Divat, fotók és egy legendás királynő - 5 szegedi tárlat, amit érdemes megnézni

Több, Pestről érkezett tárlat Szegeden is megtekinthetővé vált, de új kiállítások is érkeztek a városban. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk pár érdekesnek ígérkező tárlatot, ami jó program lehet a hideg őszi napokra.Sisi – Királyné feketén-fehéren

A „magyarok királynéja”, azaz Sisi életéről nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat célja bemutatni Erzsébet királyné mindennapjait, életének fontos szereplőit és eseményeit, illetve a halála körülményeit. A kiállításon az a ruhaderék is látható, amelyben 1898-ban merénylet áldozata lett. A királynét egy élesre hegyezett reszelővel szívtájékon szúrták, de a sérülést nem vették észre azonnal, mivel a királyné a szoros fűzője miatt nem érezte azt. Kezdetben azt hitték, hogy a támadó csak Sisi óráját akarta ellopni és Erzsébet királyné csak később, egy hajó fedélzetén lett rosszul. Bár orvosi kezelés alá került, de életét már nem tudták megmenteni. A feljegyzések szerint életének utolsó mondata magyarul hangzott el: „Mi történt velem?”

A kiállítás 2021. december 31-ig látogatható.

Horizont

A kortárs hazai képzőművészet reprezentációja a Horizont tárlat, ahol a fiatal, középkorú és idősebb képzőművészek alkotásai is láthatóak. Ezzel a szegedi kiállítás szinte a magyar képzőművészet ünnepének is tekinthető a MAOE (Magyar Művészek Országos Egyesülete) szervezésében.

A mintegy 600 alkotó művében különböző művészeti ágak és stílusok keverednek egymással, a tárlat 2021. november 14-ig látogatható a REÖK-palotában.

Bagossy Levente – Színház Térhódítás

A Jászai Mari- és Hevesi Sándor-díjas díszlettervező több, mint ötven színházi produkcióhoz tervezett díszletet harmincéves pályafutása alatt. A kiállításon ezek közül majdnem húsz, válogatott makettet tekinthetnek meg a látogatók a REÖK-palotában.

A makettek és a kellékek révén az érdeklődők elrepülhetnek a Vígszínház, a Thália Színház de akár a Pécsi Nemzeti Színház falai közé, illetve két, szegedi előadás díszlete is látható a tárlaton. A kiállítás apropója a Szegedi Nemzeti Színház „Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog” című produkciója, amihez szintén Bagossy Levente tervezte a hátteret. A makettek rendkívül részletgazdagok, amivel gyakorlatilag képzőművészeti alkotásokká válnak. Látható többek között a Carmen, a Don Giovanni és a Függöny fel produkciók kicsinyített mása is. A kiállítás 2021. november 14-ig várja a látogatókat.

Rotschild Klára – Divatkirálynő a vasfüggöny mögött

A legendás divattervező életéről és munkásságáról a Fekete házban készült tárlat. Rotschild Klára ruhakölteményei mellett egy arany karkötőt is megtekinthetnek a látogatók, melyet a tervező állítása szerint Faruk egyiptomi királytól kapott ajándékba. A tárgyak mellett pályafutásával és mindennapjaival is meg lehet ismerkedni.

Magyarországon sok évtizeden át Rotschild Klára jelentette a divatot, szalonjába a legmagasabb rangú állami vezetők és politikusok feleségei jártak. Ő álmodta meg többek között Horthy Miklós feleségének menyasszonyi ruháját, de az egyiptomi király, vagy a perzsa sah is a vásárlói között volt. A ’divatkirálynő’ néven is emlegetett Klára a vasfüggöny mögött is folytatta munkásságát, az állami Különlegességi Női Ruhaszalon művészeti vezetőjeként. Ekkoriban Kádár János felesége is hordott tőle ruhákat – ezek közül is kiállítottak egy kosztümöt a Fekete ház emeletén. Összesen 21 ruhadarab látható, az archív divatbemutató részletek és visszaemlékező interjúk mellett.  

A látogatók 2021. december 31-ig láthatják a kiállítást.

A bomlás virágai – fejezetek a Hórusz Archívumból

Kardos Sándor operatőr fotográfiai gyűjteményéből szintén a Fekete házban nyílt kiállítás. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr privát fotógyűjteményből rendezett tárlaton 50 kép látható. Az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjasa amatőr fényképgyűjtőként kezdte, a kollekció viszont az évek alatt milliós nagyságú lett.

„Az amatőrök kezén milliószámra készülnek fotográfiák, remekmű születhet anélkül is, hogy ezt akár a fotós, akár a képen szereplő ember észrevenné. A kiválasztás szempontjából pedig közömbös, hogy a mögöttes tartalom felismerése az exponálás előtt vagy után, esetleg évtizedekkel később jött létre.” – mondta az operatőr.

A tárlaton látható fotók egyik leggyakoribb alkotóeleme a hiba, akár egy tévedés akár rongálódás miatt. De olyan képek is vannak, ahol az alkotók utólag cenzúráztak, például kivágtak, letakartak vagy átsatíroztak egy régi szerelmest.

Az érdeklődők 2021. december 31-ig nézhetik meg a képeket.

Források: moramuzeum.hu, szinhaz.online.hu, szegeder.hu; Képek forrása: Canva.com


További híreink
THE EMPLOYEE OF THE MONTH - Ibrahim Alaa Eldin
március 11.
1 perces olvasmány

The employee of the month in February is Ibrahim Alaa Eldin. He is doing his job very well and our project managers can always count on his cooperation and work.
Időspórolási technikák a gyakorlatban
november 23.
5 perces olvasmány

…és az én-idő jelentősége és hatása a környezetünkben.
Állásinterjú angolul – Practice makes perfect!
augusztus 24.
6 perces olvasmány

Állásinterjú angolul – Practice makes perfect!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!