A piramisok csúcsán, innen és túl – Mi az az MLM?

Egyszer volt, hol nem volt, egy nehéz nap estéjén levél érkezik, feladója: Régi ismerős1. Megy a kedves bájcsevej, „de rég találkoztunk, hogy vagy, igen jó /rossz az idő mostanában” s a háttérben meghúzódik a néma meglepődés. Szerencsére nem sokáig, hiszen csakhamar elhangzik a következő sor: „Van egy remek üzleti lehetőségem a számodra, lelkes, szabadság szerető, álmaikat megvalósítani vágyó embereket keresek a csapatomba, én pedig egyből rád gondoltam! Beszéljük meg egy kávé mellett.”

 

A szög tehát kibújt a zsákból, megvan az üzenet oka, s a temérdek hangulatjellel tarkított betűhalmot nézegetve feltámadhat bennünk a gondolat, „megéri-e?”.Miről van szó?


Innentől három irányba folytatódhat a történet, a probléma az, hogy első olvasatra igen hasonlóak.

Piramis

Létezik először is a piramis játéknak nevezett átverés, mely szervezeti felépítéséről kapta a nevét. A személy elkezd árusítani valamit, majd ráveszi B-t és C-t, hogy ők is tegyenek így, cserébe pedig részesülnek a bevételből. B és C elkezd maguk alá embereket keresni és ez így folytatódik, ki tudja meddig.

Ponzi

A másik lehetőség a Ponzi-rendszer, melyben befektetőket csábítanak magukhoz, rendkívül magas profitot ígérve nagyon kicsi, vagy éppen nulla rizikóval. Azért, hogy úgy tűnjön sikeres az üzlet, a régebbi befektetőket az újak pénzéből fizetik ki. Mindkettő illegális, ezért ha kedves ismerősünknek szerencséje van, bűncselekmény helyett csak egy MLM része.

MLM

Az MLM vagy Multi Level Marketing teljesen legális, ajánlói rendszeren alapuló üzleti stratégia, marketing. Felépítése a piramis játékra hajaz, a vevők itt is egyben potenciális alkalmazottak, valamint a Ponziból is vesz át elemeket, lényegében két problémás szülő, látszólag jó útra tért szerelemgyereke is lehetne. Számottevő különbség, hogy míg az illegális esetekben „még” nem létező terméket, szolgáltatást kell eladni, addig az MLM-nél valódi, kézzelfogható dolgokat kell értékesíteni. Ezek kozmetikumoktól kezdve, műanyag edényekig a vitaminokon át bármik lehetnek.

 

Nagyon fontos, hogy tudjuk, mibe is ugrunk bele. Figyelni kell a jelekre és alaposan utána kell nézni a szóban forgó cégnek. A weboldalakat, webshopokat is kritikusan érdemes szemlélni, ugyanis rengeteg a „fake”. Sajnos, ha valami túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, általában nem is az.

Kik csatlakoznak?


Főként nőkre gondolunk, ha MLM cégekről van szó, azonban férfiak is szép számmal jelentkeznek tagoknak. Sőt, vannak szervezetek melyek kifejezetten a férfi közönséget szólítják meg. Mivel annyi különböző organizáció létezik, nemtől, kortól, lakhelytől függetlenül szinte bárkit megkereshetnek.

 

Azonban tipikus jelöltek a fiatal felnőttek, tanulók, illetve az otthon maradt anyukák. Lényegében, akik bizonyos okokból a megszokottnál lazább munkabeosztásra vágynak, és akikre csábítóan hathat az anyagi függetlenség reménye.

Veszélyek


Azonban előfordulhat, hogy olyanokra találnak rá, akik éppen bizonytalan helyzetben vannak s úgy érzik, ezzel a munkahellyel vissza tudják venni az irányítást életük egy szeletén. Ez nagyon könnyen visszásan is elsülhet, több kárt okozva, mint hasznot.

 

Nem mindenkinek lesz hatalmas siker egy-egy MLM cég. Valamennyien hallottunk már olyasvalakiről, aki hatalmas pénzeket kaszált és megváltoztatta az életét, belépése pedig a legjobb dolog volt, ami valaha történhetett vele. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, rengeteg feltételnek kell teljesülnie, vagy éppen hatalmas szerencse szükségeltetik. Nagyrészt azonban a többség számára maximum kiegészítésként szolgálhat, ugyanis amit megkeresnek, a minimálbért sem biztos, hogy eléri.

 

Van, hogy a belépéshez meg kell vásárolni egy kezdő csomagot, ha csak ennek az árát veszítjük el, talán még nincs komoly baj. Azonban, ha olyan rendszer részei vagyunk, melyben minden hónapban meg kell venni, és képtelenek vagyunk az árát visszatermelni, akkor igen kellemetlen pénzpazarlás rabjaivá válhatunk.

 

A termékek árusítása ritkán vezet önmagában jelentős profithoz, ezért következő lépés a magunk alá való beszervezés megkezdése. Kezdetben családtagok, barátok majd volt iskolatársak, ismerősök kerülnek a megkeresési lista tetejére. Ez vezethet a másoktól való elidegenedéshez, több platformon való letiltásokhoz, hiszen meglehet, hogy egyesek zaklatásnak, zavaró tényezőnek fogják fel a megkeresést.Az árusított termékeket is jobban meg kell ismerni. Valóban érnek-e annyit, amennyiért árulják, s ami fontosabb, ne állítson valótlant (pl.: gyógyíthatatlan betegségeket lehet vele kezelni), mert azzal később jogi problémák is felmerülhetnek. Mindig tájékozódjunk és merjünk nemet mondani, ha kell vásárlásra és árusításra is egyaránt.


Végszó

Igaz, hogy nem kevés buktatója lehet, vannak, akik mégis mernek belevágni a dologba. Ha jó kommunikátorok, eltökéltek vagyunk, s nem félünk az elutasítástól, van rá esély, hogy sikert is hozhat számukra a Multi Level Marketing. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie és saját preferenciái alapján választania. Előzetes kutatómunka nélkül azonban, soha ne menjünk bele semmilyen fontos döntésbe, nem számít, ki ajánlja azt nekünk.

Források: YouTube videó: What is an MLM? The History of Multi-Level Marketing; ofe.hu; kairos-figyelo.blog.hu; wikipedia.org;
Képek: unsplash.com

További híreink
Albi vagy koli? – az egyetemisták örök lakhatási dilemmája
szeptember 26.
5 perces olvasmány

Frissen felvett gólya vagy, aki nem tudja mitévő legyen, és hol hajtsa álomra a fejét, amikor éppen nem a kocsmaasztalon teszi ezt? Segítünk a döntésben!
Belföldi kirándulóhely tippjeink
július 21.
9 perces olvasmány

Összeszedtünk néhány kedvenc kirándulóhelyet Magyarországon belül - mi már leteszteltük őket, és nyugodt szívvel tudjuk ajánlani. Böngészd át, hátha kedvet kapsz hozzá Te is! ;)
Így válassza ki a megfelelő HR szolgáltatást a munkaerőhiány leküzdésére
augusztus 27.
4 perces olvasmány

A rátermett munkatársak megtalálása minden cég egyik fontos célkitűzése.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!