Bár a kinti, hűvös idő nem ok arra, hogy ne tudjuk élvezni ezt az időszakot, hiszen ilyenkor a legjobb a meleg takaró alatt egy jó pohár forró itókával sorozatozni vagy társas játékozni a barátainkkal. Hogy milyen italokkal tudod tested és lelked is kényeztetni? Mutatjuk!A klasszikus tea egy kis csavarral
A
mézes tea nagyanyáink egyik legjobb gyógymódja volt a megfázásra, és sajnos
sokak ezért nem is szeretik ezt az italt, mert a betegségre emlékezteti őket. De miért ne lehetne megfűszerezni és egy
kis variálással a tél egyik legjobb italává tenni?
Amire szükséged lesz:
- szálas
vagy filteres tea, valamilyen gyümölcsös ízben (ízlés szerint 2-3 filter)
- 1,5-2
liter kézmeleg víz
- fél
citrom- és narancs felkarikázva
- egész
szegfűszeg (fél csomag)
- egész
csillagánizs (1-2 darab)
- egész
fahéjrúd (2-3 darab)
- cukor,
méz vagy édesítő ízlés szerint
- friss mentalevél (2-3 darab)
Egy
adag körülbelül 1,5-2 liter innivalót fog kiadni. A kézmeleg vizet öntsd egy
edénybe, majd tedd fel forrni. Ekkor add hozzá a teafiltereket vagy a szálas
teát. Ajánlottabb szálas teát használni, sokkal jobb lesz az íze, ráadásul több
alkalommal is lefőzheted intenzitása miatt. Amikor elkezd gyöngyözni a víz,
akkor add hozzá a fűszereket, a citrom- és narancs karikákat, majd alaposan keverd
meg.
Forrald fel, majd 2-3 perc forrás után vedd le a tűzről és takard le egy fedővel. Érdemes adagonként édesíteni, mert így mindenki ízléséhez tudsz alkalmazkodni. Ha szereted a menta ízét, akkor már a forrás előtt hozzáadhatod a mentalevelet a fűszerekkel együtt. Ha nem vagy annyira nagy kedvelője, akkor forrás után tedd bele. Hagyd ázni 4-5 percig. Leszűrés után melegen ajánlott fogyasztani!Alkoholmentes krampampuli
A
sofőröknek és az alkoholt nem fogyasztóknak kedvezve érkeztünk nektek egy
igazán ízes recepttel.
Hozzávalók:
- 4-5
nagy narancs facsaráshoz vagy rostos, 100%-os narancslé (2-3 dl)
- 1-1,5
dl áfonya- vagy meggylé (lehetőleg nem cukrozott, valamilyen savanykás gyümölcsből)
- víz
(a gyümölcslé legalább másfélszeres mennyisége, de ízlés szerint hígítható)
- egész
fahéjrúd (2-3 darab)
- egész
szegfűszeg (fél csomag)
- egész
csillagánizs (2-3 darab)
- aszalt
gyümölcsök: mazsola, aszalt áfonya, barack (egy-egy maréknyi)
- méz,
cukor vagy édesítő
- 2-3 citrom-és narancs felkarikázva
A folyadékokat öntsd össze és jól forrald fel az aszalványokkal, a fűszerekkel és a gyümölcskarikákkal együtt. Kb. 3-5 percig forrald, hogy minden íz összeérjen. A mézet, a cukrot vagy az édesítőt a végén, ízlés szerint adagold, a forrás utolsó 1-2 percében, majd hagyd hűlni addig, amíg iható hőfokú nem lesz. Minél tovább hagyod állni, annál teltebb íze lesz, és az aszalványokat se felejtsd el megkóstolni az edény aljáról.Az alkoholos változatot úgy tudod elkészíteni, hogy a narancsleves alap mellé adagtól függően jó minőségű vodkát adsz. Ízléstől függően 2-4 centet. Érdemes ebben az esetben az elején hozzáadni az alkoholtartalmú italt, hogy minden íz össze tudjon érni. Ilyenkor több vízzel kell hígítani, hogy mindenki szájízéhez passzoljon.Édesszájúaknak – karamellás tej és csokivarázs
A
két ital alapja megegyezik, 200-250 ml habtejszínre vagy főzőtejszínre lesz
szükséged.
Öntsd egy edénybe a folyadékot és kis lángon, óvatosan kezd el melegíteni. Vigyázz, mert ha túl nagy fokozaton, hirtelen kezded forralni, könnyen kifuthat és oda az élvezet. Amikor már elkezdett forrni, húzd félre a tűzről és jöhet az ízesítés.
Karamellás finomság
Ehhez 3 evőkanál kristálycukrot kell karamellizálnod, vagyis száraz edényben megolvasztani folyamatos kevergetés mellett. Amikor már elolvadt és világos, arany színű lett a cukor, akkor óvatosan öntsd hozzá az alapot. Az elején a hőmérsékletkülönbség miatt kicsit bugyogni fog, de folyamatos kevergetés mellett az edény alján lévő karamell felolvad és homogén állagú innivalót fogsz kapni. Tejszínhabbal és fahéjjal ajánljuk.Csokivarázs
2-3 kocka 80% kakaótartalom feletti étcsokoládéra és 2 csapott teáskanál cukrozatlan kakaóporra lesz szükséged. A csokit mikróban, alacsony hőfokon, többször keverve olvaszd meg, majd óvatosan add hozzá az alaphoz folyamatos keverés mellett. Ezek után mehet bele a kakaópor, egy csipet őrölt fahéj és vanília aroma vagy vaníliás cukor. Ízlés szerint édesítheted. Tejszínhabbal és a tetején egy kis kakaóval a legfinomabb.Ha szereted a kávét vagy a kávés finomságokat, akkor a csokivarázs alaphoz egy fél adag lefőzött kávét is adhatsz, vagy ha az alkoholosabb változatra vágysz, akkor 2 cent Baileys-szel bolondítsd meg az italt.Jó kuckózást kíván a Meló-Depó csapata!
Képek forrása: pixabay.com, s3.amazonaws.com;
i.pinimg.com, elisabethstiftung.at