A nonverbális kommunikáció fontossága egy interjú során/munkahelyen/meetingen

A nonverbális kommunikáció fogalma nagy eséllyel senki számára sem ismeretlen, hiszen már az általános iskolai tanulmányaitok során találkozhattatok vele, illetve a mindennapi társas interakcióink során is előszeretettel alkalmazzuk őket, függetlenül attól, hogy a használatuk tudatában vagyunk-e vagy sem. A biztonság kedvéért nagy vonalakban összefoglaltuk nektek, hogy mi is az: ide sorolunk minden olyan kommunikációs formát, amelyet nem nyelvi úton, azaz nem beszéd által teszünk (pl.: mimika, testbeszéd, térköz, különböző mozgásos kommunikációs elemek, de a megjelenés, kinézet is fontos szereppel bír). A verbális kommunikáció mellett ugyanolyan hangsúlyt kell fektetni arra is, hogy milyen a testtartásotok, hogyan és hova teszitek a kezeteket, de még arra is, hogy milyen öltözetben jelentek meg. Ebben a cikkben elhoztunk nektek pár tippet, hogy mire és miért érdemes odafigyelni egy interjún, meetingen, vagy éppen a munkahelyeteken.

A nonverbális kommunikáció fontosságának miértje nem kell, hogy nagy fejfájást okozzon, hiszen gondolj csak bele: ezek segítségével tudjuk kezelni a társas helyzeteket, közölni az érzelmi állapotunkat, bemutatni az attitűdünk egy helyzettel kapcsolatban, valamint bemutatni azt, hogy kik is vagyunk. 

Ahhoz, hogy könnyedén szemléltessük, hogy pontosan miről van szó, vegyünk egy nagyon egyszerű példát: állásinterjú.

Megjelenés

Ezen esetben mindenképpen a megjelenéssel, a külsővel kell kezdeni a szemléltetést, hiszen az egyik legfontosabb árulkodó jel lehet. Amennyiben egy szakadt farmerben, vasalatlan, és csak ímmel-ámmal begyűrt inggel mész el egy interjúra, akkor valószínűleg pont az ellenkezőjét fogod elérni, mint amit feltételezhetően szeretnél. Valószínűleg ez lesz az első, amely véleményt alakíthat ki a partneredben. Gondolj csak arra, ha megtalálod az arany középutat a túl és a nem elég elegáns között, akkor sokkal pozitívabb benyomást tudsz tenni a leendő főnöködben, felettesedben.

Kézfogás

Minden esetben törekedj a kölcsönösen egyenlő partneri viszony kialakítására, tehát semmiképpen ne domináld túl a partnered!  Ne szoríts rá a másik kezére, de ne is legyen túl gyengéd, hiszen míg a korábbi esetben a dominanciát, addig az utóbbiban az alárendeltséged fejezheted ki.

Karok

Igyekezz elkerülni a karba tett kezeket, hiszen a partnered nagy eséllyel fogja úgy értelmezni az üzeneted, és fog rád úgy gondolni, mint egy félénk, zárkózott emberre, aki védelmezni igyekszik magát az adott szituációtól, de sok esetben értelmezhető az érdeklődés hiányaként is. Ehelyett ülj tárt karokkal, ezzel kifejezheted a nyitottságodat a partnered felé, valamint az érdeklődésed az általa elhangzott információk irányába.

Kezek

Törekedj arra, hogy ne lógasd a kezeidet, hiszen automatikusan odavonja a partnered tekintetét, illetve a testtartásodnak sem tesz túl jót. Ezentúl, ne tarts semmilyen tárgyat a kezedben vagy az öledben, hiszen hajlamosak vagyunk játszani velük, ami egyrészt eltereli mind a te, mind a partnered figyelmét az igazán lényeges dolgokról, másrészt könnyedén láthatóvá teszi az idegességedet.

Arc

Amennyiben piszkálod a hajad, a füled, az orrod vagy az arcod egyéb területeit, azt a partnered a hazugsággal, illetve az információk elhallgatásával, bizonytalansággal hozhatják összefüggésbe. Emellett, mindenképpen fektess nagy hangsúlyt a mimikádra is, esetleg a mimikád kontrollására, hiszen nem fest rólad túl pozitív képet az, ha esetlegesen fapofával ülsz végig egy meghallgatást, interjút.

Gesztikuláció

Figyelj oda, hogy ne gesztikulálj túl hevesen, figyelj a karmozgásra, és igyekezz ne túl magasra vinni. Ha teheted, akkor tartsd a mellkasod és a hasad között, hiszen ezzel elősegítheted a bizalom kiépítését, valamint nyomatékosíthatod a mondanivalódat.

Térköz

Kerüld el, hogy a másik személyes terébe menj. Tarts megfelelő távolságot, amelyet az interjú egésze alatt figyelemmel kísérsz. Amennyiben túl sokat fészkelődsz, azt üzenheted a partnered irányába, hogy ideges vagy, nem érzed magad komfortosan, amely nagy eséllyel az ő hangulatára, komfortérzetére, kommunikációjára is hatással bírhat.

Reméljük, hogy tanácsaink hasznos információkkal szolgáltak számotokra, további használatukhoz minél nagyobb sikereket kívánunk!

Forrás: sarkanyanita.hu Képforrás: freepik.hu
Írta: Kis Zoltán


További híreink
Ezeket a társasjátékokat vidd magaddal a partira:
február 16.
3 perces olvasmány

Imádod a társasjátékokat, de a meglévőket már unod, és szívesen vinnél valami újat a baráti/családi összejövetelre? Összeszedtük erre az esetre pár kedvenc társasjátékunkat,
Foci: Bajnokok Ligája elődöntő
május 09.
4 perces olvasmány

Aki nem látta a mérkőzéseket most gyorsan felzárkózhat, hiszen összefoglaltuk a meccseket!
Karriertervezés az egyetemi évek alatt
március 01.
6 perces olvasmány

A gimiben sikeresen választottál egy egyetemi szakot, optimális esetben olyat, ami érdekelt is, viszont az egyetem alatt felmerül a kérdés....
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!