A siker kulcsa sokszor az időbeosztás

Mi a közös a Pomodoro szóban, a youtuberekben és egy naplóban?
Mindegyik segíthet tudatosan gazdálkodni az idővel, hogy ne álljon az egész élet halogatások sorozatából!

Hiába van hajnal három, az asztalon kávé, az ember szeme ég a laptop fényétől, de a vizsgáig már csak pár óra, és még az anyag felénél sem jár. Ilyen az, mikor valaki szeret halogatni. Szerencsére már léteznek olyan praktikák, amik a legnagyobb halogatóművészeket is munkára ösztönözhetik a rohamosan közeledő határidőn kívül is. Ezekből hoztunk most nektek néhányat!

Pomodoro

Ennek a technikának a lényege a strukturált időbeosztás, amikor egy adott ideig fókuszálod a figyelmed (ez lehet 20perc, 45 de akár másfél óra is), amit aztán egy rövidebb, 10-15 perces szünet követ. Nem kell az időre figyelni, mert a YouTube lejátszási lista vagy a Spotify összeállítás számol magában és jelez amikor szünetet kell tartani, vagy éppen itt az ideje visszatérni a munkához. Így az ember rá van kényszerítve a tanulásra, és bármennyire szenvedjen is, tudja, hogy hamarosan jön a várva várt hang és megpihenhet egy kicsit.Tanuló társ a YouTube-on

A pomodoro technika továbbfejlesztése, mikor különböző influenszerek leülnek a kamera elé (vagy mögé) és elkezdenek tanulni. Ez a tartalom, a bekapcsolódó nézők pedig velük együtt tanulják a saját anyagukat és úgy érzik, nincsenek egyedül a kínban. Merve, Abao Tokióban és TheStrive Studies csak pár példa a rengeteg youtuber közül, akik hol zenével, hol zene nélkül igyekeznek rendszert vinni a követőik életébe. Az élő közvetítés másik pozitív hatása, hogy a kommentelők rendszeresen bíztatják egymást és létrehozhatnak külön tanulószobákat, de aki nem érzi magát ennyire szociálisnak annak is jó érzés lehet, hogy a föld minden pontjáról tanulnak éppen vele egyszerre. Sokan beírják, hogy mit tanulnak, honnan kapcsolódtak be és épp hány óra van náluk.Amire nem kell idő, csináljuk meg azonnal

Ha egy email megvan 5 perc alatt, ne szenvedjünk rajta napokat. A hosszas halogatás mindig stresszeli az emberi szervezetet, így legalább azon ne feszengjük, amin gyorsan túl lehet esni. Érdemes ezekkel kezdeni, így rövid idő alatt úgy érezhetjük, sok dolgot tettünk és lesz motivációnk folytatni a nagyobb tennivalókat.Heti és napi terv

Ne egy falatra akarjunk megenni egy elefántnyi anyagot, kezdjük kis lépésekben. Ha vizsgára tanulunk, osszuk el a tananyagot a hátralévő napokra, és tartsuk magunkat a tervünkhöz. Munkáknál ugyanígy, még ha csak egy napunk is van befejezni valamit, gondoljuk végig, mikor fogunk pihenni, kit lehet felhívni délelőtt, hova lehet menni délután. Így nem csak hatékonyabbak leszünk, de nyugodtabbak is, hiszen a kis lépések végül egy kész munkához vezetnek majd, amin nem kell stresszelnünk. Nem utolsó sorban pedig jó érzés sorra kihúzni a teendőket a papírról az elvégzésük után, mert megerősít abban, hogy az adott nap igazán produktívan telt.

A heti tervnek is hasonló a lényege, szimplán 24 óra helyett a teljes hetünkre oszthatjuk el a teendőket. Persze ezeknek mind feltétele, hogy tartsuk magunkat az előre meghatározott tervhez, máskülönben semmi értelme. Nyelvtanulásnál például meghatározhatunk napi időtartalmakat, amit a nyelvvel akarunk tölteni, mondjuk egy teljes óra. Ez az elején nehéz lesz, de egy-két hét után átáll az agyunk és nem csak megszokjuk a rutint, de egyenesen élvezni fogjuk a fejlődést és az új ismeretek magunkba szívását.A zavaró tényezők hátráltatnak

Van, akinek a könyvespolcán figyelő olvasatlan könyvek, van akinek a telefonja, másnak a macskája vonja el a figyelmét, de a végeredmény így is úgy is ugyan az: nem a feladatára koncentrál. Találjunk egy helyet a környezetünkben, ahol nincsenek zavaró tényezők (akár alakítsunk ki erre egy külön szobát), halkítsuk le a telefonunkat és így kezdjünk el dolgozni. A zene is segíthet fókuszálni, de ha ének is van benne félő, a fejünk majd a dalszövegre koncentrál a feladat helyett.
Írjunk naplót!

Ódivatú szokásnak tűnhet, de a naplóírás valójában a mai napig hasznos tevékenység. Nem csak azért, mert az emlékeink materiálissá válnak és visszakereshetőek lesznek, hanem azért is, mert így szembenézünk az adott nap tetteivel és rögtön elkezdünk azon gondolkodni, mit szeretnénk holnap. Ha nem ütközik az ember szemébe, könnyen elmismásolja a feladatait, de ha le kell írnia, hogy mit csinált, és ez kimerül a pizzarendelés, sörpong és alvás hármasában, a következő nap már produktívabb lesz.
Pihenjünk

A munka mellett a pihenés is fontos, mert csak így tudunk igazán hatékonyan és energikusan dolgozni. Az agyunk mozgás és alvás nélkül nem működik rendesen, így fontos, hogy aludjunk eleget, mozogjunk többször egy héten és ne akarjunk szünet nélkül több órát áttanulni. Óránként érdemes 10 perc szünetet tartani, akár egy cigi, akár egy pohár víz erejéig.

Képek forrása: canva.com



További híreink
Színházi ajánló – ezeket az előadásokat ne hagyd ki az évadban!
március 26.
4 perces olvasmány

Március 27-én ünnepeljük a Színházi Világnapot.
Egészségügyi problémák és azok ellenszerei az irodai környezetben
március 10.
3 perces olvasmány

Nagy lehet az esélye, hogy a folytonos, elmélyült irodai munka közepette, bele sem gondolunk, hogy milyen veszélyei, az egészségre káros hatásai lehetnek a nem helyes munkavégzésnek.
THE EMPLOYEE OF THE MONTH - Ibrahim Alaa Eldin
március 11.
1 perces olvasmány

The employee of the month in February is Ibrahim Alaa Eldin. He is doing his job very well and our project managers can always count on his cooperation and work.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!