Így válassza ki a megfelelő HR szolgáltatást a munkaerőhiány leküzdésére

Munkaerő-kölcsönzés, -közvetítés, diákmunka vagy akár ezek kombinációja.


A rátermett munkatársak megtalálása minden cég egyik legfontosabb célkitűzése. Ebben nyújthatnak professzionális segítséget a HR szolgáltató cégek a legnépszerűbb szolgáltatásaikkal, melyek a munkaerő-kölcsönzés, -közvetítés, valamint a diákmunka szervezése. 

A Meló-Depó Iskolaszövetkezet is egy HR cégcsoport tagja, mely így a HR teljes területén, széles spektrumot lefedő szolgáltatásokat tud nyújtani. Az országos érdekeltségű Produkteam Kft. - mely a cégcsoportban a főállású munkavállalók elhelyezésével foglalkozik -  több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik. Tanácsadói gyakran szembesülnek azzal, hogy a megbízó vállalat a kezdetekben nehezen választja ki a számára ideális szolgáltatást. A következőkben a Produkteam Kft. tanácsai alapján bemutatjuk, hogy mikor melyiket érdemes igénybe venni.

Sőt, a három szolgáltatás akár egymás mellett is működhet rugalmasan az adott feladat leghatékonyabb elvégzése érdekében.


Munkaerő-közvetítésre

Önnek akkor van szüksége, ha új kollégát szeretne felvenni hosszú távra saját állományba, de különböző tényezők miatt nehézségekbe ütközik a jelöltek felkutatásában. Ilyen nehézség például, ha a toborzással foglalkozó kollégájának nincsen elég ideje, cégének nincs megfelelő kapacitású HR csapata, vagy általánosságban nagy a munkaerőhiány az adott szakmában. A munkaerő-közvetítést általában sikerdíjas konstrukció keretében veheti igénybe, tehát a HR szolgáltató garanciát vállal a megfelelő új kolléga megtalálására. Így Önnek nem kell több tíz- vagy akár százezer forintot költenie álláshirdetések feladására, melyek önmagukban még nem garantálják az ideális jelölt megtalálását.A munkaerő-kölcsönzés

esetében az alkalmazott a HR szolgáltatóval kerül munkaviszonyba, aki az összes munkaügyi adminisztrációt is elvégzi. A szolgáltatásról ÁFA-s számlát állít ki, ami így költségként leírható. Ez a forma akkor praktikus, ha a cég nem tud saját állományba új kollégákat felvenni pl. létszámstop miatt, vagy nincs megfelelő kapacitású HR osztálya a munkaügyi adminisztrációhoz.


A munkaerő-kölcsönzés előnyös lehet akkor is, ha csak időszakosan szeretne munkatársakat alkalmazni, mert a felmondási idő az általános 30 napról itt 15-re rövidül. Tapasztaljuk továbbá, hogy a munkaerő-kölcsönzést mintegy próbaidőnek is használják, és a cég a megelégedettségének kifejezéseként később átveszi saját állományba a jól teljesítő munkatársakat.A diákmunkát,

így a Meló-Depót ajánljuk Önnek, amennyiben az új munkaerő egyik legfontosabb tényezője a rugalmasság. Kampány jellegű, projektszintű feladatoknál igazán előnyös, hogy a diákok esetében nincs kötelező állásidő, betegszabadság, fizetett ünnep. A diákok rugalmas időbeosztásuknak köszönhetően képesek alkalmazkodni a feladatok mértékéhez: például megoldható, hogy egy munkavállaló egyik héten 40 órát dolgozik, míg a következőn csak 10-et vagy akár semennyit.


A rugalmasságon kívül a diákmunka kiváló megoldás az utánpótlás kinevelésére is. Az egyszerűbb vagy akár összetettebb szakmai feladatokba érdeklődéssel és nagy munkabírással vetik bele magukat a még tanulmányaikat folytatók, akik a diploma megszerzése után akár teljes állású munkatárssá is válhatnak.

Erről a szolgáltatásról is a szolgáltató cég ÁFA-s számlát állít ki partnerének, így az mentesül a gyakornoki foglalkoztatással járó rengeteg adminisztrációs tehertől is. Nem utolsó sorban pedig a diákmunkával csökkentett adóterhek párosulnak, vagyis az Ön költségei is alacsonyabbak maradhatnak a saját állományba vételhez képest.


Legyen szó bármilyen jellegű munkaerőhiányról, e rövid áttekintés hozzájárulhat a helyzet tudatos felméréséhez és az új alkalmazottak gyors és hatékony felkutatásához. Ha HR szolgáltató cég megbízása mellett dönt, a fentiek mérlegesével ezután könnyen választhat a három szolgáltatás közül.

A Produkteam Kft. tanácsadói örömmel adnak választ felmerült kérdéseire és segítik Önt az új kollégák kiválasztásában.

Visszahívást kérek


Képek forrása: freepik


További híreink
Június hónap dolgozója: Szalai Ivett
augusztus 02.
1 perces olvasmány

A júniusi hónap dolgozója címet ezúttal Szalai Ivett nyerte el, akire mindig lehet számítani, ha a munkáról van szó. Beszámolt nekünk arról, hogy...
Wonder Woman filmkritika
június 23.
2 perces olvasmány

Nem vagyok egy DC fan, sőt igazából a Marvel filmek a kedvenceim, ám mikor megláttam a Wonder Woman előzetesét, úgy döntöttem, adok neki egy esélyt...
Szegedi programajánló – 2019 ősz
október 10.
4 perces olvasmány

Szegeden, mint minden évszakban, ősszel is a rendezvények széles arzenálján vehetünk részt
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!