Így grillezz a kertben!

Nyári és őszi esték kedvelt családi, baráti programja a grillezés. Együtt készülődni, majd várni a finomságok elkészültét már eleve közösségépítő hatású, nem beszélve az ételek elfogyasztásáról. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor nem csak kertes házban valósítható meg az esemény. Az alábbi cikk ad néhány ötletet a grillezni vágyóknak.Min süssünk?

Számos grillezésre való alkalmatosság fellelhető a piacon.

Faszenes grillsütővel lehet a legtöbb helyen találkozni, a faszén adja meg az ételeknek a tipikus grillezett ízvilágot.

Láthatunk betonból vagy téglából épített grillsütő helyet is, de ez azoknak praktikus, akik rendszeresen sütögetnek otthon, habár látványelemnek sem rossz.

Gázgrill való azoknak, akik szeretnék megúszni a parázskészítéssel járó macerát, ugyanakkor ez már szinte olyan, mintha a konyhában sütne az ember valamit, elveszik a grillezés színe-szaga.Népszerű a tárcsán való sütögetés is. „Autentikus” tárcsát vidéki vásárokban, de mezőgazdasági boltokban is be lehet szerezni, a boronatárcsa ugyanis kiválóan alkalmas grillezésre. Egyéb esetben kapható kifejezetten erre a célra gyártott acéltárcsa is, ami kicsit praktikusabb ugyan, de kevésbé vagány.

Ha nincs más, akkor szalonna-sütögető helyen, rőzsén és fahasábon is megoldható a művelet, ha sikerül kövekkel vagy téglákkal körbevenni, és egy grillrácsot vagy tárcsát rátenni az építményre.Szükséges eszközök

Amennyiben faszénen vagy briketten fogunk sütni, szerezzünk be 1-2 zsákkal benzinkútról vagy áruházból! A bolti, esetleg házi gyújtós és az égésgyorsító is nagy segítség lehet, utóbbinál figyeljünk oda, hogy elégjen, mielőtt rátesszük az ételt.

Annak függvényében, hogy rácson vagy tárcsán sütünk-e, kellenek majd kiszedők, fogók, forgatók, saslikpálcák, evőeszközök, tányérok, szalvéták, poharak az ünnepi nedű elfogyasztásához (megérdemli a sikeres sütögetés az örömünnepet ugyebár) és éhes emberek, akik majd elfogyasztják a sok-sok finomságot.Mit grillezzünk?

A húsok közül csirkemell, csirkecomb, sertéskaraj, -tarja, oldalas, marha lapocka, marha comb, hal, kolbász, virsli fordul elő jellemzően, de egyéb húsikat is grillre lehet tenni, ez már tényleg csak ízlés és gusztus dolga.

Zöldségek közül a padlizsán, cukkini, paradicsom, paprika, kukorica, spárga, gomba kerül leggyakrabban a rácsra, de burgonyát is süthetünk alufóliába csomagolva.

Sajtból válasszunk grillsajtot vagy olyan házit, ami nem olvad el, különben az értékes étek a faszénen végzi.

Ha szeretjük a pillecukrot, akkor vegyük fel a grill-listánkra, hogy stílusosan hódolhassunk az édes élvezeteknek.Egy-két jó tanács

Úgy helyezzük el a grillsütőt, hogy távol legyen gyúlékony anyagoktól, száraz kóróktól! Érdemes egy vödör vizet is odakészíteni. Tűzgyújtási tilalom idején pedig keressünk más elfoglaltságot!

Pácoljuk be legkorábban előző este a húsokat, de az is jó, ha csak aznap reggel, mert a túl hosszú ideig tartó pácolás során a fehérjék bomlani kezdenek, ami nem tesz jót a végterméknek!

A pácolt hozzávalókat hűtőben tároljuk, zárt edényben, de szobahőmérsékletre felmelegedett állapotukban grillezzük csak őket, különben nyers marad a belsejük.Ne tegyük fel a sütnivalót addig, amíg nem parázslik a faszén, mert ha türelmetlenek vagyunk és lángon sütünk, akkor kívül égett, belül nyers ételeket kapunk! A szürke hamuréteg megjelenése a szénen már jelzi, hogy ideje felpakolni a rácsra.

Hogy elkerüljük a húsra égett kéreg kialakulását, itassuk fel a páclevet a húsokról sütés előtt és a fűszermaradványokat is jobb, ha eltávolítjuk róluk.

+tipp: Ha étkezési céllal tartasz otthon krokodilt, akkor grillezésre tartogasd az elfogyasztását! (Kígyó is jó ugyanerre, csak szólunk! J)Ha szeretnéd megkeresni a pénzt a sütnivalóra, nézz szét munkáink között!

Képek forrása: pixabay.com, discover-nhatrang.com

További híreink
A Te önéletrajzod jó?
április 26.
2 perces olvasmány

A legtöbb állásjelentkezés elutasítás után nem érkezik visszajelzés a jelölteknek. Gyere el ingyenes CV tanácsadásunkra, ahol választ kaphatsz a kiválasztással kapcsolatos kérdéseidre is.
Munkahelyi beilleszkedés? Nem probléma!
március 31.
2 perces olvasmány

Holnap lesz az első napod az új gyakornoki helyeden, és aggódsz miatta? Nem tudod, hogyan viselkedj? Mivel az első benyomás nagyon sokat számít, fontos, hogy hogyan kezdesz az új munkahelyen.
A miskolci Hónap Depósa: Gál Réka
június 09.
3 perces olvasmány

Gratulálunk a címhez, a munkádhoz és mi is kívánjuk, hogy váljanak valóra az álmaid!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!
A weboldal sütiket használ
A weboldal használatához cookie-k töltődnek le Weboldalunk cookie-kat használ. Ha ezen az oldalon jár, az azt jelenti, hogy fogadta a cookie-kat, és az élmény részesévé kíván válni. Reméljük, nincs ellenvetése.
Olvassa el a cookie-kkal kapcsolatos szabályzatunkat!