Netflix, HBO Max vagy Disney +? Melyiket, miért?

Sok különböző szolgáltató jelent meg az elmúlt években, és ezek már Magyarországon is elérhetők. Nagy előnyük a hagyományos médiával szemben, hogy reklámmentesek, illetve sok különböző tartalom elérhető egy felületen, így nem kell csatornát váltani.

Miközben vannak különböző tartalmaik, mindegyik szolgáltatónak van olyan műfaj, amiben jobban teljesít, amire jobban fókuszál. Emiatt érdemes összehasonlítani a különböző szolgáltatókat, mert megtalálhatjuk a számunkra leginkább megfelelőt, és nem kell mindegyikre egyszerre előfizetni.

Nem a legfontosabb, de a legobjektívebb összehasonlítási szempont az ár. A három szolgáltató közül az HBO Max kínálja a legolcsóbb havidíjat. Itt egy hónap 2390 forintba kerül, az éves előfizetés arányaiban még kedvezőbb, hiszen ez 18 990 Ft / év. A Disney + havi előfizetése 100 forinttal drágább, 2490 forint, és itt az éves előfizetés 24 990 forint. A Netflix három különböző csomagot kínál. A legolcsóbb ezek azonos a Disney + ajánlatával, 2490 forint, viszont ezzel egyszerre csak egy eszközön lehet igénybe venni a szolgáltatást. A drágább csomagok 3490 és 4490 forintos havidíjjal járnak. A drágább csomagokban egyszerre 2, illetve 4 felhasználó használhatja egyszerre, ezzel párhuzamosan pedig jobb képminőség is elérhető.
Tartalom szempontjából elmondható, hogy a szolgáltatók által nyújtott tartalom országonként eltér, így Magyarországon nem érhető el a teljes kínálat, ami például az amerikai katalógus szerint megtalálható lenne az egyes platformokon. Mindazonáltal elmondható, hogy a Netflix rendelkezik a legtöbb tartalommal. Nagyon sok saját gyártású filmjük és sorozatuk is van, viszont ezek gyakran minőségben jelentősen alulmúlják más streaming szolgáltatók saját gyártású tartalmait. 2021-es adatok alapján elmondható, hogy Netflixen a legnézettebb sorozatok az általuk gyártottak voltak. A három legnépszerűbb sorozatuk ekkor a Bridgerton család, A nagy pénzrablás, és a Stranger Things voltak. A felületnek sajátos jellemzője, hogy a sorozatok teljes évadait egyszerre teszi nyilvánossá, így nem kell heteket várni az újabb részek megjelenésére. A saját gyártású tartalmai között sok a fiatal felnőtteket, és tizenéveseket célzó sorozat és film. Azonban nem ezekből áll csak a tartalom lista, sok klasszikus, illetve korábban más gyártó által készített tartalom is megtekinthető a Netflixen. A tartalom viszont időnként országon belül is változik, így vannak olyan filmek és sorozatok, amik lekerülnek az oldalról, de megjelennek új tartalmak is. A kínálat az akció és horrorfilmektől kezdve, a romantikus vígjátékokon a gyerekeknek szóló sorozatokig sok mindent magában foglal. Egy felmerülő kritika a tartalmakkal kapcsolatban, hogy kevés igazán mély, elgondolkodtató film van, és inkább könnyen emészthető dolgokat talál itt a néző. Ez nem feltétlenül hátrány, hiszen egy hosszú nap után egyszerűbb valami könnyedet, vidámat nézni.
Az HBO Maxnak is vannak saját gyártású sorozatai. Ezekre jellemző a jó minőség, és egyediség. A legnépszerűbb saját gyártású sorozataik többek között az Euphoria, a Trónok harca, a Trónok harca: Sárkányok háza és a Csernobil. Ezek nagy költségvetésű sorozatok, amik a pop kultúra szerves részeivé váltak. A kínálatuk nagy előnye az is, hogy az HBO Max rendelkezik a legtöbb klasszikus filmmel. Ezek közül nagyon sok klasszikus háborús film, ami például a Netflixről hiányzik, itt nagy mennyiségben elérhető. Ezen kívül megtalálhatók ma már klasszikusnak tekinthető sorozatok is, mint például a Jóbarátok, South Park, Agymenők vagy a Szex és New York. Az HBO Maxot a korában WarnerMediaként ismert cég indította. Ennek a cégnek a tulajdonában áll az HBO tv csatorna és a Warner Bros. filmstúdió is, így az általuk gyártott filmek és sorozatok a streaming szolgáltatók közül egyedül az HBO Maxon tekinthetők meg.
A Disney+ szintén több különböző gyártó tartalmait kínálja exkluzívan. Ezek a gyártók a Disney, a Marvel, a Pixar, a Nat Geo és a Star Wars filmek is elérhetők, hiszen ezeket is megvásárolta korábban a Disney. Ez a szolgáltató rengeteg olyan Disney filmet és sorozatot tartalmaz, ami sokaknak a gyerekkorát hozza vissza, így nosztalgia szempontjából azoknak is kiváló, akiknek nincsenek kisgyerekeik, akik meséket néznének. Természetesen nem csak gyerekeknek szóló tartalmak vannak a Disney+-on, de ez a tartalom nagyon jelentős, és ezen a platformon van belőle a legtöbb.

Összehasonlításként elmondható, hogy mindhárom streaming platform nagy tartalom kínálattal jelentkezik, de másban kiemelkedőek. Mindegyiken megtalálhatók különböző műfajok, de ezeknek az aránya igen eltérő. Reméljük, hogy ez az összehasonlítás segít a döntésben, hogy melyik szolgáltatóra érdemes előfizetned. 

Forrás: thebudapester.hu
Képek forrása: unsplash.com
Írta: Csóka Anna


További híreink
Csokigyűjtés a bohócdoktoroknak!
november 21.
1 perces olvasmány

Ajándékozz egy tábla csokit a rászoruló gyerekeknek, amit karácsonykor a Bohócdoktorok juttatnak el a kis betegek részére.
Hónap dolgozója Budapesten
október 26.
1 perces olvasmány

Sohár Gergely Sándor rendkívül megbízható diákunk, ezért is érdemelte ki az Október Hüónap dolgozója kitüntetést. Olvassátok a vele készült interjút:
Benti hobbik a mindennapokra!
február 08.
6 perces olvasmány

Kint a hideg, a lakásban kellemes meleg, de mivel üssük el hasznosan a bent töltött időt?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!