Irány a pinceszínház!

A szellemi rekreáció, azaz a testi-lelki-szellemi-pszichés jóllét megteremtése érdekében eltöltött szabadidő egyik formája a színházba járás. Kikapcsol, feltölt, gondolkodásra késztet, nevel és nevettet, fejleszt érzelmileg és értelmileg egyaránt – és még sorolhatnánk a jótékony hatásait. Napjainkban már nem csak a nagyobb tömegeket is befogadni képes, nagy színpados színházak adnak teret a kulturálódni vágyóknak, hanem kisebb, ún. stúdiószínházak is. Nézzük, miben különbözik a pinceszínház a nagyokhoz képest!Méretbeli különbségek

Maga a színpad és a nézőtér mérete is korlátozza a nagyobb tömegjeleneteket igénylő darabok színre vitelét. Bár sok mindent tudnak játszani, másként kell megkomponálniuk, ami nagyobb változatosságra is lehetőséget ad. Felfér ugyan 15 ember a színpadra, de a darabnak más lesz a hangulata, sőt technikailag is más megoldásokat igényel.Anyagi-pénzügyi keret

Kisebb költségvetésből működnek, kevesebbet tudnak költeni díszletre, ruhára, gázsira, így az állandó színészállomány is mindössze 5-6 fő, a háttérmunkásokon fixek ugyan, de a többiek vendégelőadók, vendégrendezők.

Mivel egyszerre kis létszámú nézőközönséget tudnak befogadni, elengedhetetlen számukra a folyamatos megújulás, hogy minél többen visszatérjenek időről-időre, illetve az, hogy a közönséget megszólítva egyfajta kulturális, színházba járó közösséget építsenek ki.Darabok választása

A darabok választásánál a társadalom aktuális hangulatára könnyebben tudnak reagálni, mint mondjuk a Nemzeti Színház, így sokszor naprakészebbek a produkcióikat illetően.

Általában befogadó színházként is működnek, teret adva olyan társulatoknak és fellépőknek, akik nem tudnának hol működni, így változatos programot tudnak nyújtani a színjátszás terén.

Miért érdemes tehát pinceszínházba menni?

Összegezve, ha inkább elkerülnéd a tömegeket, keresed az igényes kikapcsolódási formákat, érdekel az ember és a társadalom aktuális helyzete, lelkülete, akkor mindenképpen jó választás a pinceszínház. Országszerte számtalan városban találhatsz efféle kulturális gyöngyszemeket, kutasd fel a hozzád legközelebbit!Ha szeretnéd megkeresni a színházjegyre valót, akkor találd meg a számodra megfelelő munkát nálunk!

Képek forrása: pixabay.com

További híreink
Hogyan használd ki jól a passzív félévedet?
március 17.
3 perces olvasmány

Van néhány ötletünk, hogyan tudod jól kihasználni ezt a periódust.
Koli vagy albérlet – avagy mit válasszak, ha választhatok?
szeptember 17.
4 perces olvasmány

Sok sikert kívánunk a félévkezdéshez, albi/kolikereséshez mindenkinek!
A virslin és az instant levesen túl – Alap tippek kolis, albérletes kezdő szakácsoknak
december 02.
7 perces olvasmány

Az élet rengeteg váratlan szituációt hozhat számunkra, azonban bármi történjen is velünk, egy biztos: enni azt mindig kell. A probléma a „de mit?” kérdésnél szokott kezdődni.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!