Karácsonyi filmajánló a Depó tollából!

Bár még egy hét választ el minket a karácsonytól, a készülődés már érezhetően elkezdődött. Október óta lehet csokimikulásokat kapni, mostanra a karácsonyi fények és ádventi vásár bódék is megjelentek az utcákon. A streaming szolgáltatóknak és az internetnek köszönhetően a karácsonyi hangulat átérzéséhez el sem kell hagynunk a lakásunkat. Számtalan karácsonyi film közül választhatunk. Vannak régi, klasszikusak, és minden évben megjelenik még jó néhány vadiúj is. Emellett sokak bizonyos filmeket a karácsonnyal azonosítanak a saját szokásaik, nosztalgiájuk miatt, de ez annyira változatos, hogy ez a cikk inkább csak a karácsonyinak szánt karácsonyi filmekhez igyekszik egy kis kedvet csinálni.

A fekete-fehér filmek közül kiemelkedik az 1946-ban megjelent, Az élet csodaszép (eredeti címe: It’s a wonderful life). A cselekmény főszereplője George Bailey, aki öngyilkos hajlamú, ezért szenteste előtt meglátogatja Clarence, egy angyal, hogy megmutassa neki, mennyire fontos családja és közössége számára. A cím ellenére nem egy kifejezetten vidám alkotásról van, szó, viszont, cserébe elgondolkodtató. Kényelmetlen kérdéseket vet fel, és kevés konkrét választ ad, viszont egy igazi klasszikus, így érdemes legalább egyszer megnézni. A film már a kezdetektől nagy szakmai elismertségnek örvendett, amit tökéletesen bizonyít, hogy az 1947-es Oscaron 5 kategóriában is jelölték. Közönségkedvenccé viszont csak valamivel később vált.

A karácsonyi filmek általában vígjátékok, romantikusfilmek, vagy drámák, de ritkán születnek karácsonyi akciófilmek. Mégis egy ilyen az 1988-as Drágán add az életed (Die hard) A film hatalmas siker volt, és az első megjelenése óta eltelt évtizedekben 4 folytatása is elkészült. A kiinduló helyzetben a Bruce Willis által játszott főszereplő, John McClane és felesége, Holly, egy karácsonyi bulin vesznek részt, ahol aztán túszejtés, gyilkosság, és más akciódús események követik egymást.

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a Reszkessetek betörőket (Home Alone), hiszen ez az a film, amit a különböző tv csatornák minden évben lejátszanak, és már elválaszthatatlanul összeolvadt a karácsonnyal. A film 1990-es megjelenése óta teljes franchizzá nőtte ki magát, és számos folytatást kapott. Ezek közül a legfrissebb, Home Sweet Home Alone tavaly jött ki a Disney +on. Ha már sokszor láttad az eredetit, lehet, hogy az folytatások előhozzák a nosztalgiát, de egy új csavarral érdekes élménnyé teszik a filmezést.

2003-ban jelent meg egy valódi romantikus film, Az igazából szerelem (Love Actually). A film több szálon is fut egyszerre, amik látszólag nem függnek össze, de a végén minden és mindenki a helyére kerül. A különböző történetszálaknak köszönhetően a film változatos élethelyzeteket tud bemutatni, egy kedves, könnyed, érzésvilágában teljesen karácsonyi filmben.

A 2010-es évek közepéről kiemelkedik az érdekes stílusválasztása miatt a Krampusz. A 2015-ös horror-vígjáték a karácsonyhoz tartozó szereplőket, egy új, ijesztő fényben mutatja be. Nem biztos, hogy előzetesen meghozza a meghitt karácsonyi hangulatot, de az ünnepek alatt izgalmas időtöltés lehet.

Ugyanebben az évben jelent meg a Carol, ami egy nem-hagyományos szerelmi történetet dolgoz fel. A film az 1952-ben kiadott The Price of Salt című könyv adaptációja. A hagyományostól eltérő románc sokaknak reprezentációt jelenthet.

Az elmúlt években is rengeteg karácsonyi film született. Néhány ezek közül akkora sikernek örvend, hogy több folytatást is kaptak. Ilyen például a Netflix által gyártott és forgalmazott Karácsonyi Cserebere (Princess Switch), aminek a legújabb, harmadik, része tavaly érkezett meg.

A klasszikus és nagyhatású filmek mellett minden évben jelennek meg új alkotások, amik vagy elérnek ebbe a szerepbe, vagy sok másikhoz hasonlóan felejthetőbbek. Ha valaminek a teljes szereplőgárdájára vagy történetvezetésére nem is emlékszünk, a karácsonyi hangulat megteremtésében sokat segíthetnek.

Egy fárasztó, korán sötétedős, esős nap után egy könnyed, karácsonyi romantikus film lehet a tökéletes megoldás a szezonális depresszió vagy egyszerű kimerültség enyhítésére.

Források: thrillist.com, timeout.com, wikipedia.org
Képek forrása: wallpapercave.com, unsplash.com
Írta: Csóka Anna


További híreink
NYÁRZÁRÓ PROGRAMOK BUDAPESTEN
augusztus 31.
1 perces olvasmány

Szeretnéd még kihasználni a nyár utolsó pillanatait? Megkezdődött a suli, de regisztrációs héten belefér még egy kis szórakozás? Összegyűjtöttünk pár kiváló nyárzáró rendezvényt Budapesten.
Így válassza ki a megfelelő HR szolgáltatást a munkaerőhiány leküzdésére
augusztus 27.
4 perces olvasmány

A rátermett munkatársak megtalálása minden cég egyik fontos célkitűzése.
Miért is van 3-kor 2 óra, avagy mi értelme az óraátállításnak?
október 27.
5 perces olvasmány

A hétvégén elérkezik az idő, ami minden évben.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!