kíváncsiak vagytok, a VII. kerület lesz a helyetek. Itt különféle bárok, kocsmák és szórakozóhelyek találhatók és mindig pezseg. Nem csak a turisták, de a Budapesten élők is nagyon szeretik ezt a kerületet.

 

Ha itt éltek, akkor is tartsatok néha egy „turista-napot”, főleg hogy itt a tavasz, aminél nem is lehet jobb alkalom erre. Ha pedig csak látogatóba érkeztek, élvezzétek a város minden pillanatát.

 

Források: kirandulastippek.hu, budapest.varosom.hu, kirandulastervezo.hu, welovebudapest.com, budapest.com
Képek: futas.net, bkv.hu, kirandulastippek.hu, welovebudapest.com, milanlapja.iwk.hu, budapest.varosom.hu, vjm.hu, szechenyifurdo.hu

További híreink
Március hónap Depósa nem más, mint Varga Balázs!
április 27.
1 perces olvasmány

Március hónap Depósa Varga Balázs! Ha érdekel a története, akkor kattints a linkre!
Hogyan legyen nyugodt álmod?
június 14.
4 perces olvasmány

Sokunknál rendszeresen felmerülő probléma, hogy amikor álomra hajtanánk a fejünket, hiába számoljuk már szinte kétségbeesetten a bárányokat, egyszerűen nem sikerül elaludnunk.
Tagságérvényesítés 2020/21 II. félév
február 22.
4 perces olvasmány

Idán ne maradj le!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!