HO-HO-HO-Honnan ered a télapó?

Zúzmarából nyílnak a virágok az ablakokon, hamarosan december hatodika, itt az ideje kitenni a kicsizmákat, vagy a zoknikat kellene fellógatni a kandalló párkányra, vagy hogy is van ez?  Nem csoda, ha belekavarodik az ember, ezért most lerántjuk a leplet erről a jóságos és nagyszakállú bácsiról, és hogy ki vagy kik állnak a mítosza mögött.

Először is öntsük tiszta vizet, esetünkben egy finom forrócsokit a pohárba: a mikulás és a télapó nem azonos egymással. Sőt, közös vonásaik ellenére a világszerte híres Santa Claus és a Joulupukki sem ugyanaz a személy.

A mikulás

Kezdjük a legrégebbi eredettörténettel, Szent Miklós legendájával. Miklós Kr.u. 280 körül látta meg a napvilágot kis-ázsiai Patarában, gazdag szülők sarjaként. Fiatalon megárvult és egy kolostorban felnővén a papi hivatást választotta. Az ifjú Miklós egyik első jótetteként az híresült el, hogy három erszénynyi aranypénzzel mentette meg három fiatal lány ártatlanságát, akiket az apjuk áruba akart bocsátani kétségbeesésében. Miklós az erszényeket három egymást követő éjjelen dobta be a lányok házának ablakán, így apjuk tisztességesen kitudta őket házasítani. Innen ered a ma is élő szokás, hogy a gyerekeket megajándékozza a mikulás. Miklós hosszú élete során Myra városának püspökeként számos jó cselekedet és csodát vitt végbe, vagyonát a szegények és az árvák megsegítésére fordította, ezért már életében szentként tisztelték.  Kr. u. 342. december hatodikán halt meg, így a mai napig ekkor emlékezik meg róla a keresztény kultúrkör. Magyarországon a Miklós-napi ajándékozás hagyománya az osztrákoktól szivárgott át a 19. század végén, a mikulás szavunk pedig szláv eredetű.

A télapó

Maga a télapó kifejezés már a 19. század során is létezett, azonban nem a ma használatos, mikulással azonosító értelmében. Ezzel a jelentéssel csak az ’50-es évek kommunizmusában ruházták fel, a vallástalanítási láz jegyében. Úgy, ahogy a karácsonyt fenyőünneppé államosították a Rákosi diktatúra alatt, a mikulásból télapót faragtak. Hiszen a mikulás, vagyis Szent Miklós addig püspökként ábrázolt, keresztény figura volt. A télapó ezzel ellentétben a keresztény hitvilágtól eltávolított, az orosz fagyapó mintájára a kommunizmus egyik jóságos alakjaként jelent meg. A hagyománynak megfelelően az ajándékozás, vagyis a december hatodikai virradóra az ablakba kitett csizmákban landoló ajándékok motívuma megmaradt. Valamint a rossz gyerekeknek járó virgács és a krampusz sem veszett el a télapó mellől.

A Santa Claus

Köztudott, hogy az Egyesült Államokban a Santa Claus hozza az ajándékot karácsonykor, ami merőben eltér a hazai mikulás fogalmától. Az azonban talán kevéssé ismert, hogy honnan ered az amerikaiknak ez a karácsonyi mondája. Nem másoktól, mint a holland telepesektől vették át szintén a 19. század során ezt a hagyományt. A hollandok mikulása, név szerint Sinter Klaas, a már emlegetett Szent Miklós rövidített holland névváltozata. A Santa Claus karakter és a karácsonyi ajándékozás a kapitalizmus virágzásával lett egyre népszerűbb és közismertebb. Az 1920-as évektől már megjelentek a new york-i Macy’s üzletekben azok a mára már nagyon is ismerős mikulások, akiknél sorban állhatnak a gyerekek, azért hogy az ölükbe ülve súgják meg, hogy mit is kérnek tőlük ajándékba. A Santa Claus-nak, vagyis annak a mikulás figurának az alakja, aki karácsonykor meglepit tesz a gyermekeknek a fa alá, rengeteg kultúrában megvan a maga megfelelője, az angolszászon kívül sok európai országéban is.

A Juolupukki

Egy ezek közül a finnországi Lappföldön élő Juolupukki, akire sokan úgy hivatkoznak, mint az igazi mikulásra, de vajon mi lehet ennek az oka? Ennek a karakternek talán a legmeglepőbb a hagyománya az eddig felsoroltak közül, ugyanis a régi, pogány sámánizmusból ered A Juolupukki finn őse a Nuuttipukki, ami annyit tesz magyarul, hogy bakkecske apó. Ez a kecskeszarvakat hordó bundát hordó alak annak idején alárcban házról-házra járt, karácsonyi sört kért, és a gyerekeket ijesztgette. Nem éppen egy idilli mikulás leírása jutna eszünkbe erről a termékenységi varázslás módszerről. A Juolupukki, vagyis szabad fordatásban karácsony apó, a finneknél is csak 20. század elején jött elő, és lépett a kecskeember helyébe. Az igazi, és élő mikulás brandjét pedig amerikai hatásra építették fel az ’50-es években a finnek. Miután Roosevelt elnök özvegye egy lappföldi kisvárosban, ottjárta után hírverést csinált a helynek. Ekkor a finnek megragadták az alkalmat és a turizmus érdekében megalkották a mikulásfalvát, rénszarvasokkal, mikulásnéval, manókkal és természetesen a főszerepben magával a Juolupukkival, aki még ma is várja Lappföld fővárosában, Rovaniemiben a szíves látogatókat.

 

Források: mkvm.hu;https://mkvm.hu; www.history.com; www.feol.hu
Képek forrása: pexels.com, pixabay.com


További híreink
Mit NE írjatok bele az önéletrajzotokba?
május 03.
2 perces olvasmány

Mit NE írjatok bele az önéletrajzotokba? Cikkünkből minden kiderül!
Miért vállalj diákmunkát? – előnyök 7 pontban
április 09.
6 perces olvasmány

Mostani cikkünkben összegyűjtöttük Nektek néhány pontban, hogy milyen előnyökkel jár az, ha diákmunkát vállaltok.
Studystream.live- tanulás online, közösen, ismeretlenekkel
október 11.
4 perces olvasmány

Nem szeretsz egyedül tanulni? A studystream kell Neked! Hogy nem ismered? Akkor katt a cikkre és mehet az olvasás!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!