Gyakori hibák munkakeresés során

Mi, Meló-Depósok már több mint 20 éve foglalkozunk diákokkal, így elég sok helyzetet megismerhettünk, sok fiatalnak sikerült segítenünk. Viszont, vannak helyzetek, amikor sokkal nehezebb segíteni abban, hogy megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbbet. Erről igyekszünk most egy kis betekintést adni.Nem tudod, mit akarsz


Ha Te sem tudod, mi a célod, más sem fogja helyetted kitalálni. Ha bizonytalannak mutatod magad, akkor egyrészt megbízhatatlannak fognak gondolni, másrészt megkérdőjeleződik a motiváltságod, így valószínűleg egy határozottabb, lelkesebb jelölt fogja megnyerni az adott állást.

 

Mielőtt keresésbe kezdesz, tisztázd magaddal, hogy valóban akarsz-e dolgozni, ha igen, akkor mi jöhet szóba, milyen feltételekkel és egyáltalán van-e elég időd rá!

Csak keresgélsz


Diákként ez leginkább azt jelenti, hogy érdeklődsz munkalehetőségek iránt iskolaszövetkezeteknél és az egyetemen is akár, de nem regisztrálsz a megfelelő felületeken, hogy hívhassanak, ha van munka.

Ha csak nagyjából töltöd ki az adatlapot, esetleg hibásan adod meg az elérhetőségeid, akkor a saját esélyeidet rontod. Minél többet kommunikálsz magadról, minél nagyobb aktivitást mutatsz, annál jobbak lesznek az esélyeid.Túl válogatós vagy


Nem kell mindenféle munkát elvállalni - bár a képességeid fejlesztése miatt érdemes lehet -, ugyanakkor akinek semmi sem elég jó, azt egy idő után nem hívják fel a HR-esek. Ha az álommunkát kergeted, s nem vagy kompromisszumkész, akkor erősen megcsökken a lehetőségek száma.

 

Persze a kitartás meghozhatja gyümölcsét, csak jóval több időbe telik, így mérlegeld a munkavállalással kapcsolatos céljaid, s az alapján hozz döntést!

Nem válogatsz


Igen, ebből is lehet baj.

 

Először is, olvasd el rendesen, mire adod be a jelentkezésed: ne pályázz olyan munkára, amire sem a ráérésed nem jó, sem a szükséges kompetenciáid nincsenek meg hozzá. Ha párszor felkeresnek és kiderül, hogy meg sem nézted a hirdetést, akkor felületesnek fognak gondolni, s néhány ilyen eset után már lehet, nem bajlódnak tovább.Nem elég pöpec a CV-d


Több cikket is írtunk már a jó CV-ről, sőt a legfőbb bakikat is összeszedtünk, így a részletekre most nem térünk ki, de hidd el, érdemes vele időt tölteni, mert sok múlik rajta. Ez az egyik első benyomás, ami kialakul rólad az álláskeresés során, ne spórolj rajta!


Nem tűnsz megbízhatónak


Hidd el, apróságokból is úgy tűnhet a kiválasztást végzőknek, hogy nem vagy elég megbízható. Ilyen például, ha elvállalsz egy alkalmi diákmunkát, de az utolsó pillanatban meggondolod magad, vagy esetleg nem mész el a megbeszélt időpontban a munkavégzés helyszínére, tesztelésre, interjúra.

 

A legtöbb iskolaszövetkezet egy cégcsoport része, ha diákként leszerepelsz, akkor várhatóan főállású munkát sem fognak kínálni neked a későbbiekben. Az állásinterjú kapcsán már összeszedtük, mire figyelj oda, készülj fel ezekből is.Nem megfelelően kommunikálsz a közösségi oldalakon és telefonban


A HR-esek elképzelhető, hogy ránéznek a közösségi médiában történő aktivitásodra. Vigyázz, mit kommunikálsz és milyen fórumokon, nem tudhatod, hol köszön majd vissza – ez persze pozitív dolog is lehet, ha szakmai hozzáértésről ad tanúságot!

 

Ha mobilon hívnak, akkor legyél illedelmes. Amikor tájékoztatnak egy munkáról, akkor a reakciód és a kérdéseid már - egy interjúhoz hasonlóan - képet festenek rólad a munkaerő-szervező számára. A kedvesség jó, de azért tarts határokat!Túl rámenős vagy


Mutass lelkesedést, de ha mégsem Téged választanak, akkor ne legyél túl rámenős. Nyugodtan kérdezd meg, mi volt az oka, hogy nem te lettél a befutó, de ne zaklasd a HR-es, hogy mégis téged válasszon. Járj nyitott szemmel, ragadd meg az adódó lehetőségeket, ami viszont nem a tied, azt engedd el!

Túl magabiztos vagy


Legyél tisztában az erősségeiddel és a fejlesztendő területeiddel, ugyanakkor ne hangsúlyozd túl egyiket sem. A nagy magabiztosság rosszul sülhet el, ha nagyképűnek tűnsz általa. Légy szerény, és kellő mértékben magabiztos is, az is nagy előny lehet, ha beismered a hibáidat is!Most, hogy már tudod, mire kell odafigyelned, csapj bele a lecsóba, válogass aktuálisan elérhető munkáink között!

 

Képek forrása: www.pixabay.com

További híreink
Október hónap Depósa Takács Réka!
november 28.
3 perces olvasmány

Belföldi kirándulóhely tippjeink
július 21.
9 perces olvasmány

Összeszedtünk néhány kedvenc kirándulóhelyet Magyarországon belül - mi már leteszteltük őket, és nyugodt szívvel tudjuk ajánlani. Böngészd át, hátha kedvet kapsz hozzá Te is! ;)
Július hónap dolgozója Szegeden: Vas Benjámin
augusztus 24.
3 perces olvasmány

Benjámin már régóta aktív tagja a depó csapatának, dolgozott már több különböző munkánkon is, most pedig már egy jó ideje raktári kisegítőként tevékenykedik.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!