Gazdálkodj okosan! - Hogyan érdemes beosztani a fizetésünket?

Gyerekkorban sokunk kedvenc játéka volt a Monopoly, azonban ahogy telik az idő és játékpénz helyett saját keresetünkkel próbálunk zsonglőrködni a világban, akkor hamar megtanuljuk, hogy a pénz és a befektetések kérdése nem csak a családi játékestét képes vitába dönteni.
Szabjunk határokat!

Ha úgy érezzük nem jövünk ki a pénzünkből, illetve szeretnénk megtakarítani valamennyit, a legjobb dolog, amit tehetünk az az, ha meghatározunk magunknak egy havi keretet, mely által képesek leszünk kézben tartani a pénzügyeinket. Egy jól belőtt költségvetés segítségével ahelyett, hogy folyamatosan megkötve éreznénk magunkat, szégyenkezve minden meggondolatlan impulzusból hozott döntés miatt, felszabadításként hathat, hogy mindig pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy hogyan állunk a pénzügyeinkkel és mit engedhetünk meg magunknak. Sem a már elköltött, sem a még elköltésre hivatott forintok nem okoznak majd többé fejfájást!

Nézzünk szembe önmagunkkal!

Mint a legtöbb feladatot, itt is kutatómunkával kell kezdenünk. Vizsgáljuk meg a banki adatainkat, előzetes kiadásainkat. Ez egy nagyon fontos lépés, hiszen a megismert sémák alapján tudjuk majd belőni a számunkra legelőnyösebb költségvetés összegét. Nem jó, ha csak úgy találomra eltervezzük, hogy például havonta 5000 Ft-ból majd kihozzuk az élelmiszer vásárlást, mert az úgy jól hangzik, valójában viszont 10 000 Ft alatt ritkán jön össze a dolog. Legyenek reális elképzeléseink! Ehhez pedig tényekre van szükségünk. A banki adatok meglehet kevésnek bizonyulnak önmagukban, ezért érdemes lehet a büdzsénk megtervezése előtt legalább egy hónapig nyomon követni, feljegyezni, hogy mire és mennyit is költünk valójában. 
Bármit lehet, de nem mindent!

Következő lépésként határozzuk meg, hogy mik a legfontosabb kiadásaink. A kötelező fizetni valók mindenképpen ide tartoznak, például a számlák, lakbér, törlesztések, benzin, ezeket különítsük el egy halmazba. Mindenekelőtt az előbb említettek legyenek lerendezve. Ha kell, vagy van rá lehetőségünk, hogy egyből levonják a számlánkról a kellő összegeket, akkor vegyük ezt igénybe, így sosem leszünk elmaradásban.

Következik az élelmiszerek és egyéb létfontosságú árucikkek csoportjai, végül pedig az egyéb, „nem fontos”, de így is, úgy is bekövetkező kiadások, mint például kávézás a barátokkal, mozi, új ruha és társai. Próbáljunk ezekre meghatározni egy olyan összeget, amelyhez képesek leszünk tartani magunkat, ha bizonyos kategóriákra túl keveset szánunk, könnyen átléphetjük őket, ami csalódáshoz vezethet és úgy gondolhatjuk, „ez nem megy, feladom!”.

Improvise, adapt, overcome!

Kicsi a lehetősége annak, hogy rögtön, minden probléma nélkül alkalmazkodni tudunk majd az új rendszerhez, az életünk pedig egyből jobbra fordul majd. Ha túlléptük a keretünket, határozzunk meg egy újat, számoljunk és osszunk újra! Ha egy módszer nem vált be, próbáljunk ki egy másikat! Lehet, hogy nem elég fejben, naplóban vagy excel táblázatban levezetnünk a költségeinket, ebben az esetben megpróbálhatjuk kiborítékozni az összegeket, így biztosan nem tudunk többet költeni, mint amennyit eredetileg terveztünk. Használhatunk alkalmazásokat, amelyek elvégzik helyettünk a csoportosításokat, számításokat. Merjünk újratervezni! Ha egy megoldás nem válik be, keressünk másikat!
Tekintsünk előre!

Ha tehetjük, érdemes figyelni arra, hogy valamennyit félre is tudjunk tenni a hónap végén. Az élet kiszámíthatatlan, bármikor elromolhat valami, érhet bennünket valamilyen baj, illetve a munkahelyünk sem biztos, hogy nem szűnik meg egyik napról a másikra. Sajnos ezekre az esetekre is gondolnunk kell, ilyenkor pedig jól jön, ha van némi félre rakott pénzünk, ami rendelkezésünkre áll, ha a szükség úgy hozza.

Lényeges, hogy meggondoltan kalkuláljunk. Mindig lesznek olyan dolgok, amikre egyes időszakokban többet kell költeni, mint máskor. Télen például a fűtés, nyáron a légkondi, illetve ünnepek idején az ajándékok. Ezeket a kis extrákat próbáljuk felkészülten kezelni, számoljuk őket a költségvetésünkbe.

A felismerés nem egyenlő az elfogadással!

Alapvetően fontos, hogy ne kapcsoljunk morális értékeket a vásárlásainkhoz. Nincs eredendően jó vagy rossz választás, maximum meggondolatlan. Ha bűntudatunk van, rosszul érezzük magunkat egy-egy hirtelen döntés után, az nem segít rajtunk hosszú távon. Helyette, ha úgy érezzük hibát követtünk el, gondolkodjunk el rajta, reflektáljunk önmagunkra és a jövőben próbáljunk meg ellenkező módon cselekedni! Tanuljunk a negatív tapasztalatainkból! Stressz hatására rengetegen költekeznek túl, nem vagyunk egyedül, ha ilyen helyzetbe kerülünk, csak az számít, hogy a jövőben helyesen kezeljük a hasonló helyzeteket!
Tudni kell megbecsülni azt, amink van

A „nem hasznos”, nem létfontosságú, de minket boldoggá tevő dolgoktól pedig nem kell örökre elbúcsúzni! Fontos, hogy ne költsünk olyasmire, amit nem tudunk megfizetni, de ha módunkban áll, ne fosszuk meg magunkat olyasmiktől, amik boldoggá tehetnek bennünket. Ha fizetünk valamiért, és később megbecsüléssel tudunk visszagondolni rá, akkor nincs okunk rosszul érezni magunkat! Ez lehet bármi, egy imádott pulóvertől kezdve egy finom süteményen keresztül, egy pihentető nyaralásig bármi. Nem csak túlélni kell, élni is.

Ne féljünk a változástól!

Ha mégis folyamatosan több folyik ki a kasszából, mint be, meglehet, hogy ideje változtatnunk a körülményeinken. Visszavágni a költségeinkből is csak ideig-óráig lehet, hiszen egy ponton túl nem tudjuk azokat hova csökkenteni. Érdemes lehet új álláslehetőség után nézni, esetleg mellékállásokban gondolkodnunk.

Évente ajánlott átnéznünk a kialakított büdzsénket, és amennyiben szükséges, új stratégiát kell kidolgoznunk. A pénzügyi helyzetünk valószínű, hogy lényeges változásokon megy át, egyrészt saját életszituációnkhoz igazodva, másrészt pedig a befolyásunkon kívül eső események is nagyban átalakítják azt, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell ezekhez.

Forrás: youtube.com, Képek forrása: unsplash.com


További híreink
Vizsgaidőszak zárás: bulizz okosan!
február 01.
3 perces olvasmány

Most már mindenki túlvan a vizsgákon – remélhetőleg pozitív végkimenetellel –, és ezt illik jó alaposan megünnepelni!
Az előző hónap Depósa nem más, mint Dobos Elizabet!
június 29.
2 perces olvasmány

Az előző hónap Depósa nem más, mint Dobos Elizabet!
Tagságérvényesítés 2021/22 II. félév
február 14.
4 perces olvasmány

Azért, hogy a 2021/22-es tanévben/ II. félévben is dolgozhass Meló-Depós diákként, nagyon fontos, hogy ne felejtsd el, érvényesíteni a tagságodat!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!