Filmértékelő oldalak harca

A filmértékelő oldalak nagy előnye, hogy többnyire az átlag nézők, vagyis olyan emberek, mint te, értékelik az adott alkotásokat. Ez azért is jó, mert ilyenkor nem kell belemélyedned egy-egy ismeretlen kritikus cikkébe vagy videójába, akiével nem feltétlen egyezik az ízlésed. Ráadásul a nagy tömegek által adott pontszámok átlagolva vannak, azaz nem egy, hanem számos vélemény jelenik meg bennük. Ez az átlagérték pedig lehet, hogy jóval közelebb áll a valósághoz, vagy legalábbis a te ízlésvilágodhoz, mintha „csak egy idegen” véleményét olvasnád. A gyorsaságról nem is beszélve, ugyanis pár másodperc alatt képet kaphatsz arról a moziról, ami téged érdekel.

Azonban, ha van olyan kritikus, akinek az ízlésében és szakmai jártasságában megbízol, bátran kövesd továbbra is. Esetleg vesd össze a véleményét a soron következő oldalakkal, így megszűrve nem csak a filmeket, de az értékelő oldalakat is!Port.hu

Talán kicsit elavult példa a jó öreg port.hu-val kezdeni, hiszen bizonyára ismered, de azért ne becsüljük annyira alá a jelentőségét. Sok éve szavazhat itt a hazai filmkedvelő közönség, és sokan a mai napig aktívan használják még ezt az oldalt. A film pontszáma és alapadatai természetesen megtalálhatók az weblapon, de ami igazi kuriózuma hazai viszonylatban, az a kommentszekció. Itt találhatsz igazán markáns véleményeket, sőt, igazi kommentpárbajokat is. Érdemes néha ezekbe is belekukkantani, ha valóban érdekel a laikusok véleménye.

Mafab

A Magyar Filmadatbázis szintén egy közismert hazai honlap, aminek a Porthoz hasonlóan csakugyan nem a filmek pontozása az egyetlen profilja, hiszen számos filmes érdekességgel és cikkel találkozhatsz még az oldalon. Értékelni itt is bárki tud, csupán, mint a legtöbb ilyen oldal esetében, egy felhasználói fiókra van szükség hozzá. Aktív felhasználónak lenni, vagyis véleményeket és egyéb cikkeket írni pedig abszolút jó befektetés lehet, ugyanis minden hónapban ajándék mozijegy üti az oldal top tartalomgyártóinak a markát.

IMDb

Szinte nincs is olyan, aki ne ismerné ezt a klasszikus filmértékelő weblapot, ami az egyik, ha nem a legközkedveltebb ilyen oldal a világon. Az Internet Movie Database, azaz az IMDb a legnépszerűbb filmeket pontozó honlapként már önmagában egy nyomós érv lehet a lecsekkolt mozi mellett vagy éppen ellen. Már csak azért is, mert rengetegen voksolnak az alkotásokra, és a nagy számok törvénye alapján még akár igazuk is lehet. Plusz pont, hogy ami itt nincs fent, az talán nem is létezik, ezen az oldalon bármit is keress, azt nagy valószínűséggel meg fogod találni.
Rotten Tomatoes

Csakugyan közkedvelt, habár lehet, hogy kevesebbek által ismert, mint az IMDb a Rotten Tomatoes, vagyis a „rohadt paradicsomok” oldala. Az angol nyelvű honlap olyan szempontból némileg kakukktojás is a cikkünkben, hogy itt nem csak az avatatlan befogadók szavazatai döntik el egy-egy film megítélését, hanem maguk a kritikusok. A hangsúly a többes számon van, az esztéták kritikái szerint állít fel egy átlagolt pontszámot az oldal. Ez alapján a 60 százalék alatti alkotások a rohadt paradicsomok, a 60 felettiek friss paradicsomok, a 70 felettiek, amikről legalább 80 kritikus pozitív véleményt fogalmazott meg (ebből pedig minimum öten a legismertebbek közé tartoznak), azok a hitelesítetten friss paradicsomok. Mi ez, ha nem garancia az egészséges filmfogyasztásra?

iCheckMovies

Amikor meg kell nevezned a kedvenc filmed, te is gondban vagy, hiszen nem egyet, hanem rengeteget fel tudnál sorolni? Pontosan erre való az icheckmovies.com oldala, ahol a szívedhez legközelebb álló alkotásokat ékkövekként tűzheted fel a saját favorit listádra. Továbbá mások listáját is böngészheted, és ha úgy véled, hogy hasonló az ízlés valakivel, bátran meríthetsz tőle ihletet. Sőt, akár barátként is felvehetitek egymást a felületen, így az azonos érdeklődésűekkel egy kisebb rajongói közösséget is alkothattok.

Letterboxd

Az előzőjéhez hasonlóan a Letterboxd oldala is egy a közösségi aktivitáson alapuló weblap. Csakhogy itt nem feltétlen a kedvenceket kell megnevezned, hanem bármilyen témában készíthetsz filmes listákat, illetve mások listáit is egyszerűen átnézheted. Készíts egy filmes bakancslistát akár azokból a filmekből, melyekre a leginkább kíváncsi vagy, vesd bele magad a mozizásba, és ha végeztél, ne felejts el pontozni! A közel 2 millió értékelt filmből bőven tudsz majd válogatni. 

Forrás: filmlifestyle.com
Képek forrása: freepik.com


További híreink
2022 utolsó hónapjának Depósa Jagicza Bence!
január 16.
2 perces olvasmány

2022 utolsó hónapjának Depósa Jagicza Bence! Kattints a cikkre, és tudd meg hogyan dolgozik Bence!
Magyar Kupa Final Four
április 09.
4 perces olvasmány

„Egészen a 45. percig azt éreztem, hogy jól kézilabdázunk, fantasztikus első félidőnk volt. Nehéz ilyenkor értékelni egy ilyen mérkőzést..."
Adóbevallás 2021 / Personal Income Tax Return Information
február 03.
4 perces olvasmány

Amennyiben dolgoztál nálunk 2021-ben, adóbevallást kell benyújtanod, ehhez a nálunk szerzett jövedelmedről szóló M30-as nyomtatványt honlapunkról tudod letölteni!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!