Mire jó a gap year?

A gap year az Egyesült Államokból terjedt el, de napjainkban már Európában is egyre nagyon ismertségre tesz számot az ötlet a fiatalok körében. Az elképzelés lényege, hogy a gimnáziumot befejező diák a ballagás után nem egyetemre vagy főiskolára megy rögtön, hanem egy, vagy akár néhány, évet tanulás helyett valami mással tölt.

Sokak számára a gap year a tanulásról szól. Vannak, akiket az utolsó éves tesztjei alapján nem vesznek fel az általuk választott felsőoktatási intézménybe, ezért nem jelentkeznek máshova, hanem inkább egy évet tanulással töltenek és újraírják a szükséges teszteket abban a reményben, hogy ezúttal felvegyék őket. Mások újragondolják a jelentkezést, és más tárgyakat tanulnak, majd máshova jelentkeznek. Egy nyelvvizsga vagy hasonló plusz képességek megszerzésére és fejlesztésére is jól fel lehet használni ezt az évet.

Akiket nem vesznek fel államilag támogatott helyre, esetleg nem kapnak annyi ösztöndíjat, amennyiből meg tudnának élni, gyakran kihagynak egy évet, hogy dolgozzanak. Ha ezalatt a családjukkal élnek, sokat tudnak spórolni, amit a gap year után a tanulmányaikra tudnak fordítani.
Az egyik leggyakoribb elfoglaltság, amivel sokan töltik a gap year-t, az utazás, gyakran önkénteskedéssel egybekötve. Önkéntesekre mindig szükség van, és számtalan szervezet direkt fiatalok igényeire specializálódott, ezzel is segítve őket, hogy a gap year-t egy számukra fontos ügyet segítve tudják eltölteni. Az önkéntes munkáért cserébe helyenként szállást adnak, így ha nem is keres pénzt az illető, viszonylag olcsón tölthet el hónapokat egy másik országban. Az önkéntesség jó módja az önmegismerésnek is, hiszen különböző feladatokat végezve felmérhetjük, hogy mi az, ami érdekel, esetleg jobban elmélyülnénk benne. Például, ha valaki gyerekeknek segít iskolai feladatokkal vagy tanulással, felfedezheti a tanári ambícióit, és hazatérve tovább tud haladni ilyen irányú tanulmányokkal. Ha valakit a környezetvédelem vagy a természet érdekel inkább, akkor is számtalan szervezetet választhat, ahol mindig jól jön néhány segítő kéz.

Természetesen utazni anélkül is lehet, hogy valaki önként vagy fizetésért dolgozna. Vannak, akik zarándokutakat teljesítenek, mint például a Camino de Santiago, mások óceánjáró hajókkal utaznak, esetleg körbevonatozzák Európát. Az utazás és a turistáskodás természetesen sokat segít a helyi életmód, nevezetességek és kultúra megsimerésében, de önmagáról is sokat tanulhat az utazó. Egy egyszemélyes utazás során természetesen találkozunk másokkal, de nincs állandó társaságunk, így sok időnk van elmélyülni a saját gondolatainkban. A zarándoklatot sokan meditációs tevékenyésgnek élik meg. Nem feltétlenül vallásos célból választják ezeket a helyszíneket, sokakat a praktikusság vezet, hiszen az évszázadok óta működő zarándokutak mentén jól kiépült infrastruktúra segíti az utazókat. A helyiekkel és más utazókkal megismerkedve pedig lehet tippeket, történeteket megosztani, és új barátságokat kötni, amikre otthon maradva nem is gondolna az ember. Az ilyen utazások elfogadóbbá és nyitottabbá is tehetik a turistát, hiszen számára kisebb-nagyobb mértékben ismeretlen, akár szokatlan kultúrákkal találkozik. Ha ezeket megismerjük, és nem elítéljük, az egy olyan mentalitást ad, amit hazatérve is megtartunk és a környezetünkre is átragaszthatunk. Az utazásnak számtalan előnye van bárkire, az élete bármely szakaszában, azonban ebben az élethelyzetben különösen hasznos. Az ön-és mások megismerése sokat segíthet abban, hogy a gap year.t utazással eltöltő személy döntéseket hozzon a jövőjével kapcsolatban. 
A korábbi bekezdések többnyire új ötletek kialakításáról szóltak, de fontos arról is szót ejteni, amikor valakinek már van egy saját ötlete. Ez az ötlet lehet egy startup alapkoncepciója, esetleg egy könyv kezdődő történetszálai vagy egy hobbi, amiben az egyén már korábban is sikeres volt, valamilyen sport vagy hangszer például. Egy gap year jó lehetőség arra, hogy az iskolai tevékenységek és tanulás helyett ebbe az ötletbe fektesse valaki az idejét és energiáját. Van, hogy egy ilyen hobbi csak hobbi marad, de sokak képesek sikerre vinni az ötletüket, és profit képessé tenni. A közösségi média és újfajta média megjelenésével sok kreatív ember indít saját youtube csatonát, podcastot, esetleg blogot, ami idővel jövedelmezővé válik, így ők nem tovább tanulnak a gap year után, hanem a saját vállalkozásukon dolgoznak tovább. Ha valaki nem jár ilyen sikerrel, esetleg rájön, hogy ez mégsem az ő útja, egy kihagyott év után még mindig visszatérhet akár a tanuláshoz, vagy hagyományosabb munkát is vállalhat minden akadály nélkül. 
Szerencsére a modern technológia és a társadalom átalakulása már lehetővé teszi, hogy szünetet tartsunk a hagyományosan elfogadott életútban, és legalább erre az egy évre kalandokat keressünk, és kipróbáljuk az ötleteinket. 

Forrás: youtube.com Képek forrása: freepik.com
Írta: Csóka Anna


További híreink
Július hónap dolgozója Szegeden: Karvák Beatrix
augusztus 07.
2 perces olvasmány

A júliusi hónap dolgozójának Szegeden Karvák Beatrixot választottuk, aki régóta kiváló munkát végez éttermi kisegítőként a Meló-Depó szervezésében.
Miért jó fizikai diákmunkát vállalni?
szeptember 10.
4 perces olvasmány

A fizikai munka olyan munka, amely leginkább az állóképességünket veszi igénybe.
Forró italok hidegebb napokra - avagy mivel melegítsük fel a lelkünket?
december 06.
5 perces olvasmány

Hogy milyen italokkal tudod tested és lelked is kényeztetni? Mutatjuk!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!