A sikeres önéletrajz alapja

A sikeres önéletrajz íráshoz kapcsolódóan már korábbi cikkekben osztottunk meg tanácsokat veletek, hogy mi az, amire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy az önéletrajzotok elnyerje a hr-es kollégák tetszését. Most pedig megnézzük, hogy mitől lesz egy önéletrajznak jó alapja.


 Tanulmányok, képzettség

Az önéletrajzban fontos szerepet tölt be a tanulmányok és képzettségek, amelyekkel rendelkeztek, a tanulmányaitok felsorolásánál azonban csak a legmagasabb iskolai végzettséget, illetve az adott álláshoz szükséges végzettséget kell leírni, tehát a középiskola és általános iskola nem szükséges. Csak abban az esetben, ha releváns. Például egy grafikusi állásra jelentkezés esetén, ha művészeti tanulmányokat végeztetek már a középiskolában is, majd ezt egyetemi szinten folytattátok, akkor az fontos lehet.

 

Szakmai tapasztalat

A szakmai tapasztalattal igazolhatjátok azt, hogy amit tanulmányaitok során tanultatok, azt a gyakorlatban is alkalmazni tudjátok. Az önéletrajz legfontosabb része ez, mivel az itt felsorolt korábbi munkatapasztalatok döntő szerepet töltenek be a kiválasztási folyamatban. Érdemes azonban figyelnetek arra, hogy csak a releváns tapasztalatainkat tüntessétek fel! Mindig frissítsétek az adatokat, információkat, érdemes mindig naprakészen tartani az önéletrajzot.

 

Elvégzett tanfolyamok

A különböző tanfolyamok, képzések az önéletrajzban előnyösek, hiszen látható belőle, hogy a szakmai tudásotokat bővítitek és fejlesztitek, tehát motiváltak vagytok a fejlődésre, tanulásra.

 

Készségek, képességek

Az önéletrajzban fontos felsorolni azokat a képességeket és készségeket, amelyeket elsajátítottatok, ugyanis ezekből leszűrhető, hogy mint dolgozók, munkatársak, milyen tulajdonságokkal és természettel rendelkeztek.

 

Nyelvtudás, számítógépes ismeretek

Amennyiben beszéltek idegennyelven, illetve jól kezelitek a különböző számítógépes programokat, akkor azt mindenképpen tüntessétek fel a CV-ben. Legfőképpen, ha a munka leírásában elvárásként vagy előnyként jelenik meg az adott tudás, aminek a birtokában vagytok, ugyanis ez fontos információ a kiválasztást végző személy számára. Figyeljetek arra, hogy a nyelvtudás valódi szintjét írjátok be az önéletrajzba, nehogy kínos helyzetbe kerüljetek az állásinterjún, amikor a nyelvtudás tesztelésére kerül a sor.

 

Jogosítvány, gépjármű engedély

A jogosítvány bizonyos munkáknál az elvásárok között szerepel, ám ha nem, abban az esetben is érdemes lehet feltüntetni.

 

A fenti tanácsokat tehát érdemes figyelembe venni az önéletrajzotok készítése közben, hiszen így születik a legelső benyomás rólatok, döntő szerepe van a munkakeresés során. Számtalan sablon tölthető már le az internetről, amik segítik az önéletrajz megírását, illetve rengeteg információt gyűjthettek össze az oldalunkon, hogyan tudtok összerakni egy igényes és informatív CV-t. Ne felejtsétek el csatolni a jelentkezésetekhez vagy felölteni a weboldalra a munkára való jelentkezés után.

 

 Képforrás: https://pixabay.com; www.pexels.com 


További híreink
Terjed a street food
augusztus 07.
3 perces olvasmány

De mi is az a street food? Egyre jobban elterjedt szó, egyre többet használjuk, de lássuk, mit is jelent pontosan!
Másnap? Csakis másnak!
január 17.
3 perces olvasmány

Másnap? Csakis másnak! Mutatjuk mit tegyél a megelőzés érdekében!
Filmajánló: Stephen King – Álom Doktor
november 19.
3 perces olvasmány

Figyelem! Spolierveszély! A cikk fontos részleteket tartalmaz a történetről, ne olvasd el, ha még nem láttad és megnéznéd a filmet
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!