Így legyen hasznos a sorozatmaraton!

Egy második nyelv elsajátítása manapság szinte alapkövetelménynek számít. Azonban a „muszáj” kategória helyett érdemes rá úgy tekinteni, mint kulcsra, amely által új világokba léphetünk és tömérdek élménnyel gazdagodhatunk.

 

Az egyes kultúrák megismeréséhez magától értetődően hozzátartozik a nyelvük tanulása, viszont, ha a felszín kapirgálása helyett mélyebb megértésre szeretnénk szert tenni érdemes a tankönyvi leckék mellett a változatos szlengekkel és színes kifejezésekkel teletűzdelt, hétköznapi beszédstílusba is belekóstolni.

 

 Az internetnek hála ehhez nem kell feltétlen más országokba látogatunk, otthon, a kanapén ülve is kényelmesen bővíthetjük ismereteinket. A filmek és sorozatok rendkívül nagy segítséget nyújthatnak a nyelvismeret szintjétől függetlenül mindenkinek, hiszen nincs olyan, hogy ne lehessen még tanulni valamit.

 

Hallani a szavakat, a kiejtést és eltérő szövegkörnyezetben látni őket, nagymértékben hozzájárul a nyelvi készségek elsajátításához.

Ráadás:


A Netflix az egyik leghíresebb platform, melyhez használható egy kifejezetten hozzá kifejlesztett Chrome bővítmény, ami sokatmondóan a Language Learning with Netflix nevet kapta.

 

Ennek segítségével egyszerre két felirattal (anyanyelv és a tanulandó) is nézhetőek a filmek/sorozatok, a szavakra rámenve kiadja az egyéni jelentést, valamint, ha túl gyorsnak találjuk le is lassítható. Ezek csak az alapfunkciók, de még ennél is többet tud ajánlani az alkalmazás, ha egy kicsit jobban megismerjük. Szavakat menthetünk el, színek szerint koordinálhatjuk őket és akár megtekinthetjük egy-egy szó összes előfordulását is az adott műben. Az alapverzió ingyenes, ezért kipróbálni nem árthat.


Ajánlatok:

Angol: The Crown - A korona

Ha valóban az igazi, brit nyelvet szeretnénk elsajátítani, ennél jobb sorozatot keresve se találnánk. A story II.Erzsébet fiatalkorát és uralkodását mutatja be több évadon keresztül. A királyi család privát életébe nyerünk bepillantást, tele belső viszállyal és intrikával. Történelem, dráma, titkok a mesebeli kastély mögött. Egy csésze angol teával és uborkás szendviccsel ajánlva.

Német: Dark

A német gyártású sci-fi thriller nagy népszerűségnek örvend hazáján kívül is. Egy gyermek eltűnése utáni nyomozás alatt több minden kerül a felszínre, mint azt eleinte bárki gondolta volna. Az időutazással foglalkozó történetek nem mindig sülnek el jól, azonban a Dark mesterien vezeti a történetét, magával ragadó pillanatokban pedig garantáltan nem lesz hiány.Spanyol: La Casa de Papel


A professzort és bankrabló bandáját aligha kell bemutatni. A híre nagy, ez pedig nem véletlen. Ami jó, az jó, és ezt el kell ismerni. Még ha egyszer már végig sikerült ülni a négy évadnyi akciódús jelenetet, itt az idő új céllal is megismételni. Ha újra nekiülünk, ezúttal a nyelvtanulás okán, legalább jobban oda tudunk figyelni a beszédre, s talán kevésbé merülünk el a sztori adta izgalmakban.


Francia: Lupin

Aki szereti a bűnügyi történeteket, kifejezetten az elkövetők szempontjából, a bravúros rablásokat és a mindenki előtt egy lépéssel járó főszereplőket, az biztosan nem csalódik majd Lupinban. A sorozat ihletet merít Arséne Lupin, úri betörő történeteiből, így, aki kedvet kap hozzá, a sorozat mellé kiegészítheti nyelvtanulási repertoárját a róla szóló könyvek elolvasásával is.+


Mindezeken kívül, azok számára, akik esetleg az HBO-t preferálják, a németesek számára a Babylon Berlint, az olaszosoknak pedig a Briliáns Barátnőm című sorozatot lehet ajánlani, mindkettő megéri a megtekintést.

 

Popcornt elő, jó tanulást és kellemes szórakozást!


Források: hvg.hu; blog.frissdiplomas.hu;YotuTube: Kálmán Tamás videói; Képek: unsplash.com

További híreink
Filmajánló borús, őszi napokra
október 07.
3 perces olvasmány

Összegyűjtöttük a legizgalmasabb őszi premiereket, hogy megkönnyítsük a választást.
Hasznos applikációk a fesztiválozásra
június 30.
2 perces olvasmány

Mielőtt elindulsz, ezeket mindenképpen töltsd le!
Divat, fotók és egy legendás királynő - 5 szegedi tárlat, amit érdemes megnézni
november 02.
5 perces olvasmány

Szegedi tárlatok az ősz folyamán, programok a hűvös napokra
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!