Merészkedj elő a csigaházból – így kövesd a lassú divatot

Itt az ideje felébredni, és végre belátni, hogy a fast fashion, vagyis az olyan üzletek, mint a H&M, Zara, Shein és társaik fenntarthatatlanok környezeti szempontból. Azonban létezik a divat követésére egy jóval környezetbarátabb megoldás is, ami nem más, mint az előző ellentéte: a slow fashion. Íme néhány tipp azzal kapcsolatban, hogy hogyan is váltsunk át a lassú divatra.


Turkálók – Szinte magától értetődő először velük kezdeni a sort, de nem alaptalanul állnak a turik az első helyen, ha a fast fashion alternatíváit keressük. Mára már nagyon elterjedtek, mindenhol fellelhetők. Akár jóval több helyen is, mint a gyors divat üzletei, hiszen ezeket a boltokat nemcsak a plázákban, hanem bármelyik utcasarkon megtalálhatod. Továbbá árazásukban is rendkívül hasonlók, sőt, gyakorta olcsóbbak. Akár fillérekért beszerezheted itt a következő kedvencedet, vannak darabáron és súlyra kínált üzleteik is. Olykor-olykor még minőségben is kínálhatnak jobbat, mint a fast fashion butikok, de sokszor azok termékei is ott lógnak a vállfákon a turkálókban. Egyetlen hátrányuk, hogy kitűzött céllal nem érdemes nekiindulni a vásárlásnak, hiszen leginkább a szerencsén múlik, hogy megtaláljuk-e álmaink göncét a turkálás során.

Gardróbvásárok, ruhacserékA turizáshoz hasonló metódus szerint zajlanak ezek a közösségi események is, csakhogy sokszor még annál is kecsegtetőbb végeredménnyel távozhatunk rólunk. A gardróbvásárokon egy vagy több magánszemély árusítja ki a ruhatárát, ahol általában nagyon kedvező áron juthatunk hozzá mások megunt hacukáihoz. A ruhacserék során pedig még fizetnünk sem kell, legalábbis nem pénzbeli ellenszolgáltatást kell nyújtanunk. Elég csupán a saját gardróbunk felesleges öltözékeit elcserélni valaki más, jóval szimpatikusabb ruhaneműire. Plusz ezeket az alkalmakat közösségi eseményként is látogathatjuk, tehát a pénztárca kímélő szerzeményeken túl az élmény maga is mosolyt csalhat az arcunkra.


Appok, webshoppok – Ez is tulajdonképpen egyfajta gardróbvásár, csak online, az internet felületein zajlik. A jó öreg marketplacen túl van három igazán népszerű, és könnyen kezelhető alkalmazás a netes shoppingoláshoz. A Gardróbom például jóval felhasználóbarátabb felületet nyújt a civilek közt lezajló üzletkötésekre, mint bármelyik ilyen app. A kosárba tehetjük, és ha nem a személyes átvételt választottunk, akár anélkül lebonyolíthatjuk az üzletet, hogy felvennénk a kapcsolatot az eladóval. Azonban természetesen erre is van lehetőség, mint ahogy arra is, hogy mi töltsük fel ide az eladásra szánt gúnyáinkat. A Depop szintén nagyon hasonló elven működik, a különbség annyi, hogy ez egy külföldi applikáció, tehát akár globális szinten is használható. Rendkívül fiatalos és nagyon sok trendi darab közül válogathatunk, aki innen vásárol, az igazi divatguruvá nőheti ki magát. Legvégül pedig a Remix egy olyan hely, ahol nem személyközi a tranzakció, hanem a felhasználók között ott áll egy vállalat is, így a minőség garantáltan magas. Az árak viszont rendkívül alacsonyak is lehetnek, a remixnek mi is küldhetünk jó állapotban lévő ruhákat. Továbbá a cég olyan üzletekből kiselejtezett, teljesen tökéletes, és újszerű darabokat is árusít, melyeket már az eredeti gyártó nem tudott értékesíteni.
Hazai márkák – Ez az egyik legkörnyezetkímélőbb módja a ruhavásárlásnak, miképp a textília nem utazik több ezer kilométert ide a világ másik végéből, hanem helyben állítják elő a terméket. Ennek viszont az árcédulán is megvan a nyoma, de vigasztalhat a tudat, hogy egy jóval magasabb minőségű árura tettünk szert, ami sok évig szolgálhat minket. Ezért érdemes lehet olyan alapdarabokat vásárolni, amelyek könnyen variálhatók egymással. Tulajdonképpen egy kapszulagardróbot kialakítani, melynek nagyon kevés rendkívül jól párosítható ruhanemű az alapja. Morálisan pedig még jót is cselekedtünk, hiszen egy olyan tervezőt támogattunk, aki garantáltan megérdemli azt.


Megjavítás, DIYA lista aljára tettem, holott ez kellene, hogy legyen az első gondolatunk. Ha valami elszakadt, tönkrement és még javítható, azonnal vinni a varródába és menteni a menthetőt. A legfenntarthatóbb módja az öltözködésnek, ha egyáltalán nem is vásárolunk új ruhákat. Inkább azt, ami a birtokunkban van, addig használjuk, ameddig csak tudjuk. Ha pedig éppen meguntuk az adott darabot, akkor ajándékozzuk vagy adományozzuk el, más nagyon fog örülni neki. Illetve ha netán megszállna a kreatív véna, akár át is alakíthatjuk, és kézügyeskedhetünk vele otthon is, hátha egy esztétikusabb végeredményt kapunk. Persze minden viseletnél eljön az a pont, amikor már hordhatatlan az állapota, és a javítás sem segít, de az ilyen rongyokat se a kukába dobjuk, hanem vigyük el kijelölt gyűjtőhelyekre.


Összegezvén remélem, hogy a felsorolt opciók közül mindenki megtalálja a maga alternatíváit, és egy utolsó tippként a googonyou.com weboldalát tudom még ajánlani. Az oldalon kereshetők a különböző divatipari vállalatok, és értékelve vannak fenntarthatósági szempontok mentén, a pontozás alapján pedig nem olyan nehéz eldönteni, hogy nekünk továbbra is megéri-e az adott üzlet termékeit vásárolni.


Források: goodonyou.com,

Képek forrása: freepic.com, unsplash.com
Írta: Csiló Alexandra


További híreink
Mémgyár: top legjobbak szerintünk
augusztus 05.
2 perces olvasmány

Sokszor használjuk őket a mindennapok során, vannak kedvenceink, ámde tudjuk, hogy mik is azok a mémek és honnan is erednek?
Szeptember hónap dolgozója Budapesten: Sánta Adrienn
november 05.
1 perces olvasmány

A szeptember hónap dolgozója Budapesten Sánta Adrienn lett, aki már lassan 2 éve dolgozik a Pepco munkatársaként az egyetem mellett.
THE EMPLOYEE OF THE MONTH - Ibrahim Alaa Eldin
március 11.
1 perces olvasmány

The employee of the month in February is Ibrahim Alaa Eldin. He is doing his job very well and our project managers can always count on his cooperation and work.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!