Nem vagy biztos abban, hogy jól választottál szakot? Ezeket teheted!

Néhány nappal a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után, kiderült, hogy kit hova vettek fel. Izgalmas időszak ez, sokszor az izgatott várakozás mellett félelemmel, aggályokkal és szorongással is vegyesen. A felvételi lista átgondolása és sorrendmódosítások után még mindig lehetnek benned kételyek a szakválasztással kapcsolatban. Az alábbiakban néhány olyan tippet és fontos határidőt gyűjtöttünk össze, amik megoldást kínálhatnak, ha elbizonytalanodnál.

Abban az esetben, ha rájössz, hogy nem vagy elégedett a szakkal, amit választottál, viszont helyette egy másikat szeretnél elkezdeni, van lehetőséged szakot váltani. A szakváltás egyik lehetősége az átvétellel szakváltás, amikor a jelentkező ugyanazon a képzési területen belül, viszont egy másik szakon folytatja tanulmányait. A képzési területekről ebben az esetben érdemes tájékozódni, mert ezek nem feltétlenül esnek egybe az egyetemi karokkal. Ebben az esetben nem kell újra felvételizni. A felvétellel szakváltás esetén az eredeti képzés abbahagyását követő egy éven belül újra felvételizéssel bekerülés egy másik szakra. Mindkét esetben fontos odafigyelni az oklevélszerzéssel kapcsolatos visszafizetési kötelezettségre. Ez azt jelenti, hogy a képzési idő másfélszeresén belül el kell azt végezni, erről oklevelet kell szerezni; amennyiben ez nem sikerül, a képzési költség felét vissza kell fizetni. A szakváltásnál változó, hogy melyik esetben indul újra a számolás, mikor nem, ezért erről fontos időben tájékozódni.
A visszafizetési kötelezettséggel fontos foglalkozni legyen szó szakváltásról vagy a teljes kiiratkozásról. Állami ösztöndíj esetén nincs visszafizetési költség, ha alap vagy mesterképzésen legfeljebb egy, vagy osztatlan képzésen legfeljebb két félévig tanul valaki. Ha ennél tovább tanul valaki állami ösztöndíjjal, akkor hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettség keletkezik. Ez azt jelenti, hogy 20 éven belül annyi időt köteles Magyarországon dolgozni amennyi időt állami ösztöndíjjal tanult az egyetemen, vagy ha ezt nem teszi meg az illető akkor vissza kell fizetnie az ösztöndíj összegét.

A tanulmányok átmeneti felfüggesztésére is van lehetőség az egyetemeken és főiskolákon passziváltatással. A passziváltatás, különösen az első félév passziváltatása és annak engedélyezése egyetemenként eltér, ezért fontos a saját intézményed honlapján tájékozódni. Általánosan elmondható, hogy a passzív félév alatt fennáll a hallgatói jogviszony, így például passzív félév alatt is lehet diákmunkát vállalni és a félév lejártával nem kell újra végig menni a felvételi procedúrán. Olyan szempontból viszont eltér az aktív félévtől egy passzív, hogy a diákigazolványra szükséges érvényesítő matrica a passzív féléves hallgatóknak nem jár, illetve ekkor ösztöndíjra sem jogosultak. Az első félév passziváltatása hasznos lehet, amikor esetleg egészségügyi vagy magánéleti, a tanulást ellehetetlenítő, változások miatt valaki erre kényszerül, viszont csak maga a bizonytalanság nem feltétlenül számít elég indoknak, hogy az egyetem jóvá hagyja. 
Amennyiben korán rájössz, hogy el sem akarod kezdeni a képzést, amire felvettek, a legegyszerűbb be sem iratkozni. Ha beiratkoztok, de a félév során vagy később döntenétek a kiiratkozás mellett, erre is van lehetőség egy kérvény benyújtásával.

És hogy mit csináljatok az egyetemi tanulmányokat nem elkezdve vagy felfüggesztve? Ez a tökéletes időpont egy gap yearre! Erről korábban már írtunk egy cikket, amiben változatos ötleteket olvashattok, hogy mivel tölthetitek ezt a tanulási helyek vagy tanulás és munka közötti évet. A lényeg az, hogy ne ijedj meg attól, ha elsőre nem válik be a választott szakod! Vannak lehetőségek arra, hogy egy másikat válassz vagy arra is, hogy teljesen abbahagyd másik életutat válassz. Nem kell mindenkinek egyetemi végzettség ahhoz, hogy sikeres és boldog életet éljen. Amennyiben pedig a felsőoktatásban folytatod, de más utat választasz, csak figyelj a határidőkre, és minden rendben lesz!

Írta: Csóka Anna

forrás: eduline.hu

képek forrása:  unsplash.com


További híreink
Budapest; JÚNIUS HÓNAP DOLGOZÓJA A MAGYAR TELEKOM SZORGOS DIÁKJA: TÓTH TAMÁS
július 19.
1 perces olvasmány

ÚJABB HÓNAPBAN ÚJABB DIÁK KERÜLT MEGJUTALMAZÁSRA. TÓTH TAMÁS PONTOSSÁGÁVAL, MEGBÍZHATÓSÁGÁVAL ÉS SZORGALMÁVAL ÉRDEMELTE KI A CÍMET. OLVASSÁTOK A VELE KÉSZÜLT INTERJÚT!
Legszebb őszi kirándulóhelyek Magyarországon
október 02.
3 perces olvasmány

Rengeteg olyan hely van Magyarországon, ahol még biztosan nem jártunk, azonban érdemes lenne!
Vallomás - „Te más vagy, mint a többiek!”
március 31.
1 perces olvasmány

Vallomás - „Te más vagy, mint a többiek!”
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!