Nyári és őszi esték kedvelt családi, baráti programja a grillezés. Együtt készülődni, majd várni a finomságok elkészültét már eleve közösségépítő hatású, nem beszélve az ételek elfogyasztásáról. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor nem csak kertes házban valósítható meg az esemény. Az alábbi cikk ad néhány ötletet a grillezni vágyóknak.Min süssünk?
Számos grillezésre való alkalmatosság fellelhető a
piacon.
Faszenes
grillsütővel lehet a legtöbb helyen találkozni, a faszén adja meg
az ételeknek a tipikus grillezett
ízvilágot.
Láthatunk betonból
vagy téglából épített grillsütő helyet is, de ez azoknak praktikus, akik
rendszeresen sütögetnek otthon, habár látványelemnek sem rossz.
Gázgrill való azoknak, akik szeretnék megúszni a parázskészítéssel járó macerát, ugyanakkor ez már szinte olyan, mintha a konyhában sütne az ember valamit, elveszik a grillezés színe-szaga.Népszerű a tárcsán való sütögetés is. „Autentikus” tárcsát vidéki vásárokban, de mezőgazdasági boltokban is be lehet szerezni, a boronatárcsa ugyanis kiválóan alkalmas grillezésre. Egyéb esetben kapható kifejezetten erre a célra gyártott acéltárcsa is, ami kicsit praktikusabb ugyan, de kevésbé vagány.
Ha nincs más, akkor szalonna-sütögető helyen, rőzsén és fahasábon is megoldható a művelet, ha sikerül kövekkel vagy téglákkal körbevenni, és egy grillrácsot vagy tárcsát rátenni az építményre.Szükséges eszközök
Amennyiben faszénen
vagy briketten fogunk sütni,
szerezzünk be 1-2 zsákkal benzinkútról
vagy áruházból! A bolti, esetleg házi gyújtós
és az égésgyorsító is nagy segítség
lehet, utóbbinál figyeljünk oda, hogy elégjen, mielőtt rátesszük az ételt.
Annak függvényében, hogy rácson vagy tárcsán sütünk-e, kellenek majd kiszedők, fogók, forgatók, saslikpálcák, evőeszközök, tányérok, szalvéták, poharak az ünnepi nedű elfogyasztásához (megérdemli a sikeres sütögetés az örömünnepet ugyebár) és éhes emberek, akik majd elfogyasztják a sok-sok finomságot.Mit grillezzünk?
A húsok
közül csirkemell, csirkecomb,
sertéskaraj, -tarja, oldalas, marha lapocka, marha comb, hal, kolbász, virsli
fordul elő jellemzően, de egyéb húsikat is grillre lehet tenni, ez már tényleg
csak ízlés és gusztus dolga.
Zöldségek
közül a padlizsán, cukkini, paradicsom,
paprika, kukorica, spárga, gomba kerül leggyakrabban a rácsra, de burgonyát is süthetünk alufóliába
csomagolva.
Sajtból válasszunk grillsajtot
vagy olyan házit, ami nem olvad el, különben az értékes étek a faszénen végzi.
Ha szeretjük a pillecukrot, akkor vegyük fel a grill-listánkra, hogy stílusosan hódolhassunk az édes élvezeteknek.Egy-két jó tanács
Úgy helyezzük el a grillsütőt, hogy távol legyen gyúlékony anyagoktól,
száraz kóróktól! Érdemes egy vödör vizet
is odakészíteni. Tűzgyújtási tilalom idején pedig keressünk
más elfoglaltságot!
Pácoljuk
be
legkorábban előző este a húsokat, de
az is jó, ha csak aznap reggel, mert a túl hosszú ideig tartó pácolás során a
fehérjék bomlani kezdenek, ami nem tesz jót a végterméknek!
A pácolt hozzávalókat hűtőben tároljuk, zárt edényben, de szobahőmérsékletre felmelegedett állapotukban grillezzük csak őket, különben nyers marad a belsejük.Ne tegyük fel a sütnivalót addig, amíg nem parázslik a faszén, mert ha türelmetlenek vagyunk és lángon sütünk, akkor kívül égett, belül nyers ételeket kapunk! A szürke hamuréteg megjelenése a szénen már jelzi, hogy ideje felpakolni a rácsra.
Hogy elkerüljük
a húsra égett kéreg kialakulását, itassuk fel a páclevet a húsokról sütés
előtt és a fűszermaradványokat is jobb, ha eltávolítjuk róluk.
+tipp: Ha étkezési céllal tartasz otthon krokodilt, akkor grillezésre tartogasd az elfogyasztását! (Kígyó is jó ugyanerre, csak szólunk! J)Ha szeretnéd megkeresni a pénzt a sütnivalóra, nézz szét munkáink között!
Képek forrása: pixabay.com, discover-nhatrang.com