Tévedni emberi dolog, szakot váltani bátor

Bizonyára már érezted úgy az egyetemi képzéseddel kapcsolatban, hogy rosszul döntöttél, amikor erre a szakra jelentkeztél. Sokunkkal megesik ez, és ilyenkor nem tudjuk, hogy mitévők is legyünk. A bizonytalanság eloszlatásához hoztunk neked pár megfontolandó tanácsot, és gyakorlati tippet a szakváltáshoz.

Az önmagunkban vagy a választott képzésben való kételkedés természetes. Pláne gólyaként nagyon nehéz elsajátítani az új tanulási metódusokat, és beilleszkedni egy teljesen új, idegen környezetbe. A kezdeti nehézségek azonban nem feltétlen jelentik azt, hogy nem vagy jó helyen. Az első egy-két egyetemi félévre amúgy is az alapozó tárgyak oktatása a jellemző, amikről sokszor úgy tűnhet, mintha semmi közük nem lenne az aktuális szakirányhoz. Ha viszont biztos vagy abban, hogy mi szeretnél lenni a jövőben, akkor megéri ”végigszenvedni” akár ezt az első pár félévet. Hiszen utána specifikusabban tanulhatod majd azt, ami tényleg foglalkoztat.


Ellenben akkor már más a helyzet, ha folyamatosan motiváltalan vagy, a jegyeid pedig elindultak a lejtőn. Ennek egyik oka az lehet, hogy nem igazán tudod, hogy mi érdekel, és erre a képzésre is csak úgy ráböktél, hogy hátha jó lesz neked. A másik, hogy nagyon határozott céllal indultál neki az egyetemnek, de időközben rájöttél, hogy nem a saját utad járod. Ilyenkor valóban érdemes fontolóra venni a szakváltás lehetőségét, de fontos, hogy ne cselekedj elhamarkodottan. Mielőtt meghozod a döntést, mindenképp beszélj szaktársakkal, akár felsőbb évesekkel, végzettekkel, akiknek már jobb a rálátásuk a képzésre és a szakmára egyaránt. Továbbá hasznos lehet egy karriertanácsadóval is egyeztetni a lehetséges jövőképről, ráadásul ilyen szakembereket nagy valószínűséggel az egyetemed is biztosít. Valamint az interneten fellelhető pályaorientációs tesztek is nyújthatnak némi támpontot. Végül, de nem utolsósorban kérd ki a barátaid és a családod véleményét is, hiszen ők ismernek a legjobban, és vélhetőleg kívülről könnyebben megítélik, hogy mi számodra a helyes irány. Azt viszont tartsd észben, hogy azért nem érdemes elvégezni egy szakot, hogy nekik ne okozz csalódást, a végső döntéshozatalban a saját intuíciód vezessen! 

Miután tehát a segítségükkel, vagy a nélkül elhatároztad magad, és egy másik képzés mellett tetted le a voksod, ideje cselekedni. Hazánkban két módja van ennek a procedúrának: az átvétellel vagy az ismételt felvételi eljárással való jelentkezés. Az átvételre akkor van lehetőséged, ha a két szak azonos képzési területhez tartozik, vagyis például egy gazdálkodás és menedzsment szakról nem mehetsz így át egy jogász képzésre, de például egy pénzügy számvitelre igen. Illetve az is megjegyzendő, hogy az osztott és az osztatlan képzési rendek között nem lehet variálni, de a képzés nyelve, vagy munkarendje lehet eltérő. Az átvételnek az az egyik nagy előnye, hogy a már megszerzett közös tárgyak kreditjei a másik szakon is elfogadtathatók. Hátránya lehet, hogy a már elvégzett félévek számával csökken a rendelkezésre álló képzési idő, abban az esetben, ha államilag támogatott vagy.

Ezzel ellentétben az ismételt felvételi eljárással, teljesen tiszta lappal indulsz, itt ugyanúgy a képzési idő másfélszerese alatt fejezheted be a szakot, csupán az állami félévek összeségéből vesznek el az előző képzésed félévei. Továbbá ez a felvételi eljárás akkor számít szakváltásnak, ha egy éven belül kezded meg a félbehagyott szakhoz képest. Az átvétellel szemben ebben az a jó, hogy egy teljesen más képzési területről is választhatsz szakot. Tehát nyugodtan lehetsz jogi szakemberből gazdasági és fordítva, teljes mértékben a szívedre hallgathatsz.

Azonban akkor se búsulj, ha még nem találtad ki, hogy mit is szeretnél kezdeni magaddal. Fordíts nyugodtan annyi időt a döntés meghozatalára, amennyi csak szükséges. Nyugodtan passzíváltass egy vagy két félévet, ha úgy tartja kedved utazz, dolgozz ezalatt az idő alatt, úgy mintha csak egy gap yeart vettél volna ki. A különböző elfoglaltságok és élmények majd segítenek abban, hogy rátalálj önmagadra és a hivatásodra is. Ami nem feltétlenül kell, hogy egyetemi továbbtanulással járjon, noha kétségtelen, hogy a diploma nem csak egy papír, de nem minden szakmához elengedhetetlen. Azt pedig még mindenképp tudnod kell, hogy az életed során bármikor meggondolhatod magad, sosem késő megmásítani a körülményeket, csak légy kellően bátor ahhoz, hogy beengedd a változás szelét!

 

Források: https://eduline.huhttps://www.felvi.hu; https://www.prospects.ac.uk Képek forrása: unsplash.com, pexels.com
Írta: Csiló Alexandra


További híreink
Filmértékelő oldalak harca
március 10.
4 perces olvasmány

Szerinted is időpocsékolás megnézni egy olyan filmet, ami nem ugorja meg azt a bizonyos lécet? Ha igen, tarts velünk, mert bemutatunk pár filmértékelő oldalt, amik segíthetnek a szűrésben.
#szívószálmentes
október 18.
3 perces olvasmány

Te is találkoztál augusztusban valamelyik közösségi oldalon ezzel a hashtaggel? Mi már igen!
Based on true story - Igaz történeten alapuló filmek, könyvek
július 07.
4 perces olvasmány

Általában azért nézünk filmeket és olvasunk könyveket, hogy kiszakadjunk a saját életünkből, világunkból és felüdülésként elmerüljünk egy másikban.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!