Rovarriasztás természetesen

Nyáron mindenki szívesebben tölti szabadidejét a természetben túrázással, sportokkal, viszont a szúnyogok, böglyök, kullancsok igencsak megkeseríthetik az életünket, hacsak nem találunk megfelelő megoldást arra, hogyan védekezzünk ellenük.Mivel a bolti rovarirtók számos méreganyagot tartalmazhatnak, melyek nemcsak a rovarokra, de a bőrünkre is károsak lehetnek, érdemes tennünk egy próbát a természetes alapanyagokkal is.


Ebben a cikkben nem konkrét recepteket találhattok, hanem egy sémát, amely alapján könnyedén készíthettek otthon saját rovarriasztó spray-t.

 

Kreálhatunk olajos bázisú, tartósabb, de ragacsosabb érzeted adó, vagy vizes alapú rovarriasztót is. Az illóolajokat nem javasolt közvetlenül hígítatlanul bőrre kenni, hiszen irritáló hatásuk lehet, ezért célszerű valamilyen bázisolajba csepegtetni őket.


Fontos megemlíteni még, hogy nem érdemes spórolni az illóolajok árán, hiszen a párszáz forintos termékek biztosan nem lesznek olyan minőségűek és tisztaságúak, mint drágább társaik, és mégiscsak a bőrünkre fogjuk kenni, ahonnan a beszívódva a szervezetünkbe juthat.

 

Olajos alapú rovarriasztók alapreceptjei:

 

Választható bázisolajok:

 

Olivaolaj: Szinte minden háztartásban előfordul, és egy csodaszer. E-vitaminban, ásványi anyagokban gazdag olaj, bőrpuhító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással. Még napégés esetén is segítséget nyújt. Elég sűrű olaj, ezért érdemes egy másik hígabb bázisolajjal fele-fele arányban hígítani.Kókuszolaj: Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú ám kézbe véve a testmelegtől azonnal híg lesz. Természetesen a nyári melegben is híg, és elég folyékony olaj.

 

Sheavaj: Létezik belőle folyékony változat is (Sheaolaj). Vízmegkötő tulajdonsággal bír, gyulladáscsökkentő, nyugtatja és regenerálja a bőrt, ezentúl 2-3 fényvédőfaktorral is rendelkezik.


Búzacsíraolaj: Magas E-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt védi a sejteket és a szöveteket. Megnyugtatja, hidratálja az irritált bőrt.

Választható illóolajok hozzájuk:


  • Eukaliptusz illóolaj (hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó)
  • Citrom illóolaj (antibakteriális fiatalítója és regenerálója hatású)
  • Bormenta illóolaj(hűsítő gyulladáscsökkentő)
  • Levendula illóolaj(fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő)
  • Rozmaring illóolaj(élénkítő)
  • Bazsalikom illóolaj(sebgyógyító)
  • Babér illóolaj
  • Teafa illóolaj(viszketés enyhítésése, fertőtlenítés)
  • Szegfűszeg
  • Geránium illóolaj(élénkítő, főként szúnyogok, kullancsok elűzésében segít)
  • Fenyő illóolajHa kiválasztottuk az alapanyagainkat, akkor elkezdhetjük a rovarriasztónk elkészítését.

 

Van egy alapszabály, amit mindenképp jó, ha betartunk: a kence illóolajtartalma maximum 10% lehet (1ml illóolaj kb. 20 csepp).

 

A kevesebb néha több, próbáljuk meg mindig a legegyszerűbb, legtisztább megoldásokat választani, nem kell elmennünk a maximumig, mert lehetséges, hogy túl illatos lesz az egyvelegünk. Egy keveréken belül próbáljunk meg maximum 3 illóolajat használni. Hűvös helyen, szűk nyakú, sötét falú üvegben nagyon sokáig elállhatnak.

 

A nyári túrázások, kinti programok előtt kenjünk fel egy-egy csepp olajat a bokáinkra, csuklóinkra és a tarkónkra. Mivel az illóolajok 100%-ban illékony anyagok, ezért érdemes a pihenők során megismételni ezt a folyamatot, kb. pár óránként.

Vizes bázisú rovarriasztó spray recept:


  • 1 rész vodka/ gyógyszertári alkohol
  • 5 rész rózsa/kamillavíz
  • 30 csepp illóolaj (pl.: 10 csepp citrom, 10 csepp levendula, 10 csepp menta)


Rózsavíz készítése:

A rózsavizet pár perc alatt el tudjuk készíteni otthon. Ha van lehetőségünk válogatni a virágok között, akkor színes szirmú virágot válasszunk, azon belül is a kisebb, tömör fejűeket. 1-2 marok virágsziromra lesz szükségünk. Forraljuk fel vizet, és öntsük le vele a rózsaszirmokat! Annyi vizet használjunk, amennyi éppen ellepi a szirmokat. Lassú tűzön főzzük a keveréket további 10 percig, majd vigyázva, hogy meg ne égessük magunkat, szűrjük le a főzetet egy hőálló edénybe.A kamillavíz készítése is hasonló folyamat, de az orvosi székfű gyűjtése nem olyan egyszerű. Könnyű összetéveszteni az eb-székfűvel, amely sajnos nem rendelkezik a kamillához hasonló pozitív tulajdonságokkal.

 

Ez a keverék azonnal is használható, de jót tesz neki 1-2 nap pihentetés, amíg összeérnek az alapanyagok. Az illatos folyadékot ezután egy kidobásra ítélt fújófejjel rendelkező üvegbe töltjük (amit előtte alaposan kimostunk) és azonnal használható, hasonlóképp, mint bolti társai.

Források: hu.wikipedia.org; Képforrások: inhabitat.com, origo.hu, gyogyszernelkul.com, livesimply.me, okoanyu.blog.hu

További híreink
Gál Patrícia: a szegedi június hónap depósa
július 07.
2 perces olvasmány

Patrícia, nagyon örülünk, hogy ilyen érdekes és hasznos, sőt még a tanulmányaidhoz is illeszkedő munkát találtál nálunk. Reméljük, még sokáig leszel a csapat tagja, sok sikert kívánunk!
„Már megvan a szekrényben” - Halloweeni jelmezek könnyen, gyorsan, egyszerűen!
október 27.
6 perces olvasmány

Hallowwen jelmezek otthon, könnyen, DIY
Fontos képességek, melyeket diákmunkával is fejleszthetsz
március 16.
5 perces olvasmány

Az alábbiakban sorra vesszük a legfontosabb képességeket, s azt, hogy melyik milyen diákmunka révén fejleszthető.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!