Ismered ezeket a hungarikumokat? Tedd próbára magad!

Mint a magyar nemzet szülöttjei, ismerjük a már jól berögzült hungarikumokat mint a gulyásleves, Zsolnay porcelán és kerámia, Egri bikavér, pálinka, makói hagyma vagy a PICK szalámi. De mindannyiunk számára vannak olyan népszerű márkák, ételek, italok, örökségek, amikről nem tudjuk, hogy hungarikumnak számítanak. Most ezekről írunk nektek.Először is nézzük meg mit is jelent pontosan az a szó, hogy hungarikum.

A "hungarikum" a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.

De hogyan kerül valami ilyen besorolásba?

A nemzeti értékpiramis alulról építkező elvének megfelelően, a meghatározott formanyomtatvány kitöltésével bárki javasolhat értéket az alap szintű értéktárakba történő felvételre. A felvételt követően az immár ún. nemzeti érték felterjeszthető a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd pozitív döntést követően újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe.De mik a kevésé ismert hungarikumok, és mit kell tudni róluk?

Karcagi birkapörkölt

A kunsági birkapörkölt ízvilágában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételtől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent. A „karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja.

Puskás Ferenc életműve

Életművét messze földön ismerik, maradandót alkotott, nem csak a magyar válogatott, a legendás, olimpiai bajnok Aranycsapat kapitányaként, hanem a Real Madrid korszakos csillagaként is. Szinte minden kontinensen dolgozott, de mindig a hazáját képviselve.

"Béres csepp" és a "Béres csepp extra"A Béres Cseppek az igaz magyar ember segítőkész, érzékeny és tiszte értékrendjét közvetítik, ami által belföldön és külföldön is a magyarság kiválóságát hirdetik. A Béres Cseppek története példát mutat szorgalomból, kitartásból, emberségből, igaz értékekből.

A 100 tagú Cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye

A Magyar Örökség díjas 100 Tagú Cigányzenekar nevét és eddigi teljesítményét méltán őrzi a Hungarikumok Gyűjteménye mellett az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma is. A zenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye példaértékű a hazai kulturális és művészvilágban.Solymászat mint élő emberi örökség

Ide tartozik a ragadozó madarak és a természet szeretete, a vadászmadarak betanítása és felnevelése, a tradicionális solymászati felszerelések elkészítése, a hagyományok ápolása, valamint szemléletformálás és tanítás. A magyarság solymászati múltja több mint ezer évre tekint vissza, hozzá tartozik a magyarságtudathoz, és mint ilyen, végigvonult egész történelmünkön.

Fröccs

A fröccsnek Magyarország az őshazája, és a mai napig fellegvára, mivel magyarországi borászatok és szikvízkészítő mesterek közös erővel szolgálják ki az egyre növekvő fogyasztói igényeket. A fröccs ma már divatos ital, és nincs olyan magára valamit is adó vendéglátós, aki ne tudna szolgálni vendégeinek igazi szódavízzel készült fröccsel.

Forrás: hungarikum.hu
Képek forrás: hungarikum.hu, internetpatika.hu, index.hu, dubicz.hu 


További híreink
Tagságérvényesítés 2022/23 II. félév!
február 13.
5 perces olvasmány

Újra elérkezett a TAGSÁGÉRVÉNYESÍTÉS ideje! Ne hagyd ki különben MÁRCIUS 31-től nem tudsz tovább dolgozni!
December hónap dolgozója Budapesten: Somogyi Regina
január 14.
1 perces olvasmány

Budapesten a december hónap dolgozója címet Somogyi Regina nyerte el, aki a Pepco irodájában dolgozik gyakornokként. Beszélt nekünk arról, hogy
Aktív kikapcsolódás a járvány idején is
április 06.
4 perces olvasmány

A vírushelyzet okozta korlátozások hatására egyre több emberen uralkodik el a bezártságérzet és a tehetetlenség.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!