A nyár beköszöntével nem csupán a strand- és a fagylaltszezon veszi kezdetét, ellenben a BBQ és a kerti sütögetések időszaka is beköszönt. Amennyiben kíváncsi vagy, hogy melyek a BBQ írott és íratlan szabályai, akkor mindenféleképpen tarts velünk!
Grill VS. BBQ
Tűzgyújtás
Természetesen vannak, akik inkább az elektromos
grillsütő mellett teszik le a voksukat, ám a hagyományos, igazi vad feelinget
adó BBQ élmény a fával vagy faszénnel rakott tűzzel veszi kezdetét! Amennyiben
a második opciót választjuk, akkor mindenképpen érdemes megvárni, amíg kicsit
csillapodik a láng, ellenben az ételünk belseje teljesen nyers maradhat, míg a
külseje pedig szénné éghet. Erre érdemes odafigyelni a sütés későbbi fázisaiban
is, hiszen a húsból származó zsiradék újra belobbanthatja a tüzet, így szükséges
lehet egy erre kitalált tálcát, ún. csepegtető tálcát alkalmazni, amely nem
mellesleg az ízélményt is fokozza!
A tűz táplálásával kapcsolatban említeni sem
kell, hogy törekedjünk a minél természetesebb anyagok használatára, így
semmiféleképpen se alkalmazzunk benzint, színes vagy fényes papírokat, mert az
egészségre káros anyagokat bocsáthatnak ki az égés során. Általában a faszén
alkalmazása javasolt, hiszen az füstöl a legkevésbé és sokkal egyenletesebben
ég.
Pác
A pácolás aranyszabálya, hogy a lehetőségeinkhez
mérten, a lehető legkorábban végezzük el! Legideálisabb esetben már a sütést
megelőző napon érdemes bepácolni a megsütni kívánt alapanyagokat, ellenben a
sütésre váró húsok nem szívják kellő mértékben magukba az ízeket. Fontos, hogy
ne vízbe, hanem hőálló olajba oldjuk fel a fűszereket, fűszerkeverékeket!
A sózást illetően két táborra szakad a BBQ kedvelők tábora: vannak, akik abban hisznek, hogy a sót mellőzni kell a pácolás során, hiszen elvonja a vizet és kiszáríthatja az alapanyagot, míg mások pedig arra esküsznek, hogy a páclé egyik alapja a só. Mindenki döntse el, hogy melyik tábort szeretné erősíteni, mindenesetre a saját igényeket és ízlést kell szem előtt tartani.
Amennyiben nem szeretnétek sok időt a pácolásra szánni, illetőleg nem féltitek a húst sem a kiszáradástól, akkor a BBQ esetében elegendő lehet, ha a nagyobb húsokat vastagon bedörzsöljük fűszerekkel, ám előtte érdemes mustárral vagy hasonló kenhető alapanyaggal bekenni, hogy a fűszer problémamentesen tudjon tapadni, így egy ízletes, ropogós kérget kaphatunk!
Hús
Most, hogy sikeresen áttekintettük a sütögetés
elengedhetetlen előkészületeit, érdemes kitérni arra is, hogy milyen
alapanyagokat készíthetünk ezen metódus során. A hús: igen, itt a méret a
lényeg! Amennyiben inkább grillezni szeretnénk, akkor érdemes kb. 1 cm
vastagságú szeleteket előkészíteni, ellenben beleeshetünk abba a hibába, hogy a
húsunk nem fog kellőképpen átsülni, ám barbecue esetén dolgozhatunk ennél
vastagabb húsokkal is!
A hússütés egyik legfontosabb szabálya, hogy semmilyen körülmények között sem szurkáljuk meg a húst, mert kifolyik a leve, ami éppen az esszenciáját jelenti! Használjunk erre alkalmas eszközöket, esetleg lapátot vagy csipeszt, így elkerülhetjük ezt a malőrt. Amennyiben biztosra szeretnénk menni, hogy a hús kellőképpen átsült-e, akkor érdemes egy erre specifikusan kialakított hőmérőt alkalmazni. Tipp: ha a megsütni kívánt húsra szalonnát vagy bacont teszünk, akkor sokkal szaftosabb és ízletesebb lesz a végeredmény, és a kiszáradás esélye is tovább csökken!
Zöldségek, gyümölcsök
Érdemes
odafigyelni arra is, hogy a sütésre váró alapanyagok között ne csupán húsok
legyen, hanem gondolkodjunk változatosan, és süssünk zöldségeket és
gyümölcsöket is! Szinte bármilyen zöldség alkalmas arra, hogy megsüssük, legyen
szó: répáról, cukkiniról. spárgáról vagy esetleg padlizsánról, de természetesen
bármilyen más alternatíva működhet!A
gyümölcsöket desszert gyanánt is felszolgálhatjuk: egy kisebb szelet grillezett
alma vagy körte, fahájjal és egy kis mézzel lecsorgatva, meglepően ízletes
kombó lehet.
Amit
érdemes észben tartani, legyen szó akár zöldségről, akár gyümölcsről: ezeket
akár már 3 perc alatt is készre süthetjük, így érdemes enyhébb parázson, fentebb
elhelyezkedő rácsokon elkészíteni őket, mert a túlsütött zöldségek megfanyarodhatnak!
Tipp: akkor vannak készen, amikor a grill rácsai is „beleégtek” a zöldségbe.
Tilos!
Mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy az égés során potenciálisan rákkeltő anyagok keletkezhetnek, ebből adódóan tilos megégett, szenes ételt fogyasztani! Természetesen előfordulhat, hogy kicsit odakap az étel, de fogyasztás előtt ildomos eltávolítani a megégett részeket, ugyanis nem csupán az ízélményt teszi tönkre, ellenben erősen káros hatással bír az emberi szervezetre!
Hasonló a helyzet a különböző füstölt húsok grillezése során, így érdemes lehet elkerülni a sonkák, kolbászok sütögetését, helyette használjunk kifejezetten erre a célra gyártott grillkolbászt, így csökkenthetjük a daganatos megbetegedések kockázatát!
Ezt már korábban említettük, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: tilos benzinnel vagy etanollal, illetőleg hasonló anyagokkal szítani a tüzet, mert a szervezetbe jutva erősen mérgező hatásúak!
Így, hogy áttekintettük a grill és a barbecue legfontosabb szabályait, bátran vessétek bele magatokat a szabadtéri sütögetés örömeibe!
Forrás: tuzfeszek.hu
Képforrás: pexels.com