Iszunk egy jó feketét?

A kávé számos országban nagy népszerűségnek örvend: a világon az egyik legkedveltebb élelmiszer, de nem mindenhol isszák olyan sokféleképpen mint Magyarországon.

 

Nálunk a kávé olyan, mint a csokoládé, vagyis ezerféleképpen ihatjuk, mindenki másképp szereti, de ez éppen így van jól! Mostani cikkünkben, hoztunk nektek néhány különleges kávézási szokást a világ különböző pontjairól.

Olaszország


Az olaszok az espressot részesítik előnyben, ami egy kis csésze erős, sűrű fekete. Gyakran a pult mellett gyorsan felhörpintik és már mennek is tovább. Az olaszok nagy szerepet játszottak a kávégépek fejlesztésében és elterjesztésében. A ’60-as években ők találták fel azt a gépet, amivel fél perc alatt el lehetett készíteni egy forró feketét.

Franciaország


A franciák a kávét tejesen szeretik, ami mellett hosszan üldögélhetnek, beszélgethetnek és élvezheti az életet. Ennek a csodás kávékülönlegességnek a neve Café au Lait, ami a franciák specialitása. Franciaországban számos újhullámos kávézóval találkozhatunk, ahol újdonságokkal kísérleteznek a tulajdonosok.

Japán


Az 1800-as években Hollandiából került Japánba a kávé, de akkoriban nagy ritkaság számba ment. Az ország vezető szerepet tölt be a kávéfogyasztásban, aminek egyik oka, hogy nagyon népszerűek az úgynevezett dobozos kávék, ami japán találmány. Széles választékban és különböző ízekben találhatóak meg a szigetországban.

Etiópia


A kávé hazájában tradicionális szertartás a kávé fogyasztása. Órákon keresztül készülnek rá, főzik és hagyományok szerint szervírozzák. Szintén nagyon sok kávét fogyasztanak az etióp emberek, a megtermelt bab felét pedig exportálják.

Magyarország


A kávé a török uralom alatt hódított magának teret Magyarországon. Eleinte vándorárusoktól lehetett vásárolni, majd később kávézójellegű vendéglátóegységek kezdtek nyílni Budapesten.

 

A fekete energia fénykorát a kávéházak idején élte, melyek művészek, írók, költők és színészek találkozóhelyei voltak. Napjainkban nagyon sokféle, különböző ízű és minőségű kávét vásárolhatunk. Népszerűek a multinacionális nagyvállalatok boltjai, illetve egyre keresettebbek a városok rejtett zugaiban megtalálható kisebb, „kézműves” kávézók, melyek hangulatukkal és minőségi kávéjukkal csalogatják be a koffeinre vágyó vásárlókat. 

Nektek melyik a kedvencetek? Hosszú vagy rövid, hidegen, melegen? Tejesen, mézzel, tisztán, tejszínnel, sok habbal, kakaóval vagy fahéjjal a tetején, esetleg egy nagy adag likőrrel fogyasztanátok leginkább? Vagy mindegy, csak kávé legyen?

 

A variációk száma lassan tényleg végtelen, és nekünk is van egy receptünk:


Hozzávalók:

  • 1 db 1,5 dl - es margaritás pohár (talpas, Y alakú),
  • 2 cl kávélikőr,
  • 2 cl krémlikőr,
  • 6 cl tejhab,
  • 2 - 3 cl pressókávé

Egy max. 1,5 dl űrtartalmú margaritás (talpas, Y alakú) pohár aljára 2 cl kávélikőr töltünk, melyre bárkanál segítségével 2cl ír krémlikőrt rétegezünk. A kávégép gőzölőjével erős tejhabot készítünk (kb. 6cl), melyet jól összedolgozunk és hasonlóképpen rétegezve pohárba töltünk. Presszókávét készítünk (2-3cl), amit a kiöntőből a tejhab közepére csurgatunk. A tejhab tetején keletkező kávéfoltot a maradék tejhabbal eltüntetjük. A jól elkészített ital 6 rétegben pompázik.


Források: baristaakademia.hu, ineedcoffee.hu, kave-receptek.blogspot.hu, Képek: Pinterest, canva

További híreink
Hajrá 2021!
január 06.
4 perces olvasmány

Ti is szoktatok fogadalmakat tenni újévkor?
Webshopok- miről ismerszik meg az átverés?
február 21.
4 perces olvasmány

Egyre több hazánkban is a webshop, de miről ismerheted meg azokat, ahol eredeti terméket kapsz nehéz munkával megkeresett pénzedért?
Minden, amit a nyelvvizsgáról tudni kell
április 19.
4 perces olvasmány

Egy kis változtatás itt, átalakítás ott, és már nem is lehet követni, hogy hol és hogyan kell nyelvvizsga. Cikkünkből kiderül!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!