Filmajánló: Stephen King – Álom Doktor

Figyelem! Spolierveszély! A cikk fontos részleteket tartalmaz a történetről, ne olvasd el, ha még nem láttad és megnéznéd a filmet J

 

Stephen King a jelenkor egyik legolvasottabb szerzője. Negyvennél is több nyelvre fordították már le a műveit, melyek több mint 400 millió példányban keltek el világszerte. A legtöbb könyvét több-kevesebb sikerrel meg is filmesítették.

 

A ragyogás című alkotása 1977-ben jelent meg és 1980-ban meg is filmesítették. Ennek a folytatása az Álom Doktor, ami 2013-ban jelent meg. Ahhoz, hogy ezt a filmet értékelni tudjuk, fel kell idéznünk A ragyogás eseményit is.

 

A történet a Colorado-hegység egyik magaslatán, a hó által a világtól elzárt szállodájában játszódik, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll. Danny Torrance egy ragyogással megáldott túlérzékeny kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog. A ragyogás egy különleges képességnek felel meg, a fiú számára ez amolyan „második látás”. Danny nem csak a jelen borzalmait, de a múlt eseményit is átéli. Az alkoholizmusából éppen kigyógyult Jack labilis idegrendszere fokozatosan tovább bomlik, mígnem a szálloda (amelynek történetét meg akarja írni) szelleme teljesen hatalmába keríti. Ezzel a pusztító szellemmel azonosulva, családja meggyilkolását tervezi, majd az elhatalmasodó téboly már őrületté fokozódik, ahogy üldözi őket. Wendynek végül sikerül megmenekülnie fiával, míg a férfi halálra fagy.

 

Sokan nem tudják, de a ma ismert „meme”-k egy kicsiny része ebből a filmből származik:Az Álom Doktor az elődje nélkül is élvezhető film, azonban sok utalás vagy visszatekintés nem lesz teljesen érthető azoknak, akik nem látták a ragyogást. A filmek hangulata és zenéje is nagyon hasonló, és a tájat bemutató kameraállás is rögtön felidézi bennünk az első alkotást.A ragyogás folytatásában a gonosz ismét visszatér. A kisfiú, aki annak idején annyi rémséget élt át a Panoráma Szállóban, immár felnőtt. Sokáig az apjához hasonlóan alkoholproblémákkal küzdött, de egy New hampshire-i kisvárosba költözik, hogy megváltoztassa életét. Egy korházban dolgozik ápolóként, ahol a betegek Álom doktornak kezdik szólítani. Dan különleges képessége felnőtt korában is vele van, a régóta kísértő szellemeket sikerül elzárnia, hogy ne háborgassák.

 

Azonban az igazi szörnyek, az Igaz Kötés nevű kompánia vadászik ezekre a különleges erővel, azaz „ragyogással” rendelkező emberekre. Dan egy új barátot szerez egy Abra nevű, még nála is erősebb ragyogással bíró kislány személyében. Mikor a szörnyek érzékelik az ő erejét, rögtön le akarják vadászni, amit természetes a főhősünk nem hagy. Végül vissza kell térnie a Panoráma Szállóba, hogy győzelmet arathasson, és ezáltal megmentse Abrat.A besorolása ellenére az érzékenyebbeknek nem ajánljuk a filmet, mert több helyen is előfordul kínzás és érzelmi terror. Azonban, ha szereted King műveit, akkor mindenképpen ülj be a moziba, főleg ha már az első rész is belopta magát a szívedbe.

Jó mozizást kívánunk!


Képek forrása: imdb.com

További híreink
Mire szolgál a depós kupakgyűjtés?
október 15.
4 perces olvasmány

Számodra csak egy apró, műanyag szemét, nekik új fejlesztőeszközök megvásárlásának lehetősége: ezért ne dobd ki a kupakokat!
Nyitvatartási tájékoztatás - 2021. március
március 19.
1 perces olvasmány

A jelenlegi járványügyi intézkedések következtében irodáinkban 2021.03.08-03.26. között a személyes ügyfélszolgálat szünetel.
Fizikai vagy szellemi diákmunkával járnék jobban?
szeptember 11.
4 perces olvasmány

Sokszor felmerül a kérdés, hogy az iskola mellett vállaljunk-e munkát, és ha igen, milyen jellegűt.Cikkünkben Orsit kérdeztem a tapasztalatairól, aki végzett már fizikai és szellemi munkát is.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!