Borfesztivál: így kóstolj jól

Ezernyi ember az utcán és fa bódék mindenhol. A jó idővel együtt elérkezett Szeged egyik legnépszerűbb rendezvénysorozata, a borünnep!

 

Mindenki nagy örömére számtalan fajtájú, márkájú és minőségű bort kóstolhatunk a Kárász utcától és a Széchenyi térig. Ahhoz, hogy mindenki megtalálja a saját szájízéhez legjobban passzoló bort, készültünk Nektek néhány tippel!Miből igyak?

 

Elsőre nem is gondolnánk, hogy sokat befolyásol a bor ízén az, hogy milyen pohárból fogyasztjuk, pedig valójában nagyon is számít. Ha túl hideg az ital, akkor nem fogjuk kiérezni a tényleges ízét, így egy nagyobb szájú pohár jó ötlet lehet.

 

Az ilyen poharakban hamarabb felmelegszik a bor, így a túlhűtöttségre is megoldás, sőt a fogaknak is jobb lesz. Ha van otthon kedvenc borospohár, amiből szívesen isztok, vigyétek magatokkal, az a biztos, és még a környezetnek is jobb!Vizet is!

 

Ha minden bornak szeretnénk az igazi, mély ízét érezni, szükséges a megfelelő vízmennyiség bevitele is. Érdemes a fajták között 1-3 deciliter vizet fogyasztani, akkor ellensúlyozni tudjuk az alkohol dehidratáló hatását (is).Enni vagy nem enni?

 

A különböző frissítőkön felül az ételkínálatot is ajánlatos szemügyre venni a borfesztivál ideje alatt. A kevésbé markáns ízű sajtok kiválóan passzolnak a frissítőhöz, és nem fogják elnyomni a borok ízét sem a szájban. Van lehetőség saját sajtválogatást is összeállítására is a standoknál, ha már megvan a kedvenc!Ital illat

 

Amikor megtaláltuk a számunkra legmegfelelőbb bort, akkor kóstolás előtt szippantsunk egy mélyet az illatából. Először akkor, amikor a pohárba töltik számunkra, majd lötyköljük néhányszor körbe-körbe a pohárban, és illatoljuk meg ismét.

 

Ekkor egy jóval intenzívebb illatot fogunk érezni, mint elsőre, amely támpontot adhat a bor ízéhez is. Ha egy gyümölcsös, édeskés ízt érzünk, akkor valószínűleg egy félédes vagy félszáraz borral van dolgunk, ha pedig egy savanykás illat csapja meg orrunkat, akkor valószínűleg egy mély íz világú, testes, száraz bort foguk kóstolni.Bor-sor

 

A kitűnő élmény elérése érdekében egy bizonyos sorrend betartása javallott. Borkóstolás esetén mindig a könnyedebb boroktól haladunk a testesebbek irányába, tehát: a fehértől a vörösek felé.A sort célszerű egy könnyed, gyümölcsös fehérborral kezdeni, mint például egy félédes tokaji Furminttal vagy egy gyöngyöző (vagyis enyhén buborékos), félszáraz Irsai Olivérrel.  

 

Amennyiben még nyitottak vagyunk a fehérborokra, folytassuk a sort egy fehér rizlinggel vagy egy szürkebaráttal. Ha kicsit markánsabb ízre vágytok, akkor egy hárslevelű bort ajánlunk Nektek, amely nevéhez híven ízben és illatában is tükrözi ezt.A rosé borok azoknak lehetnek jó választások, akik üde italra vágynak. Ezek rendkívül gyümölcsösek, de cukortartalmuk viszonylag alacsony: nem olyan édesek, mint a desszertborok (mint például egy Furmint), de nem is olyan testes ízvilágúak, mint egy vörösbor.


Fröccsként is bátran fogyasztható, sőt!Végül el is érkeztünk a vörösborok világába. Elsőként a Portugieser  vagy Pinot Noir ajánlott. Ezek a fajták kevésbé savas, inkább édeskésebb, gyümölcsösebb ízzel vannak megáldva, így aki még nem kóstolt vörösbort, ha ezekkel kezdi, nem fogja megbánni.

 

A következő egy Cabernet Frank-Merlot házasítása lehet, vagy bármilyen Cabernet Frank és egy másik borfajta párosítása. Jellemzően ezek már testesebb jelleggel bírnak, mint előzőleg felsorolt vörös társaik.

 

Végül a sor zárásaként egy Cabernet Sauvignon, mely markáns ízével koronája lehet az estének. Az utolsó bor erős savakkal rendelkezik, így akik inkább az édesebb borokat kedvelik, nekik a korábbiakat ajánljuk.Ha ezeket már mind kóstoltátok, akkor két különlegességet ajánlunk Nektek a végére.

 

Az egyik a siller, melynek az adja a kiválóságát, hogy a bor készítésekor a szőlő héja hosszabb ideig marad a mustban, ezért egy sokkal intenzívebb, karakteresebb szín jellemzi, inkább vörösborhoz hasonló, ugyanakkor ízvilágában inkább a roséra hajaz.

 

A másik, rendkívül zamatos bor a jégbor, melyhez a szükséges mustot a szinte fagyott szőlőszemekből préselik, ezáltal egy nagyon magas cukortartalmú, édes ital keletkezik, ugyanakkor savtartalma is magasabb.

Mindenkinek jó szórakozást kíván a Meló-Depó csapata az idei Borfesztiválra is!


Képek: pixabay.com, pexels.com

További híreink
Érvényesítsd a Meló-Depó tagságod!
augusztus 28.
2 perces olvasmány

Érvényesítsd tagságodat 2017/2018. 1. félévére!
August Employee of the Month: Fadairo Olamide Sulaimon
szeptember 21.
1 perces olvasmány

The August’s employee of the month is Fadairo Olamide Sulaimon. He does his job very well and our project manager can always count on his cooperation and work.
Gondozásmentes dzsungel a lakásban – íme a világ legigénytelenebb növényei!
augusztus 04.
3 perces olvasmány

Ha te sem vagy a kertészek gyöngye, mégis vágysz némi zöld színre a lakásban, akkor most hoztunk neked néhány olyan növényt, ami meghálálják azt is, ha csak kevés időt tudsz rájuk fordítani.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!