Zero Waste: A világmentő trend

A környezettudatosság egyre nagyobb hangsúlyt kap a hétköznapi életünkben. Évek óta halljuk, hogy szelektáljuk a szemetünket, biciklivel járjunk munkahelyre, iskolába és lehetőleg ne dobáljuk el az utcán a csokis papírt, cigarettacsikket, zsebünkből előtúrt ki-tudja-mikori gyűrött számlák armadáját. Ellenkező esetben szomorú, olvadozó jégen csücsülő jegesmedvék, zacskóba gabalyodó, síró delfinek rémképe teszteli a lelkiismeretünket.

 

Ezek sajnálatos módon nem alaptalan tanmesék ugyanis valóban nyakunkon a globális felmelegedés és nehezen tudjuk ledobni onnan.

 

A környezetünk nem fog varázsütésre rendbe jönni és nem létezik egy, tökéletes módszer, amivel ezt elérhetnénk. Ellenben sok kis lépéssel, több ember által, igenis nagymértékben tudunk javítani a helyzeten. Az egyre több helyen fel-fel bukkanó Zero Waste egy ilyen módszer.


Kevesebbet!

A dolog valódi lényege nem az újrahasznosításban, hanem a megelőzésben van. A felesleget kell kiiktatnunk az életünkből, arra törekedni, hogy minél kevesebb mindent küldjünk a szeméttelepre, ahol a hulladékaink nagy része végzi, egyre csak gyarapodva, végeláthatatlan időre, lebomlásra képtelenül.Szemétmentesség?

Szó szerinti szemétmentesség a 21.században nem lehetséges. A legtöbb termék előállításakor, szállításakor is rengeteg olyan hulladék, káros anyag kerül a környezetünkbe, melyekről fogalmunk sincs. Ezért az általunk látható feleslegre kell fókuszálnunk, amit saját otthonunkban termelünk.


A Zero Waste „5 R” alapján működik.

  • „Refuse” – Utasítsd vissza, amire nincs szükséged. Pl.: Műanyag zacskó.
  • „Reduce” – Add el, amire nincs szükséged, vagy adományozd el, másnak még jó szolgálatot tehet, ami neked már haszontalan.
  • „Reuse” – Egyszerhasználatos dolgok helyett fektess újra felhasználható termékekbe. Nem csak a környezetet kíméled vele, de még spórolni is tudsz.
  • „Recycle” – Az újrahasznosítás itt is helyet kap. Segíts új életet adni annak, amit már nem tudsz megjavítani.
  • „Rot” – Bomlaszd le, komposztálj.


Fenntartható bevásárlás?

Egyre több csomagolásmentes bolt jelenik meg Magyarországon is, érdemes ezeket felkeresni. Ha nincs ilyen hely a környékeden akkor is könnyen fenntarthatóbbá teheted a bevásárlásokat.

 

Vigyél magaddal saját szatyrot, kosarat, ha lehet kimérős termékeket válassz, az előre csomagoltak helyett! Még ennél is jobb, ha piacra jársz és helyi termelőktől vásárolsz. Ruhák, bútorok tekintetében a használt nem csak olcsóbb, de sokszor különlegesebb is, mint az új.

 

Ami még fontos: nem szabad megijedni, és rögtön mindent felfordító változásokat eszközölni. Szépen, saját tempóban kell a mindennapjaink és a gondolkodásmódunk részévé tenni a Zero Waste felfogást.

Reális elvárásokat állíts fel magadnak!

Sokaknak az egy darab befőttesüvegbe tömörített, több év alatt termelt szemetüket boldogan mutogató bloggerek jutnak eszükbe a hulladékmentességet meghallva. Ez nem mindenkinek elérhető cél és nem is reális, valószínű a belebukás, a kudarc pedig könnyen kedvünket szegheti.

 

Sőt, ha hirtelen bevásárolunk mindenfajta új „esszenciálisnak” bélyegzett terméket, fémkulacsot, bambusztálat/evőeszközt és kidobjuk a még teljesen használható állapotban lévő műanyag flaskát, tárolódobozokat ugyanúgy csak növeltük a hulladékot. Helyette használjuk ki, amink van, addig amíg csak tudjuk. Ha valami végleg használhatatlan, csak akkor vegyünk helyette újat.


A DIY - „Csináld magad”


Ezek a projektek szintén csábítóak lehetnek, de nem minden esetben érik meg. A házi dezodor nem feltétlen olyan hatásos, mint a bolti, az otthon előállított fogkrémekből hiányoznak azok az anyagok, melyekre a fogaknak szüksége lehet, a bőrápolási termékekkel pedig igazán nem éri meg kísérletezni. Helyette legyen a cél a fenntartható, környezetbarát márkák felkutatása és támogatása.

 

Mindannyiunknak szüksége van egy kis odafigyelésre másoktól, itt az ideje, hogy közösen figyeljünk oda a környezetünkre. Pont, mint az embereknél, a Földünk felé tett minden apró gesztus számít és ha fenn akarjuk tartani ezt az együttélési viszonyt, szép szavak és bocsánatkérések helyett tettekre lesz szükség.

Képek forrása: https://unsplash.com

További híreink
Túraetikett, avagy hogyan vedd be bátran a túraösvényt!
november 02.
5 perces olvasmány

Tudtad, hogy a túrázásnak is van etikettje? Mutatjuk, hogy mit és hogyan illik tenned!
Elérkezett az új év, az új én ideje!
január 11.
2 perces olvasmány

A sok-sok szilveszteri babona és hagyomány közepett általában nem felejtünk el összeállítani a fejünkben egy listát, ami a következő évre vonatkozó fogadalmakból áll.
Itt főzök, itt alszom, és itt tanulok - hogyan legyek hatékonyabb?
október 09.
3 perces olvasmány

A nehézségek még mindig felütik a fejüket és akadnak problémák, amiket nehéz áthidalni.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!