Mit jelent a self-made és kik azok?

Míg napjaink leggazdagabb, és ezáltal legmeghatározóbb alakjai közül sokan megkapták a self-made jelzőt, viszont vitatható, hogy valójában mennyire önerőből értek el jelenlegi helyzetükbe vagy ennyiben segítette őket a családjuk.

Az egyik híresség, akivel kapcsolatban emiatt jelentős vita alakult ki Kylie Jenner volt, akit 2019-ben a Forbes magazin a világ legfiatalabb self-made milliárdosának nevezett. A címet vitatók azzal érveltek, hogy a Kylie Cosmetics tulajdonosa vagyonos családból származik, és a családi valóságshow szereplőjeként megszerzett hírnév hatalmas előnyt jelentett a vállalkozása, és így a jövedelme növekedéséhez is.

Ez a lista néhány olyan meghatározó és pénzügyileg sikeres személy indulásáról szól, akiknek az önerőből elért eredményessége vitathatatlan. 
Az egyik kiemelkedő példa a mára világhíressé vált Oprah nem csak szegénységből, de elhanyagoló és sokáig fizikai, később pedig szexuális zaklatással terhelt évekkel kezdte életét. Édesapja jótékony hatásaként az oktatás egyre fontosabbá és hangsúlyosabbá vált Oprah életében, és a Tennessee Állami Egyetemen folytatott tanulmányokat. Innen került be a CBS tévécsatornához, ahol először hírolvasóként kezdett dolgozni. Már ezzel történelmet írt a csatorna első afroamerikai ebben a szerepben. Innen pedig egy lenyűgöző karrier vette kezdetét. Az első hatalmas sikert hozó produkciója a 25 éven keresztül futó beszélgető műsora, a The Oprah Winfrey Show volt, amit televíziós és azon kívüli projektek és sikerek követtek.

Jan Koum neve valószínűleg kevesebbeknek ismerős, viszont ő a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás találkozója. Magyarországon nem annyira elterjedt, viszont a világ számos másik országában hatalmas népszerűségnek örvend az alkalmazás. Jan Koun Kijevben, Ukrajnában született, ahonnan 16 évesen költözött az Egyesült Államokba. Édesanyjával és nagyanyjával élt egy kis lakásban, ahova szociális támogatással tudtak beköltözni. Kezdetben bolti takarítóként dolgozott, hogy segítsen fenntartani a családját, viszont elkezdte érdekelni a programozás, és tanult is ehhez kapcsolódóan a San José Állami Egyetemen. 2009-ben egy barátjával, Alex Fishmannal, közösen megalapították a WhatsApp-ot, ami meghozta Koum számára a sikert. 
Egy másik híres self-made milliárdos, akit szintén elég egy névvel emlegetni, Rihanna. A barbadosi énekesnő és üzletasszony élete nem indult megpróbáltatások nélkül. Az ország fővárosában nőtt fel, ahol édesapjával ruhákat árultak egy utcai standnál. Az apa alkoholizmusa és felesége iránti erőszakossága nagyban meghatározta Rihanna életének korai éveit. A szülei válásával ez megszűnt, és 15 éves korában igazi fordulatot vett az élete. Ekkor mutatta be énektudását egy amerikai producernek, aki annyira le volt nyűgözve, hogy meg is hívta az Egyesült Államokba, hogy felvegyék Rihanna első albumát. Innen a zenei karrierjével világhírre tett szert, majd smink, fehérnemű, és bőrápolással foglalkozó márkát, vállalkozást is felépített. 

A technológia és az internet gyors fejlődése sok tehetséges, és ötletekkel teli ember számára nyújtott kitörési lehetőséget. Ilyen volt Sergey Brin, a Google egyik alapítója. Moszkvában született, ahol 6 éves koráig élt szüleivel és apai nagyanyjával.  Az apa javaslatára a család igényelte a hivatalos kilépési dokumentumokat, és elhagyta a Szovjetuniót, ahonnan Bécsen és Párizson át az Egyesült Államokba költöztek a Héber Bevándorló Segítő Társaság támogatásának köszönhetően. Brin a Stanford Egyetemen szerzett diplomát és folytatott doktori tanulmányokat is. Ezalatt alapította meg Larry Page-dzsel közösen a Google-t.

A sikert és a vagyont számos módon el lehet érni. Ez csak néhány példa olyan emberekről, akik átlagos vagy annál nehezebb helyzetből váltak milliárdossal. A történeteik különbözőek, viszont mindannyiuknál közös pont, hogy megtalálták, ami érdekli őket és amiben különlegeset, hiánypótlót tudnak alkotni.  A saját karrierünk és életünk során is érdemes ezeket a területet keresni. Nem kell mások példáját lépésről lépésre követni, mert azt ők már végig járták; helyette építhetünk másoktól csak tanulva saját utat és sikert.

Források: selfmade.by, businessinsider.com, forbes.com

képek forrása: Oprah és Rihanna facebook oldala, forbes.com, unsplash.com


További híreink
Zero Waste: A világmentő trend
március 05.
4 perces olvasmány

A környezettudatosság egyre nagyobb hangsúlyt kap a hétköznapi életünkben.
Retro trendek eredete, avagy visszatérés az alapokhoz!
október 30.
7 perces olvasmány

A retro az új mainstream, mutatjuk melyik régi cuccok pörögnek jelenleg a legjobban!
Töltsd le az adóigazolásodat néhány kattintással! (Personal Income Tax Return information)
január 30.
2 perces olvasmány

Eléretőek a 2019-es adóbevalláshoz szükséges igazolások honlapunkon. Nem kell személyesen bejönnöd irodáinkba, vagy postai úton kérned, most könnyen letöltheted.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!