Hogyan telt a húsvét Európa-szerte?

Kipihentük magunkat, volt is rá időnk négy nap alatt bőven! Sajnos vége a szünidőnek, eltelt a húsvét, visszatértek a dolgos hétköznapok.

Ti otthon élveztétek a pihenést, vagy jártatok valamerre? Esetleg ellátogattatok valamelyik szomszédos országba, netalán messzebbre utaztatok?

Cikkünkben arról olvashattok, hogy más országokban hogyan ünneplik a húsvétot. Szemezgessetek, és lőjétek be a jövő évi úti célt!

Svédország: a svéd gyerekek cukorkával megrakott papírtojásokat kapnak. A kisebb településeken boszorkánynak öltözve kopogtatnak be a szomszédok egymáshoz húsvéti levéllel, gyümölcsöt és édességet várva cserébe.

Csehország és Szlovákia: nem érdemes ezekre a területekre utaznunk ebben az időszakban, mert bármikor elfenekelhetnek. A szokás úgy tartja, hogy ha egy férfi egy nő fenekére csap pajkosan pálcájával, akkor az a hölgy életerőnek és termékenységnek örvendhet. A férfiak a pálcát a tavasz elsőként virágba borult fűzfájából készítik és szalagokkal díszítik.

Finnország: itt nem a hangos ünneplésről szól húsvét hete, vagyis az általuk „csendes hétnek” hívott hét. A finnek gyászruhába öltöznek, úgy tartják nem szabad tüzet gyújtani, sem másokkal étkezni, sőt, a böjtnek megfelelően csak naplemente után szabad enni.

Wales: ezen a területen nem mennek az utcára az emberek, templomba is mezítláb érkeznek, hogy ne zavarják meg a földet. Szokás, hogy elkészítik Jézus fekhelyét, a gyerekek a folyóparton gyűjtött nádakból pedig megszövik Jézust, az ember alakú szobrot. Egy fakeresztre feszítik, és egy csendes mezőre viszik, hogy békében nyugodhasson.

Franciaország: a franciaországi Haux városában Napólen idelátogatását kötik össze a húsvéti ünnepkörrel. Amikor átutazóban járt itt Napóleon, akkor annyira ízlett neki az omlett, hogy a város összes tojását összegyűjtötték, és megsütötték. Azóta minden évben 4500 tojásból készítenek omlettet, és a nagyjából 1000 ember komótosan, az ünnep során elfogyasztja.

Norvégia: népszerű ünnep itt is a húsvét és az volt 1923-ban, amióta új hagyományoknak örvendenek. Ebben az évben egy könyvkiadó krimi novelláját ezen a napon jelentette meg egy újság címlapján. Ez olyan sikeres lett, hogy azóta a norvégok húsvét napján minden évben húsvéti krimit olvasnak.

Olaszország: Firenzében egy 500 éves hagyomány alapján húsvétvasárnap egy feldíszített ökörszekér (Scoppio del carro) repül a levegőbe, amelyen egy 9 méteres kosár található. A szekeret 150 korabeli jelmezbe öltözött katona kíséri, és az ökröket is virágfüzérekkel díszítik. 

Görögország: nagyszombaton éjfélkor ünneplik Krisztus feltámadását. Ekkor megkondulnak a harangok, és a templom mélyéről elindul a Szent láng, amely kézről kézre, gyertyától gyertyára egyre terjed embertől emberig. El kell velük jutniuk az örökégő mécsesig, ami nem hiányozhat egyetlen görög otthonból sem. Ilyenkor csodás hangulat uralkodik Görögország-szerte. Napjainkban tűzijátékok és petárdák robaja hirdeti a feltámadást.  

Dánia: az itt élők egyik furcsa szokása a ház fölött átdobott tojás. A hagyomány lényege, hogy a nyers tojást úgy dobják át a saját házuk fölött, hogy a másik oldalon a fűben landolva ne törjön össze.

Belgium: Kruishoutem városában hagyományként minden évben húsvét szombatján megrendezik a híres tojásvásárt. Ugyanezen a napon megválasztásra kerül a Tojásherceg. Húsvét vasárnapján körmenet indul a környéken található kastélyokba, ahol zenés, táncos, szórakoztató rendezvények és kirakodóvásár fogadja az érdeklődőket. Ezen a napon, pedig megválasztják Tojáshercegnőt is. Húsvéthétfőn tojásfogó versenyt tartanak, mely abból áll, hogy a templom tornyából leeresztett, apró ejtőernyőkkel ellátott óriási papírtojásokat kell eltalálni. A tojásfogó játék során mindenkinek az aranytojás megkaparintására kell törekednie, mert abban 5000 belga frank lapul.

Anglia: az emberek ilyenkor a legszebb ruháikat veszik fel, a nők és gyerekek pedig gyakran viselnek úgynevezett „húsvéti kalapot” (Easter Bonnet), melyek virágdíszítésekben pompáznak. Húsvéthétfőn pedig tojásgurító versenyeket rendeznek. Felmennek egy domb tetejére, és onnan legurítják a tojásokat. Az nyer, akinek a legurított tojása először ér le a völgybe.

Bulgária: Bulgáriában páratlan számú színes tojást helyeznek el a húsvéti kenyér körül, amelyet az ételáldáshoz a pap visz el a templomba. Az áldás után az ünneplők vesznek a tojásból, de nem maguk számára, hanem azért, hogy odaajándékozhassák barátaiknak. Az éjféli mise után, a szigorú böjt lezárásaképpen az első tojást a templom falán törik fel, és ez az első étel, amit hosszú idő után elfogyasztanak.

Minden országban megjelenő szimbólum a tojás, ami a termékenységet szimbolizálja és a kereszténységben a feltámadás jelképévé vált.

Itthon természetesen a legnagyobb hagyománya a locsolkodásnak van, mint láthatjuk, egyedülállóan. 

Ugye sikerült kiválasztani, hogy hova foglaljátok a szállást 2020-ra? J

Források: blog.genertel.hu, mindennapjaink.hu, eatmovesmile.hu, korkep.sk
Képek forrása: pinterest.com, vysoketatry.sk, edreams.com, okmugello.it, sansimera.gr, static.korkep.sk, tripsavvy.com, kovacsneagi.qwqw.hu, esemenymenedzser.hu


További híreink
Önfejlesztés felsőfokon
március 04.
4 perces olvasmány

jöhet is a kérdés, hogy rendben, de hogyan is kezdjünk neki?
Október hónap dolgozója Budapesten: Fábián Szilárd
november 29.
1 perces olvasmány

A budapesti október hónap dolgozója címet ezúttal Fábián Szilárd érdemelte ki, aki tervezőmérnök gyakornokként dolgozik a Meló-Depó által már lassan 1 éve.
Szeptember hónap dolgozói Budapesten: Bársony Letícia és Varga Zsanett
október 13.
1 perces olvasmány

A szeptember hónap dolgozója címet nem egy, hanem két ember nyerte el, hiszen mind kettőjük munkájára lehet számítani, ügyesen és tisztességesen végzi feladatukat. Varga Zsanett és Bársony Letícia
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!